Άνιση η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ

Μέσα σε ένα βράδυ από μισθωτοί έγιναν αυτοεργοδοτούμενοι

Στο περιθώριο της κυβέρνησης βρίσκεται μια άλλη σημαντική ομάδα εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε) τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται για τα αυτονόητα χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση. Αυτό τους οδήγησε πρόσφατα να πραγματοποιήσουν και πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια έστω και την υστάτη οι αρμόδιοι να αφουγκραστούν τα δίκαια αιτήματα τους.

Οι 700 εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ όπως μας αναφέρθηκε από εκπροσώπους τους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κωμικοτραγικές καταστάσεις που πηγάζουν από το ιδιόρρυθμο καθεστώς (αγορά υπηρεσιών) στο οποίο αναγκάζονται να δουλεύουν μετά από το 2013. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι σε ένα βράδυ και εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα μετατράπηκαν από μισθωτοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας σε αυτοεργοδοτούμενοι.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ο Γολγοθάς εκατοντάδων καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης, που κάθε χρόνο έχουν να αντιμετωπίσουν και νέα πειράματα εις βάρος τους από την αρμόδια υπηρεσία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το ίδιο το καθεστώς εργοδότησης τους, αφού κάθε μήνα αναγκάζονται να καταβάλλουν εισφορές 14,6 στις Κ.Α αφού θεωρούνται αυτοεργοδοτούμενοι. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε δημόσια σχολεία κατά τις απογευματινές ώρες που καθορίζονται από το Υ.Π.Π., διδάσκουν ύλη που καθορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο, αξιολογούνται από διευθύνοντες, οι οποίοι είναι διορισμένοι εκπαιδευτικοί του Υ. Π.Π. και βεβαίως αμείβονται από το ίδιο το Υπουργείο με μισθούς που έχει καθορίσει ανά επίπεδο!

Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους με φοβερή καθυστέρηση, κάτι που οδηγεί τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειες τους σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Τις πλείστες φορές, πληρώνονται στις 12-15 του επόμενου μήνα.

Όπως τους έχει αναφερθεί από τους αρμόδιους είναι λογικό λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται για να γίνουν οι πληρωμές. Απλά, να υπενθυμίσουμε πως εν έτη 2017, στην εποχή της τεχνολογίας, όλες οι δικαιολογίες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα είναι ανυπόστατες. 

Δεν αναγνωρίζεται η πολυετής πείρα τους

Η πολυετής πείρα των εκπαιδευτικών αυτών δεν αναγνωρίζεται στο Νέο Σύστημα Διορισμού στην εκπαίδευση παρόλο που πληρούν όλα τα κριτήρια και παρόλο που έχουν αφιερώσει ατέλειωτες ώρες βοηθώντας μαθητές να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, να πετύχουν σε διεθνείς εξετάσεις αλλά και να έχουν πρόσβαση τόσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου όσο και της Ελλάδος. Οπως επισημαίνουν και οι ίδιοι  είναι λοιπόν καιρός, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των 700 εκπαιδευτικών που εργάζονται τώρα τα Κ.Ι.Ε. και να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί ενός κατώτερου Θεού. Αλλωστε πρόκειται για νέους κυρίως ανθρώπους, που αγαπούν την εκπαίδευση αυτού του τόπου και καθημερινά αγωνίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το μόνο που ζητούν είναι ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Κύπρου καθώς και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.