Ανησυχία Λίντινγκτον για την ένταση στην ΑΟΖΤην ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου εκφράζει με επιστολή του προς τον βουλευτή των Εργατικών σερ Άλαν Μηλ ο Υφυπουργός Ευρώπης της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

«Έχουμε δημοσίως δηλώσει ότι αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα ορυκτά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της και παραμένει θέση μας ότι τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο», αναφέρει ο κ. Λίντινγκτον.

Η επιστολή, με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2015, αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη επιστολή του σερ Άλαν, μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία έθετε το ζήτημα της απροθυμίας της Τουρκίας να συμμορφωθεί με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως προς τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο κ. Λίντινγκτον αναφέρει αρχικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τη δουλειά της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά την εποπτεία της εφαρμογής από την πλευρά της Τουρκίας των δικαστικών αποφάσεων σε σχέση με τους αγνοούμενους. Σημειώνεται ότι η υπουργική επιτροπή του διεθνούς οργανισμού κάλεσε το 2013 την Τουρκία να συνεχίσει να παρέχει στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) όλες τις σχετικές πληροφορίες και να συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της για παροχή ταχείας πρόσβασης σε όλες τις περιοχές που συνδέονται με την υπόθεση.

Ο Βρετανός υφυπουργός αναπτύσσει στην επιστολή του τους τρόπους, οικονομικούς και άλλους, με τους οποίους η κυβέρνηση της χώρας του έχει στηρίξει και στηρίζει τη ΔΕΑ, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι η εποπτεία της εφαρμογής των υποχρεώσεων της Τουρκίας είναι ζήτημα που υπάγεται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και που αξιολογείται σε κάθε σχετική συνάντηση.

Όσον αφορά το θέμα της μη καταβολής αποζημίωσης από την Τουρκία υπέρ των συγγενών των αγνοουμένων, ο κ. Λίντινγκτον σημειώνει ότι είναι ζήτημα που ανησυχεί τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στην Επιτροπή Υπουργών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΑΟΖ, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον εκφράζει επίσης τη συνεχιζόμενη στήριξη του Λονδίνου στις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, μέσω του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα. «Ενθαρρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν ενεργώς και εποικοδομητικώς με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε οι συνομιλίες λύσης να επαναρχίσουν γρήγορα και να προχωρήσουν επιτυχώς», καταλήγει η επιστολή του Υπουργού Ευρώπης προς τον σερ Άλαν Μηλ.