Με ανησυχία παρακολουθεί η βρετανική Κυβέρνηση την προσέγγιση Κύπρου-Ρωσίας όπως εκδηλώνεται με την υπογραφή συμφωνίας ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια, αν και το Φόρεϊν Όφις επισήμως τονίζει ότι οι σχέσεις της Λευκωσίας με άλλες χώρες είναι θέμα που αφορά την κυπριακή κυβέρνηση.

«Βασική θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για θέμα που αφορά την Κύπρο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τοποθετείται στο γενικότερο πλαίσιο των ανησυχιών μας για την πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε στο ΚΥΠΕ πηγή του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Λονδίνο υπενθυμίζει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας στην παρούσα συγκυρία και δηλώνει ότι αναγνωρίζει την ενότητα που έχει επιδείξει η Κύπρος με τους Ευρωπαίους εταίρους επί του θέματος. «Επομένως υπό το φως των σημερινών προβλημάτων δεν είναι η ώρα να τείνουμε χείρα φιλίας στη Ρωσία έως ότου επιδείξει πρόθεση συμμόρφωσης με τη συμφωνία του Μινσκ», σχολίασε η ίδια πηγή αποκαλύπτοντας το κλίμα που επικρατεί εντός της βρετανικής κυβέρνησης.

Το Φόρεϊν Όφις τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να δείξει ότι δεσμεύεται από τη συμφωνία που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, η οποία προέβλεπε παύση πυρός σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. «Επιμένουμε πως πρέπει η Ρωσία να δείξει τη δέσμευσή της στη συμφωνία πριν αρχίσουμε να ομαλοποιούμε τις σχέσεις μαζί της», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις.

Εν τω μεταξύ, Βρετανοί βουλευτές χαρακτήρισαν τη συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας για ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού ναυτικού σε κυπριακά λιμάνια ως «ανησυχητική και απογοητευτική». Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ρίτσαρντ Όταγουεϊ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε πως η συμφωνία θα καταστήσει την ανανέωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας «πολύ πιο απίθανη». Όπως πρόσθεσε ο βουλευτής, απηχώντας τις αναλύσεις Βρετανών σχολιαστών που μιλούν για φιλορωσικό μπλοκ στην Ευρώπη με προεξάρχουσες την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, «ο Πούτιν προσπαθεί να βάλει σφήνα μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

Η εφημερίδα Daily Mail αναφέρει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα παρακολουθείται στενά από τη Βρετανία, καθώς δίνει στη Ρωσία στρατιωτικό πάτημα στην Ευρώπη. Η ίδια εφημερίδα σε σχόλιό της σημειώνει πως η Κύπρος «κοροϊδεύει τις κυρώσεις της ΕΕ και τις προειδοποιήσεις κατά της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία», καθώς και επίσης και ότι «υπονομεύει την ασφάλεια όλων των χωρών του ΝΑΤΟ».

«Για περισσότερα από 160 χρόνια η Βρετανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη έχουν πολεμήσει – ιδιαίτερα στην Κριμαία – για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να έχει μεσογειακό στόλο. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία και το πάτημά του στη Συρία, ο κ. Πούτιν είδε αυτό το τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα να του προσφέρεται στο πιάτο», προσθέτει το άρθρο της Mail.

Ανώτερος αξιωματικός του βρετανικού στρατού που επικαλείται η ίδια εφημερίδα λέει πως οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται στενά από το Λονδίνο. «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία εποφθαλμιά εδώ και καιρό μια ναυτική βάση στη Κύπρο. Είναι μία ακόμα ένδειξη ότι διολισθαίνουμε προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Ο ακαδημαϊκός του LSE Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, ειδικός στην πολιτική της ΝΑ Ευρώπης και της Κύπρου, σχολίασε πως η ΕΕ θα αισθάνεται ανήσυχη και απογοητευμένη από τη συμφωνία, επισημαίνοντας πάντως ότι η Κύπρος νιώθει πως η ΕΕ δεν τη βοήθησε στο αποκορύφωμα ης οικονομικής κρίσης, ενώ οι Ρώσοι επιχειρηματίες έμειναν στο νησί και δεν απέσυραν τα χρήματά τους.

Ο αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Standard Bank Τίμοθι Ας δήλωσε στο δίκτυο CNBC στο Λονδίνο ότι το μήνυμα του Πούτιν στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο είναι ξεκάθαρο: «Έχουμε συμμάχους στην καρδιά της ΕΕ και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις κατά βούληση για να αποκρούσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες θελήσετε να αναλάβετε σε σχέση με την Ουκρανία».

Σημειώνεται ότι μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κάμερον η αποστολή περίπου 75 Βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία για την υποστήριξη και εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, ενώ η ένταση Βρετανίας-Ρωσίας έχει κλιμακωθεί και με την εμφάνιση ρωσικών αεροσκαφών στις παρυφές του βρετανικού εναέριου χώρου που έχουν προκαλέσει αναχαιτίσεις από βρετανικά μαχητικά.