Ανησυχίες από μια ενδεχόμενη αποτυχία της νέας προσπάθειας για λύση στο Κυπριακό

Συνεντεύξεις στη Νίκη Κουλέρμου

Στο Κυπριακό έχουμε φτάσει στο διά ταύτα, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, επίσης βουλευτής κ. Δημήτρης Δημητρίου, αναγνωρίζει ότι «αν αποτύχει και αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων, την επόμενη μέρα η ομοσπονδία θα τεθεί εν αμφιβόλω». Το ΑΚΕΛ επικρίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους κακούς και αντιφατικούς χειρισμούς του εξαιτίας των οποίων «έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας». Ο ΔΗΣΥ επικροτεί αναφανδόν και τις θέσεις και τις συμπεριφορές του Προέδρου.

 

 

Ερωτήσεις:

1. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε κανένα για το τι θα έλεγε στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ; Μπορεί να υποψιαστεί κάποιος ότι στόχος του Προέδρου δεν είναι η λύση και άρα δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα ούτε τη στήριξη καμιάς πολιτικής δύναμης;

     2. Όλοι -και η ε/κ και η τ/κ πλευρά- εκτιμούν πως αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, τότε το Κυπριακό θα είναι παρελθόν όπως το γνωρίζαμε. Εσείς τι πιστεύετε και πώς το τεκμηριώνετε;

     3. Συμφωνείτε ότι «δεν θα μας λείψει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ» αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει να συρρικνώσει τη δύναμη και το ρόλο της και ότι αυτό το ενδεχόμενο λειτουργεί ως «πίεση» για να κλείσει όπως-όπως το Κυπριακό;

 


 

 

Στέφανος Στεφάνου:

Στο Κυπριακό έχουμε φτάσει στο διά ταύτα

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

1. Το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαβουλεύτηκε ούτε ενημέρωσε καμία πολιτική δύναμη πριν την κρίσιμη συνάντηση με την κα Λουτ είναι αρνητικό και απαράδεκτο. Να θυμίσω ότι εμείς δημόσια επικρίναμε τον Πρόεδρο, γιατί δεν το έκανε. Ο κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι τίποτα ουσιαστικό δεν θα κάνει στο Κυπριακό χωρίς διαβούλευση. Κι αυτή η δέσμευση έχει την τύχη άλλων δεσμεύσεων του Προέδρου. Δεν τηρήθηκε! Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν τα κίνητρα του Προέδρου για να μην ενημερώσει και να μη διαβουλευτεί με κανέναν. Αυτό θα διαφανεί στη συνέχεια. Και λέω θα διαφανεί, γιατί στο Κυπριακό έχουμε φτάσει στο διά ταύτα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει από τις δύο πλευρές να τον πείσουν ότι είναι έτοιμες να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ και με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κραν Μοντανά. Αυτό που εμείς αναμέναμε από τον Πρόεδρο -κι αυτό το είπαμε πολλές φορές δημόσια- ήταν να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ότι αποδέχεται αυτό που εισηγείται ο ΓΓ του ΟΗΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ελπίζουμε αυτό να έχει κάνει. Σύντομα θα μάθουμε, όχι τόσο από την ενημέρωση που εκ των υστέρων θα κάνει στις πολιτικές δυνάμεις στις 30 του μηνός ο Πρόεδρος, αλλά από την απόφαση που θα πάρει ο κ. Γκουτέρες.

2. Ελπίζουμε να πετύχει η νέα πρωτοβουλία, αν και εφόσον τελικά ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίσει να την αναλάβει. Είναι γεγονός ότι αν δεν πετύχει η προσπάθεια είναι πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Ήδη, κέντρα διεθνώς άρχισαν να θέτουν διάφορα ζητήματα για την επόμενη μέρα του Κυπριακού και ένα από αυτά είναι η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Βέβαια, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση με το Κυπριακό αυτό θα εξαρτηθεί και από τη στάση και τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν τα εμπλεκόμενα μέρη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Είναι γι’ αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να χειριστεί μ’ έναν τέτοιο τρόπο τα πράγματα έτσι ώστε είτε να φτάσουμε σε λύση είτε να πείσουμε για την αξιοπιστία μας και να αποφύγουμε τις ευθύνες. Δυστυχώς, στο Κραν Μοντανά ο κ. Αναστασιάδης δεν έπεισε για τη βούλησή του για λύση και τελικά ο ΓΓ του ΟΗΕ απέδωσε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνες για το ναυάγιο, όταν την ίδια ώρα επιδαψίλευε επαίνους στην Τουρκία για τη στάση της.

3. Η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο είναι απαραίτητη ενόσω υπάρχει κατοχή και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Μας ανησυχεί η συζήτηση που γίνεται αναφορικά με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είναι γεγονός ότι από κάποιους επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός άσκησης πίεσης η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης για να προωθηθεί λύση στο Κυπριακό. Εμείς θέλουμε διακαώς να επιτευχθεί λύση, αλλά για μια ακόμα φορά ξεκαθαρίζω ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί λύση που δεν θα απελευθερώνει και δεν θα επανενώνει, που δεν θα πληροί τις προδιαγραφές που εδώ και καιρό έχουμε καθορίσει. Η προστασία μας από τις όποιες μεθοδεύσεις είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να πείθει για την αξιοπιστία και τη συνέπειά της στις θέσεις της και στην εν γένει συμπεριφορά της. Είναι φανερό ότι έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας, εξαιτίας των κακών και αντιφατικών χειρισμών του κ. Αναστασιάδη. Ελπίζουμε τούτη τη φορά, αν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Αναστασιάδης να είναι συνεπής στο στόχο της λύσης και να μην έχει άλλα πράγματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

 

 


 

Δημήτρης Δημητρίου:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θέλει τη λύση και εργάζεται για αυτήν 

dimitris dimitriou

1. H θέση και η πολιτική βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι διαχρονική, κατατεθειμένη ενώπιον όλων και δημόσια επαναλήφθηκε πάρα πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Και πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές. Και τι λέει αυτή η θέση; Πως η δική μας πλευρά επιδιώκει συνέχιση του διάλογου από κει που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Πως θέλουμε, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται και είναι εποικοδομητικός προς αυτή την κατεύθυνση, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες για να καταλήξουμε σε συνολική λύση. Αυτή την ξεκάθαρη θέση αρχής μετέφερε και στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Σε αυτή τη βάση απάντησε στα ερωτήματα και με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο επιβεβαίωσε πως όντως εμείς, εννοούμε αυτά που λέμε και πως επιζητούμε την επανέναρξη του διαλόγου.

Καμία αιχμή για τη μη ενημέρωση. Ήταν, πιστεύω, ενημερωμένοι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί για αυτές τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Στην ερώτησή σας απαντούν οι πράξεις του Προέδρου. Ήδη αύριο Δευτέρα έχει συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών για να ενημερώσει για τη συνάντηση με την κα Λουτ και να συζητήσει μαζί με τους αρχηγούς για το πώς προχωρούμε. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θέλει τη λύση και εργάζεται για αυτήν.

2. Υπάρχουν δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες θέλω να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Η πρώτη αφορά την πολιτική και τη διπλωματία, που είναι δυναμικές και ποτέ δεν μένουν σταθερές. Αν σε αυτό το αξίωμα προσθέσουμε και τον παράγοντα της ιστορίας των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, κανείς δεν θα διαφωνήσει πως κάθε νέος κύκλος συζήτησης του Κυπριακού είναι χειρότερος από την οπτική της διαπραγματευτικής ισχύος, για τη δική μας πλευρά. Η δεύτερη βασική αρχή είναι πως είναι λάθος να μιλούμε για τελευταίες ευκαιρίες. Δημιουργούμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί να κτίζουμε στην ελπίδα, καλλιεργείται δυστυχώς ο φόβος.

Την ίδια ώρα, εκτιμώντας το δυναμικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται, αν αποτύχει και αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων, εκτιμώ πως η συζήτηση την επόμενη μέρα θα γίνει με άλλα δεδομένα, όπου η ομοσπονδία θα τεθεί εν αμφιβόλω. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί η όποια άλλη εναλλακτική θα είναι καταστροφική για τον ελληνισμό της Κύπρου που θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον τόπο μας. Και η διαπραγμάτευση, που εκτιμώ πως θα ξεκινήσει, θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου μας.

 

3.  Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την Πέμπτη πως θα ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες. Εμείς δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε την ανανέωση. Σήμερα, με την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα να είναι σε εξέλιξη, μέσω της αποστολής της κας Λουτ, η πιθανή αλλαγή των όρων της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως απαιτούσε η τουρκική πλευρά, θα διέλυε την όποια προοπτική να οδηγηθούμε στις διαπραγματεύσεις και στην τελική λύση. Από κει και πέρα οι όροι της ανανέωσης είναι γνωστοί, υπογραμμίζεται σε αυτούς η πρωτοβουλία της κας Λουτ. Από την άλλη, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ακόμα και σήμερα στην Κύπρο, γιατί μέχρι και σήμερα συνεχίζουμε να έχουμε παράνομη τούρκικη κατοχή, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974. Η αποστολή της δύναμης της Κύπρου θα πρέπει να λήξει με τη λήξη της εκκρεμότητας μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy