Ανησυχητική αύξηση ισλαμοφοβικώνΗ γερμανική κίνηση με την ονομασία “Ευρωπαίοι πατριώτες κατά της Ισλαμοποίησης της Ευρώπης” γνωστή και ως Pegida συγκεντρώνει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, οι οποίοι φθάνουν τις δεκάδες χιλιάδες και διαδηλώνουν κάθε Δευτέρα κυρίως στην πόλη της Δρέσδης αλλά και σε άλλες πόλεις κατά της ισλαμοποίησης και του ενδεχομένου επιβολής του ισλαμικού νόμου Σαρία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η άνοδος της κίνησης αυτής προκάλεσε την αντίδραση του Κεντρικού Συμβουλίου Ισραηλιτών στη Γερμανία, το οποίο τάχθηκε υπέρ των Μουσουλμάνων. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γιόζεφ Σιούστερ είπε ότι χρησιμοποιείται ο φανατικός ισλαμισμός προκειμένου να κατηγορηθεί μια ολόκληρη θρησκεία ενώ προέβη σε συνειρμούς με τους Ναζί.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεχοφερ δήλωσε ότι δεν πρέπει να κατηγορούνται όλοι οι διαδηλωτές ότι ασπάζονται νεοναζιστικές τακτικές.

“Για όνομα του Θεού, δεν είναι όλοι Ναζί”, είπε.

Κατανοώντας τις ανησυχίες των διαδηλωτών, ο κ. Ζεχοφερ είπε ότι μια πιθανή λύση του προβλήματος θα ήταν μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων τρίτων χωρών στις ευρωπαϊκές χώρες, περισσότερο προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες και καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.