Άνισο ανταγωνισμό-μεροληψία ΜΜΕ είδαν παρατηρητές ΟΑΣΕ στις τουρκικές εκλογές

Ανταγωνιστική προεκλογική εκστρατεία, στην οποία ωστόσο παρατηρήθηκαν ελλείψεις όσον αφορά τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, αλλά και μεροληπτική στάση από τα ΜΜΕ, καταγράφουν τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, διεθνείς παρατηρητές από το γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, οι παρατηρητές διαπίστωσαν πως η διενέργεια του δεύτερου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών ήταν επαρκής, δίνοντας στους ψηφοφόρους πραγματικές εναλλακτικές πολιτικές επιλογές.

Ωστόσο, προστίθεται σε σχετική δήλωση, η εκστρατεία σημαδεύτηκε από ολοένα και πιο εμπρηστικές δηλώσεις οι οποίες εμπεριείχαν διακρίσεις. Παράλληλα, καταγράφηκε μεροληψία στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία παράλληλα με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης «δημιούργησαν άνισους όρους ανταγωνισμού και συνέβαλαν σε ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα για τον εν ενεργεία υποψήφιο», δηλαδή τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Συνοπτικά, στα ευρήματα καταγράφεται πως αν και οι αρχές διεξαγωγής των εκλογών θέσπισαν ορισμένους κανονισμούς πριν τον πρώτο γύρο για να διασφαλίσουν τη σωστή διεξαγωγή ενός ενδεχόμενου δεύτερου γύρου, «η νομοθεσία δεν καλύπτει σημαντικές παραμέτρους της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την νομική βεβαιότητα και τη σταθερότητα του γενικότερου νομικού πλαισίου».

Όπως επισημαίνεται, αν και οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να διεξάγουν ελεύθερα τις προεκλογικές τους εκστρατείες, οι υποστηρικτές ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης συνέχισαν να αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και παρενόχληση, ενώ και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν «εμπρηστική γλώσσα με διακρίσεις», περιλαμβανομένων εκατέρωθεν κατηγοριών για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η συντονίστρια της αποστολής του ΟΑΣΕ, Φάρα Καρίμι, υπογράμμισε πως «ανησυχίες που ηγέρθησαν κατά τον πρώτο γύρο για ελλείψεις όσον αφορά την ισοτιμία και για άδικη προεκλογική εκστρατεία δεν αντιμετωπίστηκαν», δίνοντας άδικο προβάδισμα στον Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ η ρητορική και από τις δύο πλευρές συνεισέφερε σε πολωτικό κλίμα.

«Οι ψηφοφόροι προσήλθαν χθες μαζικά στις κάλπες, και είναι καίριας σημασίας ο νικητής να κάνει γνήσια προσπάθεια να διασφαλίσει την ενότητα του λαού της Τουρκίας» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, στα ευρήματα καταγράφεται πως η προεκλογική περίοδος ήταν γενικά ειρηνική αλλά πως η πρακτική της άσκησης επίσημων καθηκόντων εν μέσω της εκστρατείας συνεχίστηκε, και πως υπήρξαν παραβιάσεις της απαγόρευσης των εγκαινίων από τον Πρόεδρο, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η χρήση δημόσιων πόρων στην προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά του, ο Φρανκ Σουάμπε, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, επεσήμανε πως το περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος «δεν παρέχει τις συνθήκες για διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, με κυριότερες τις αποφάσεις για απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Επίσης, αναγνωρίζεται πως οι αρχές διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τις προετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο, όμως ανέστειλαν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών εκλογών για μετά τον δεύτερο γύρο, παρά την προθεσμία που είχε τεθεί. Παράλληλα, προστίθεται, οι διαδικασίες των εκλογικών αρχών συνέχισαν να μην είναι δημόσιες, ενώ καταγράφηκε καθυστέρηση στην έκδοση των πλείστων αποφάσεων συμπεριλαμβανομένου για παράπονα που είχαν να κάνουν με τον πρώτο γύρο, μειώνοντας έτσι τον βαθμό διαφάνειας.

Όσον αφορά την ημέρα των εκλογών, αναφέρεται πως κύλησε ειρηνικά με μεμονωμένα περιστατικά βίας κυρίως κατά υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, ενώ παρατηρήθηκαν ορισμένες περιπτώσεις ομαδικής ή οικογενειακής ψηφοφορίας, καθώς και περιπτώσεις όπου η εμπιστευτικότητα της ψήφου ενδέχεται να επηρεάστηκε λόγω της διαρρύθμισης του εκλογικού κέντρου.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν οι δίκες και συλλήψεις δημοσιογράφων και μπλόγκερς, ενώ παρατηρητές σημείωσαν πως αρκετά ηλεκτρονικά ΜΜΕ δεν παρείχαν ως όφειλαν βάσει του νόμου, αμερόληπτη κάλυψη της εκστρατείας, ούτε έδωσαν ισότιμες ευκαιρίες στους δύο κύριους υποψηφίους.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, επισημαίνεται, ευνόησε σημαντικά τον εν ενεργεία Πρόεδρο, ενώ ανάλογη μεροληπτική στάση παρατηρήθηκε σε ιδιωτικά ΜΜΕ.

«Οι ψηφοφόροι ήταν υποπληροφορημένοι λόγω της έλλειψης διαφάνειας από την πλευρά των αρχών διεξαγωγής των εκλογών», ανέφερε ο Γιαν Πέτερσεν εκ μέρους του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy