Ανιστόρητη αναφορά του ΥΠΠΑΝ ΠΡ. Προδρόμου για την 28η Οκτωβρίου 1940

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ανιστόρητη αναφορά του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, Πρ. Προδρόμου, στο μήνυμα του με αφορμή την 28η Οκτωβρίου για τη συμβολή της Κύπρου τόσο στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο όσο και γενικότερα στους εθελοντές του Β’ Π. Πολέμου.

Αλλά οφείλει ως επικεφαλής της Παιδείας να δώσει σωστές πληροφορίες.

Στο μήνυμα του της 28ης Οκτωβρίου 2020 λέει αρκετές ανακρίβειες.

Θα αναφερθώ μόνο σε 3:

1. Γράφει ότι μόλις έγινε γνωστό το ΌΧΙ της Ελλάδας «οι Έλληνες της Κύπρου, ξεχύθηκαν στους δρόμους με τις γαλανόλευκες, ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ (κεφ. δικά μου) κατακλύστηκε από την κυπριακή νεολαία, που αυθόρμητα δήλωνε την πρόθεσή της να καταταγεί εθελοντικά στον ελληνικό στρατό».
Κι όμως, η πρώτη μεγάλη αυθόρμητη συγκέντρωση έγινε από μαθητές στη Λάρνακα στις 29 Οκτωβρίου, στην παρουσία του τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου Λεόντιου.
Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής οι μαθητές σχημάτισαν μεγάλη διαδήλωση με επικεφαλής 50 τουλάχιστον ΑΓΓΛΙΚΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ και ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ σημαίες που κατέληξε στα “καφενούδια” όπου έφθασε ο Λεόντιος και μαζί κατευθύνθηκαν στο Γυμναστήριο.
2. Στη Λευκωσία η συγκέντρωση ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ αλλά έξω από το ΕΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΕΞΕΝΕΙΟ, αφού προηγήθηκε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας με το πλήθος να κρατεί ελληνικές κι αγγλικές σημαίες.
«Η ανθρωποθάλασσα έφθασεν εις το Ελληνικόν Προξενείον, άδουσα το “Εμπρός για μιαν Ελλάδα νέα…”», έγραφε η “Ελευθερία” στις 30 Οκτωβρίου 1940.
3. Στο μήνυμα του ο Υπουργός Παιδείας γράφει ότι «Κάπου 650 Κύπριοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών».
Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Υπάρχει ο ισχυρισμός του πρώην αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας Νίκου Μπατσικανή ότι ««Πάνω από 600 Κύπριοι έπεσαν στα πεδία των μαχών και βρίσκονται θαμμένοι σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 17 χωρών».

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που έκανε ο καθηγητής Ιστορίας στο Παν. Κύπρου Πέτρος Παπολυβίου, οι νεκροί Κύπριοι είναι συνολικά 374 και είναι θαμμένοι σε 71 στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία πολέμου σε Ευρώπη, Αίγυπτο, Ισραήλ και Λευκωσία.
Κλείνοντας το μικρό αυτό κείμενο, σημειώνω την παντελή απουσία δύο σημαντικών δεδομένων. 1ον, ότι ο πρώτος κύπριος εθελοντής στρατιώτης του «Κυπριακού Συντάγματος» ήταν ο Τουρκοκύπριος Nevzat Halil.

2ον, καμία αναφορά δεν κάνει στη μοναδική οργανωμένη κατάταξη Κυπρίων που έγινε με απόφαση του νεοϊδρυθέντος τότε ΑΚΕΛ.
Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και ανησυχητικό όταν ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας διαστρεβλώνει σε ένα μήνυμα του τα ιστορικά γεγονότα για να εξυπηρετήσει, όπως νομίζει, την εξύψωση του… εθνικού φρονήματος!

Θα το πούμε ακόμα μια φορά, η ιστορία δεν είναι παιχνίδι, ούτε εργαλείο προπαγάνδας. Κι αυτό πρέπει να το έχουν καλά υπόψη τους εκεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.