Ανησυχεί η δολοφονική χρήση των G3 και κυνηγετικών

Σύσκεψη εντός της ερχόμενης εβδομάδας στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για την κατοχή στρατιωτικών τυφεκίων

Καπαρδής: Με συγκεκριμένες διαδικασίες το νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να αλλάξει μέσα σε δύο μήνες

Χρειάζεται βελτίωση στο θέμα του φιλτραρίσματος της καταλληλότητας του ατόμου πριν του δοθεί άδεια χρήσης κυνηγετικού

Πολίτης που στο στρατό υπαγόταν στην κατηγορία Ικανότητας 5 δεν δικαιούται πλέον να κατέχει κυνηγετικό όπλο

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ανησυχία προκαλούν οι φόνοι, οι απειλές και οι εκφοβισμοί που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη χρήση πυροβόλων όπλων, στρατιωτικών ή κυνηγετικών, και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της οπλοκατοχής. Χιλιάδες Κύπριοι κατέχουν κυνηγετικά όπλα, ενώ πολύ περισσότεροι κατέχουν στρατιωτικά όπλα λόγω της υπηρεσίας που εκτελούν στην εφεδρεία της Ε.Φ. ή στην Εθνοφυλακή.

Υπενθυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα έγινε ρίψη πυροβολισμών με στρατιωτικό G3 στον Άγιο Δομέτιο, πριν από ένα χρόνο είχαμε το φόνο κοπέλας από τον αδελφό της -ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα, και πάλι με G3- πριν από μερικές μέρες είχαμε το φόνο με κυνηγετικό για ένα πάρκινγκ, ενώ την περασμένη βδομάδα είχαμε ρίψη πυροβολισμών με κυνηγετικό σε καφενείο.

Τα περιστατικά αυτά θέτουν επί τάπητος το θέμα της επανεξέτασης του νομοθετικού πλαισίου που καλύπτει την οπλοκατοχή. Με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αστυνομίας θα πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με την κατοχή στρατιωτικών τυφεκίων.

Θα μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποιήσεων για την κατοχή στρατιωτικών όπλων

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, θα μελετηθεί κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την κατοχή στρατιωτικών όπλων.

Η Αστυνομία, είπε ο κ. Ανδρέου, δίνει άδειες και ελέγχει τα κυνηγετικά όπλα για τα οποία και είναι υπεύθυνη. Σημείωσε μάλιστα ότι ένας πολίτης μπορεί να έχει στην κατοχή του περισσότερα από ένα κυνηγετικά. Ερωτηθείς για τους ελέγχους που γίνονται, ο κ. Ανδρέου είπε ότι για οποιαδήποτε πρόσωπα κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, τα οποία καθορίζονται στο νόμο 113 του 2004, όπως ανθρωποκτονία, βιασμοί, ναρκωτικά κ.λπ., ενημερώνεται η Αστυνομία, η οποία παραλαμβάνει τα όπλα και τα κρατεί μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων. Σε σύσκεψη που έγινε τον Ιανουάριο του 2017 ακολουθείται ένα πρωτόκολλο που καταρτίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με βάση το οποίο αν οποιοδήποτε πρόσωπο απειλήσει με χρήση όπλου, τότε το όπλο κατάσχεται για αποφυγή χειρότερου επεισοδίου. Ερωτηθείς τι γίνεται με πρόσωπα τα οποία κατέχουν κυνηγετικά αλλά στην πορεία πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε ότι αρμόδιοι για να ενημερώσουν την Αστυνομία και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες είναι το Υπουργείο Υγείας και οι Ψυχιατρικές Υπηρεσίες. Σε ό,τι δε αφορά τα στρατιωτικά όπλα, αρμόδιο για να χειριστεί τα όποια περιστατικά είναι το Υπουργείο Άμυνας.

Όταν ενημερωθεί το ΥΠΑΜ, αφαιρεί το κυνηγετικό σε όσους πάσχουν από ψυχολογικά

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι με την αλλαγή που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στη νομοθεσία, ένας πολίτης που στο στρατό υπαγόταν στην κατηγορία Ικανότητας 5, δεν δικαιούται πλέον να κατέχει κυνηγετικό όπλο. Σύμφωνα με το νόμο, ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει το δικαίωμα να μη δώσει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου σε άτομο που δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τη στρατιωτική του θητεία, ή έχει τύχει αναβολής ή πλήρους αναστολής λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας. Επιπλέον, πρόσθεσε, δίνεται η δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας να ανακαλέσει τις άδειες κατοχής από άτομα που εντάσσονται στις πιο πάνω κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά την κατοχή των στρατιωτικών τυφεκίων G3 από άτομα που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα, ή τους προκληθούν στην πορεία, ή επιδείξουν βίαιη συμπεριφορά, ή εμπλακούν σε εγκληματική ενέργεια, ο κ. Πιερή είπε ότι εφόσον η Ε.Φ. και το ΥΠΑΜ ενημερωθούν αρμοδίως για τέτοιες περιπτώσεις, τότε προχωρούν στην αφαίρεση της κατοχής του όπλου. Υπήρξε ακόμα και περίπτωση που αφαιρέθηκε όπλο από αίτημα κατόχου που είχε δηλώσει ότι στο σπίτι υπήρχε άτομο με ψυχολογικά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ειδικών τεστ καταλληλότητας των κατόχων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΜ είπε ότι αν υπάρξει τέτοιος κανονισμός ή νομοθεσία, τότε το Υπουργείο θα προχωρήσει σε εφαρμογή του.

Καπαρδής: Χρειάζεται βελτίωση στο θέμα φιλτραρίσματος της καταλληλότητας του ατόμου

Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας τους Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Ανδρέας Καπαρδής, επεσήμανε ότι όντως στην Κύπρο υπάρχει μεγάλος αριθμός όπλων στην κατοχή των πολιτών. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, σημείωσε, στην Κύπρο η χρήση όπλων σε εγκληματικές ενέργειες είναι κατά πολύ μικρότερη και σχεδόν μηδαμινή.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, ο κ. Καπαρδής είπε ότι χρειάζεται βελτίωση στο θέμα του φιλτραρίσματος της καταλληλότητας του ατόμου πριν του δοθεί άδεια χρήσης κυνηγετικού όπλου. Όπως εξήγησε, ακατάλληλος δεν είναι μόνο όποιος έχει ποινικό μητρώο, αλλά και κάποιος ο οποίος, για παράδειγμα, μπορεί να ασκεί βία στην οικογένειά του. Επίσης, είπε, θα πρέπει να γίνεται επανεκτίμηση της καταλληλότητας του ατόμου όταν ανανεώνεται η άδειά του και σημείωσε με έμφαση ότι δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η καταλληλότητα ενός ατόμου που ζητά άδεια οπλοκατοχής, αφού υπάρχουν ειδικά τεστ τα οποία εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Ο κ. Καπαρδής τόνισε ότι υπάρχει ένα κενό στο θέμα του ελέγχου, γι’ αυτό θα πρέπει να συσταθεί μια ειδική ομάδα που να μην ανήκει κατ’ ανάγκη στην Αστυνομία, η οποία να έχει το καθήκον της άσκησης ελέγχου ώστε να καλύπτει το κενό που υπάρχει. Υπάρχουν αρκετά τα οποία μπορούν να γίνουν και στο θέμα της ασφαλούς φύλαξης των όπλων, ώστε να μην μπορεί να είναι εύκολη η χρήση του σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί σε κατάσταση εκτός ελέγχου και επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει.

Επείγει, υπογράμμισε, να γίνει γρήγορος εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Με συγκεκριμένες διαδικασίες, σημείωσε, μπορεί να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο μέσα σε δύο μήνες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy