Ανησυχεί την Αριστερά η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Παίζουν με το φόβο για τους ξένους

Του Μιχάλη Μιχαήλ

  • Στην Ιταλία καλλιεργείται συνεχώς ο φόβος ενάντια στους μετανάστες παρ’ όλο που στη χώρα δεν υπάρχει σοβαρό θέμα
  • Στην Γαλλία οι ακροδεξιές απόψεις βρήκαν κάλυψη από τον πιο νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος χρησιμοποιεί την Ε.Ε. για να επιτίθεται στις κατακτήσεις των εργαζομένων
  • Στη Γερμανία ο εξτρεμισμός της ακροδεξιάς έχει αυξανόμενη τάση
  • Στο Βέλγιο η ακροδεξιά αναχαιτίστηκε με την αντίσταση της Αριστεράς

Στα μέσα του 20ού αιώνα η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα η Ευρώπη πλήρωσαν βαρύ τίμημα από την άνοδο της ακροδεξιάς υπό τη μορφή πρώτα του φασισμού (στην Ιταλία) και στη συνέχεια του ναζισμού στη Γερμανία. Εκατομμύρια νεκροί, τεράστιες οι υλικές καταστροφές.

Η ακροδεξιά εκείνης της περιόδου χρησιμοποίησε το λαϊκισμό για να αλιεύσει την υποστήριξη των μαζών που υπέφεραν από τις συνθήκες που προκάλεσε τότε η οικονομική κρίση.

Από την άλλη, οι αντιθέσεις του καπιταλισμού οδήγησαν το ναζισμό και το φασισμό σε μια αδηφάγο ιμπεριαλιστική πολιτική που ματοκύλισε τον κόσμο.

Σήμερα, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης αξιών που μαστίζει την Ευρώπη, η Ήπειρος (και όχι μόνο) βρίσκεται ξανά μπροστά στο φάσμα της ανόδου της ακροδεξιάς.

Η οικονομική κρίση εκτρέφει την ακροδεξιά

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε συζήτηση που διεξήχθη στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, ανάμεσα σε μέλη της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), με αντιπροσωπεία μελών του ΑΚΕΛ.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, και τη συζήτηση άνοιξε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

Ο Τ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και παράλληλα αντικρουόμενες απόψεις όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Δύο είναι τα κυριότερα ρεύματα. Το πρώτο θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία συζήτηση και καμία επαφή με τα ακροδεξιά σχήματα και η δεύτερη υποστηρίζει το αντίθετο, με το επιχείρημα πως όπου εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική, δηλαδή η πολιτική της ανοχής, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού δεν εμπόδισε την άνοδο της ακροδεξιάς.

Από την πλευρά του ο Ν. Συλικιώτης σημείωσε πως η ακροδεξιά βρίσκει πρόσφορο έδαφος μέσω του λαϊκισμού, εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση ανάμεσα στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Τονίστηκε επίσης πως σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κινδύνου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει η Παιδεία.

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, τον εκπρόσωπο του Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, Fabio Amati, την εκπρόσωπο του Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, Charlotte Balavoine, τους εκπροσώπους του κόμματος Die Linke της Γερμανίας, André Seubert και Emmanuelle Cop και του Κόμματος Εργατών του Βελγίου, Marc Botenga.

Οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις και να υποβάλουν ερωτήσεις σε σχέση με το ζήτημα που αφορά και την Κύπρο, σαν μέλος της Ε.Ε.

Τα αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς και τρόποι αντιμετώπισής της

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι εισηγητές επεσήμαναν ότι η ακροδεξιά σε όλες τις χώρες επενδύει στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό.

Ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι εκείνο που εκτρέφει την άνοδο του φασισμού είναι κυρίως οι κοινωνικές ανισότητες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παίζουν με το φόβο για τους ξένους.

Ο Fabio Amati αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ιταλία, λέγοντας ότι η ακροδεξιά στη χώρα του εκφράζεται μέσω του κόμματος «5 Αστέρια» και παρουσιάζεται ως μια δύναμη που τάχα δεν ανήκει ούτε στη Δεξιά ούτε στην Αριστερά και είναι τάχατες αντισυστημικό κόμμα, ενώ ουσιαστικά είναι άκρα Δεξιά.

Σημείωσε πως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ιταλία συνοδεύτηκε από τη μείωση της δύναμης της Αριστεράς και ότι από την ώρα που τα «5 Αστέρια» έγιναν εξουσία συνεργάστηκαν με την ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά.

Καλλιεργούν συνεχώς το φόβο ενάντια στους μετανάστες παρ’ όλο που στην Ιταλία δεν υπάρχει σοβαρό θέμα, αφού τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση έχει μειωθεί σημαντικά.

Επεσήμανε το γεγονός ότι αρχικά η Λίγκα διενεργούσε επιθέσεις εναντίον των Ιταλών της Κάτω Ιταλίας, ενώ μετά που τα «5 Αστέρια» κέρδισαν τις εκλογές, η βία εναντίον γενικά των ξένων αυξήθηκε κατά 200%.

Στη Γαλλία η άνοδος της ακροδεξιάς μέσω του κόμματος της Λεπέν στηρίχθηκε στο θέμα των μεταναστών παρόλο που δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ανέφερε από την πλευρά της η Charlotte Balavoine.

Ανέφερε επίσης ότι οι ακροδεξιές απόψεις βρήκαν κάλυψη από τον πιο νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο της χώρας μέχρι τώρα, τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χρησιμοποιεί την Ε.Ε. για να επιτίθεται στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ο Μακρόν προσεγγίζει την ακροδεξιά, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, όπως αυτή της περασμένης βδομάδας που τίμησε στρατιωτικό ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς.

Αυτές οι πολιτικές ενισχύουν την ακροδεξιά ρητορική στη χώρα, υπέδειξε η Balavoine.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στη Γερμανία ανέφεραν οι André Seubert και Emmanuelle Cop, οι οποίοι σημείωσαν πως παρά την απαγόρευση του ναζισμού στη χώρα που τον γέννησε, ο εξτρεμισμός της άκρας δεξιάς έχει αυξανόμενη τάση.

Αναφέρθηκαν στο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο πήρε δύναμη καλλιεργώντας την ξενοφοβία όταν η Μέρκελ ενέκρινε την είσοδο προσφύγων από την Ουγγαρία, αυξάνοντας τη δύναμή του στο 15%.

Επισήμαναν επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος στη Σαξονία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας να βρεθούν σύντομα στην εξουσία.

Σημαντικός ο ρόλος των ΜΜΕ

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν και στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι πολλές φορές βοηθιούνται από αυτά με τον συγκαλυμμένα υποστηρικτικό τρόπο που τους παρουσιάζουν ή προβάλλουν τις θέσεις τους.

Στην Ιταλία μάλιστα η ακροδεξιά εκμεταλλεύθηκε τις σχέσεις της με τα ΜΜΕ που ελέγχει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ τώρα που πήραν την εξουσία στράφηκαν κι εναντίον του ιδίου.

Εξαίρεση το Βέλγιο

Το Βέλγιο ίσως να δείχνει το δρόμο, αφού, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Κόμματος Εργατών Βελγίου Marc Botenga, η ακροδεξιά αναχαιτίστηκε με την αντίσταση της Αριστεράς.

 

Επισήμανε ότι η Αριστερά στο Βέλγιο κατάφερε να ενωθεί σε μεγάλο βαθμό και να προβάλει αντίσταση. Έδωσε τη μάχη σε πολλούς τομείς, αποκλείοντας την ακροδεξιά από συμμετοχή σε κυβερνήσεις και άλλες μορφές εξουσίας.

Στο κρατίδιο της Φλάνδρας, είπε, η Αριστερά δεν πέτυχε τους στόχους της αρχικά διότι ο λαός δεν εμπιστευόταν την Αριστερά στα οικονομικά ζητήματα.

Αυτό οδήγησε το κόμμα να διοργανώνει εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του κόσμου και μαζί με πρόσφυγες πάλεψαν ενάντια στην ακροδεξιά.

Η Αριστερά μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιταχθεί σε αυτούς είναι η Αριστερά.

Σημείωσαν ωστόσο ότι η Αριστερά παρουσιάζει πρόβλημα ενότητας, αφού υπάρχουν πλέον πολλές τάσεις, με αποτέλεσμα η Αριστερά να μην μπορεί να δώσει εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες θα αναχαιτίσουν την αυξητική τάση της ακροδεξιάς.

Επεσήμαναν επίσης ότι πολλές φορές οι ακροδεξιοί χρησιμοποιούν συνθήματα και ρητορική της Αριστεράς παρασύροντας μαζί τους και μάζες των εργαζομένων.

Παράλληλα εκτίμησαν ότι υπάρχει έδαφος συνεργασίας και με τις δυνάμεις εκείνες που βρίσκονται εντός της σοσιαλδημοκρατίας και ότι υπάρχει η δυνατότητα σύστασης λαϊκών μετώπων της Αριστεράς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy