Ανησυχία ΑΚΕΛ για αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης για καταλύματα τύπου AirBNB

Συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για τα διαμερίσματα και τουριστικά καταλύματα που ενοικιάζονται σε πολίτες. Επί τάπητος κατατέθηκαν οι προτάσεις νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους που προβλέπει την δημιουργία μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται όσοι ενοικιάζουν επαύλεις και διαμερίσματα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι αναμένεται η συζήτηση να ολοκληρωθεί σε 15 μέρες. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή παίρνει την πρωτοβουλία για να συζητήσουν αυτό το θέμα. Όπως είπε θα ήταν ευχής έργον αν το κράτος μπορούσε να φέρει σε ένα δυο μήνες συγκεκριμένη νομοθεσία επι τούτου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εξέφρασε δε τις έντονες ανησυχίες του ΑΚΕΛ για το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης, τα οποία θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα αυτοεργοδοτούμενα καταλύματα. Πρόσθεσε ότι σε νέο κείμενο υπάρχουν πρόνοιες για τις οποίες προκύπτουν σοβαρά νομικά και συνταγματικά ερωτήματα.

Υπέδειξε ότι θα αναμένουν κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση το οποίο να είναι ολοκληρωμένο και νομοθετικά ελεγμένο. Ο κ. Κώστα επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους που ενέγραψε το θέμα ανέφερε ότι στόχος είναι να αδειοδοτηθούν όλα τα καταλύματα. Σημείωσε ότι υπάρχει αυξητική τάση του φαινομένου της ενοικίασης καλυμμάτων, λόγω και των διαδικτυακών πλατφορμών. Ο κ. Μυριάνθους υπέδειξε ότι με απλές διαδικασίες πρέπει να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες άδειες. Σημείωσε ότι ο τεράστιος όγκος αιτήσεων που θα δημιουργηθεί στα αρχικά στάδια είναι κάτι που προβληματίζει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Άντρος Κυπριανού είπε ότι στόχος είναι η νομιμοποίηση των ακινήτων που ενοικιάζονται σε πολίτες για τουριστικούς σκοπούς. Πρόσθεσε ότι η ενοικίαση θα ωφελέσει τα νοικοκυριά για να έχουν ένα έξτρα εισόδημα αλλά πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι κλείσιμο βιώσιμων επιχειρήσεων σημαίνει και απώλεια εργασίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.