Ανησυχία ΕΣΚ για τη βία σε βάρος δημοσιογράφων

Η κλιμακούμενη βία σε βάρος δημοσιογράφων σε ευρωπαϊκά κράτη προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τους αυξανόμενους κινδύνους τους οποίους διατρέχει η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία αλλά και η ίδια η ζωή των λειτουργών του Τύπου, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο γενικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά, ένα στην Ολλανδία και ένα στη Γεωργία, ενώνει τη φωνή του με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου και η ΕΣΚ ανήκει, καταδικάζοντας απερίφραστα και κατηγορηματικά τη βία κατά των όπου γης δημοσιογράφων. Όπου και όποτε ασκείται βία κατά δημοσιογράφων, η βιαιοπραγία αυτή συνιστά απόπειρα κατάλυσης ή διάβρωσης της Δημοκρατίας.

Ο θάνατος του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Λασκαράβα στη Γεωργία, ύστερα από ξυλοδαρμό που υπέστη από ακροδεξιά στοιχεία σε πορεία υπέρ των ΛΟΑΤΚ, η απόπειρα δολοφονίας του δημοσιογράφου Πέτερ ντε Βρις στο Άμστερνταμ, που δέχθηκε απανωτούς πυροβολισμούς μετά την έξοδό του από τηλεοπτικό στούντιο, έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά και όλη τη δημοκρατική ανθρωπότητα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εύχεται και προσεύχεται, ο ερευνητής δημοσιογράφος Πέτερ ντε Βρις να ξεπεράσει γρήγορα τον κίνδυνο για τη ζωή του και να εξέλθει του νοσοκομείου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου τιμά τη μνήμη του αποθανόντος ακτιβιστή δημοσιογράφου Αλεξάντερ Λασκαράβα και καλεί σε εγρήγορση αλλά και αντίσταση κατά της όποιας μορφής βίας τον κάθε δημοσιογράφο.

Όπου δοκιμάζεται η δημοσιογραφία και οι λειτουργοί της, δοκιμάζεται η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Απαθείς δεν θα μείνουμε ποτέ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.