Ανησυχία για ενδεχόµενο νέας αναβολής λειτουργίας της Αγροτικής Τεχνικής Σχολής Σολέας

Με δυναµικά µέτρα προειδοποιούν οι κοινότητες αν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αναβάλουν για άλλη µια χρονιά τη δηµιουργία της Αγροτικής Τεχνικής Σχολής στην περιοχή Σολέας

Ανησυχούν οι κάτοικοι της περιοχής Σολιάς από τις πληροφορίες που φέρουν το Υπουργείο Παιδείας να αναβάλλει για άλλη µια χρονιά τη δηµιουργία της Τεχνικής Αγροτικής Σχολής στην περιοχή τους. Έχοντας υπόψιν τα όσα συνέβησαν µε την περσινή αναβολή της δηµιουργίας της Σχολής, τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν και φέτος τυχόν νέα αναβολή. Μιλώντας στη «Χαραυγή» οι κοινοτάρχες Ευρύχου, Κακοπετριάς και Τεµπριάς υπογραµµίζουν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η Σχολή

Του  Μιχάλη Μιχαήλ

Έντονη είναι η ανησυχία των Αρχών και των κατοίκων της περιοχής Σολέας για το ενδεχόµενο νέας αναβολής στην απόφαση της κυβέρνησης να δηµιουργήσει Αγροτική Τεχνική Σχολή στην περιοχή τους.

Οι κοινοτάρχες Ευρύχου Ξενάκης Ξενοφώντος, Κακοπετριάς Γιαννάκης Ιακωβίδης και Τεµπριάς Λευτέρης Πολυδώρου υπογράµµισαν στη «Χαραυγή» ότι η δηµιουργία της Σχολής είναι περισσότερο από αναγκαία για να κρατηθούν στη ζωή οι κοινότητες της περιοχής. Προειδοποίησαν µάλιστα ότι σε περίπτωση αναβολής της απόφασης για τη λειτουργία της Αγροτικής Τεχνικής Σχολής την ερχόµενη ∆ευτέρα, η συµπεριφορά τους δεν θα είναι η ίδια µε πέρσι, αλλά θα αντιδράσουν µε δυναµικά µέτρα διαµαρτυρίας.

∆εν έχουν πλέον εµπιστοσύνη στις… «δεσµεύσεις»

Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται να αποφασιστεί νέα αναβολή στη σύσκεψη του Προεδρικού κατά την οποία θα συζητηθεί το πλάνο για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το θέµα της Σχολής. ∆εν θα ανεχθούν άλλην κοροϊδία από µέρους της κυβέρνησης, όπως είπε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που θα αναβληθεί η απόφαση, οι κυβερνώντες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει αντίδραση. Τόνισε επίσης ότι πλέον δεν έχουν εµπιστοσύνη στις διακηρύξεις αφού και πέρσι, παρά τις υποσχέσεις, δεν προχώρησε το θέµα αυτό.

Ο κοινοτάρχης Κακοπετριάς, Ιωάννης Ιακωβίδης, σηµείωσε ότι όντως υπάρχουν πληροφορίες ότι µε επίκληση τον χαµηλό αριθµό των µαθητών θα ζητηθεί από τον Υπουργό Παιδείας η αναβολή της έναρξης λειτουργίας της Σχολής. Όπως ανέφερε, γίνονται παρασκηνιακά κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και προειδοποίησε µε τη σειρά του ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο και ότι αν η απάντηση είναι και πάλι αρνητική, τότε θα υπάρξει δυναµική αντίδραση.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Τεµπριάς, Λευτέρης Πολυδώρου, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι η δηµιουργία της Σχολής καθορίστηκε από πέρσι, αλλά αναβλήθηκε µε τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε επαρκής αριθµός µαθητών. Υποσχέθηκαν, όµως, ότι θα ξεκινούσε φέτος Τεχνική Αγροτική Σχολή, η οποία θα στεγαζόταν στο Λύκειο Σολέας και στη συνέχεια, εφόσον θα υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον, θα την µετακινούσαν στο παλιό ∆ηµοτικό Σχολείο της Γαλάτας.

Υπάρχει επαρκής αριθµός µαθητών

Σε ό,τι αφορά το θέµα του αριθµού των µαθητών που πρέπει να επιδείξουν ενδιαφέρον προκειµένου να λειτουργήσει µια τέτοια Σχολή, ο Λευτέρης Πολυδώρου, επικαλούµενος τις ίδιες πληροφορίες για νέα αναβολή, σηµείωσε ότι έγιναν παρουσιάσεις στους κατοίκους και στις Αρχές της περιοχής και ότι δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι ακόµα και µε 5 µαθητές θα µπορούσε να ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής.

Από την πλευρά του ο Ξενής Ξενοφώντος είπε ότι πέρσι η αναβολή έγινε µε το δικαιολογητικό ότι δεν υπήρχε επαρκής αριθµός µαθητών και θέλουν να διασφαλίσουν ότι φέτος δεν θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόµενο, αλλά θα εξαγγελθεί η δηµιουργία της Τεχνικής Αγροτικής Σχολής.

Ως πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Σολέας, ο κ. Ξενοφώντος διαβεβαίωσε ότι µέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φοιτήσουν 10 µαθητές, αριθµός που είναι επαρκής για να λειτουργήσει η Σχολή.

Οι κοινοτάρχες υποστήριξαν ότι η δηµιουργία της Σχολής θα προσφέρει πολλά οφέλη στην περιοχή και ότι θα προσελκύσει µαθητές απ’ όλη την Κύπρο.

Πάγιο και δικαιολογηµένο το αίτηµα

Οι κοινότητες των περιοχών της Σολέας και της Μαραθάσας είχαν πάγιο αίτηµα για να δηµιουργηθεί Τεχνική Σχολή στην περιοχή τους. Το αίτηµα αυτό συζητήθηκε στα κυβερνητικά δώµατα και κρίθηκε ότι δεν µπορούσε να λειτουργήσει Τεχνική Σχολή, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ασύµφορο, αφού δεν θα υπήρχε επαρκής αριθµός µαθητών, ενώ για τη λειτουργία της θα απαιτούνταν µεγάλα χρηµατικά ποσά.

Έγιναν επαφές µε τις Αρχές και τους κατοίκους της περιοχής και κρίθηκε ότι στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής θα µπορούσε να λειτουργήσει στην περιοχή µια Τεχνική Σχολή, η οποία θα παρέχει εκπαίδευση πάνω σε αγροτικά θέµατα. Και στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκε στο πλάνο η πρόνοια, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συµβούλιο για να δηµιουργηθεί Αγροτική Τεχνική Σχολή στη Γαλάτα. Για αρχή αποφασίστηκε ότι θα ξεκινούσαν µε τον κλάδο της Γεωπονίας στο Λύκειο Σολέας για τον πρώτο χρόνο και θα προχωρούσαν ανάλογα µε το ενδιαφέρον που θα υπήρχε.

Καθορίστηκε ο αριθµός των 5 µαθητών

Στις 23 περασµένου ∆εκεµβρίου το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει µε αυτόν τον κλάδο, µε την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας ικανοποιητικός αριθµός µαθητών.

Σε συνεργασία µε τις διευθύνσεις Τεχνικής και Μέσης Εκπαίδευσης έγινε ενηµέρωση των κατοίκων και φαίνεται ότι αυτή τη στιγµή υπάρχει ενδιαφέρον από 10 περίπου µαθητές, αριθµός που επιτρέπει να λειτουργήσει ο κλάδος, αφού ο στόχος ήταν να υπάρξουν για το αρχικό στάδιο τουλάχιστον 5 µαθητές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες µας, αυτή τη στιγµή είναι εξασφαλισµένη η φοίτηση 7 µαθητών, ενώ η φοίτηση των άλλων τριών θα εξαρτιόταν από το αν θα βρισκόταν µεταφορικό µέσο για µετάβασή τους στη Σολέα. Το πρόβληµα λύθηκε µε τη διάθεση λεωφορείου, όπως ακριβώς έγινε και µε το Όµοδος, όπου οι µαθητές στη Σχολή Οινοποιίας-Αµπελουργίας µεταφέρονται µε λεωφορείο στο Όµοδος από την πόλη της Λεµεσού και τα περίχωρα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Χαραυγής», το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων υποστηρίζει ότι ακόµα και µόνο 2 ή 3 µαθητές να υπήρχαν, θα µπορούσε να ξεκινήσει η Σχολή και στην πορεία θα προστίθεντο κι άλλοι.

Πρότυπο η Σχολή Οινοποιίας-Αµπελουργίας στο Όµοδος

Ο σχεδιασµός δεν προχωρούσε στα τυφλά αφού χρησιµοποιήθηκε ως πρότυπο η περίπτωση του Οµόδους όπου δηµιουργήθηκε κλάδος Οινοποιίας-Αµπελουργίας. Ο κλάδος αυτός ξεκίνησε µε 3 µαθητές και σήµερα φοιτούν εκεί 17 µαθητές.

Επιπλέον, στη Σολιά υπάρχει το πλεονέκτηµα ότι υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Λυκείου Σολέας οι οποίες µπορούν να χρησιµοποιηθούν και οι µαθητές θα µπορούν να κάνουν τα µαθήµατα του κοινού κορµού στο Λύκειο και στη συνέχεια να κάνουν µαθήµατα γεωπονίας. Επίσης, δεν θα χρειαστεί επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό και διευθύνσεις, αφού δεν θα γίνει ξεχωριστή σχολή και έτσι µε έναν ή δύο εκπαιδευτικούς µπορεί να λειτουργήσει η συγκεκριµένη σχολή µε αυτούς τους καθηγητές να κάνουν τα µαθήµατα ενδιαφέροντος, όπως είναι η γεωπονία, η φυτολογία, οι βιολογικές καλλιέργειες, η ιχθυοτροφία, η αλιεία κ.λπ. Εποµένως, δεν θα υπάρχει οικονοµική επιβάρυνση.

Ένα άλλο θετικό δεδοµένο είναι ότι βρέθηκαν και ιδιώτες ιδιοκτήτες κτηµάτων, οι οποίοι προθυµοποιήθηκαν να παρέχουν δωρεάν τα κτήµατά τους για να µπορούν οι µαθητές να κάνουν την πρακτική τους.

Έτσι και στην περίπτωση της Σολιάς µπορεί να ακολουθηθεί το παράδειγµα του Οµόδους, όπου τα οινοποιεία προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους για την πρακτική των µαθητών και µάλιστα κάποιοι από αυτούς εργοδοτήθηκαν από τα συγκεκριµένα οινοποιεία.

Πάντως, οι κοινοτάρχες της περιοχής υποστηρίζουν ότι αν δεν γίνει αυτή η Σχολή, θα αδικηθεί κι άλλο το διαµέρισµα Σολέας και τονίζουν ότι µε τη δηµιουργία της Γεωπονικής Σχολής θα βοηθηθεί ο κόσµος να κρατηθεί στην περιοχή αφού η Σχολή θα βοηθήσει τον κόσµο στη γεωργία, την κτηνοτροφία και άλλους κλάδους µε τους οποίους ασχολούνται οι κάτοικοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy