Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις διασωληνώσεις ασθενών χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Είμαστε πάνω σε τεντωμένο σχοινί και αυτή την περίοδο αντιμετωπίσουμε το πραγματικό πρόβλημα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισε ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης.

Μιλώντας στη Mεσημβρινή Έκδοση του Astra 92,8 , εξήγησε ότι τα κρούσματα στην Κύπρο αναλογικά του πληθυσμού, δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 25 την ημέρα, λέγοντας ότι και τα 200 κρούσματα δεν είναι λίγα τη δεδομένη στιγμή.

Σημείωσε ότι γύρω στο 5% των κρουσμάτων από τα ημερήσια κρούσματα θα χρειαστεί νοσηλεία. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ισορροπία ότι καταγράφονται περίπου 4-8 διασωληνώσεις ασθενών την ημέρα. Επίσης εξέφρασε ανησυχία για τις διασωληνώσεις ασθενών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε δεν θα βρούμε κάποιον πέραν των 60-65 ετών που να μην έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα και ανέφερε ότι η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι σοβαροί παράγοντες κινδύνου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι άνθρωποι της καθημερινότητάς μας και κάποιοι της ηλικίας των 50-60 ετών είναι υποψήφιοι να έχουν επιπλοκές από αυτή την νόσο.

Επίσης κάλεσε τους πολίτες με κορωνοϊό που βρίσκονται στο σπίτι, να ελέγχουν αν επιδεινώνεται η κατάσταση είτε μέσω του περπατήματος όταν δυσκολεύεται η αναπνοή τους και με το οξύμετρο το οποίο πρέπει να είναι κάτω από 60%.

Πρόσθεσε ότι το οξύμετρο είναι πιο σημαντικό από το πιεσόμετρο, σημειώνοντας ότι αυτοί που το χρειάζονται είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό και που είναι στο σπίτι. Τόνισε δε ότι τα νεαρότερα άτομα θα το περάσουν πιο ήπια αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις, τονίζοντας αυτοί οι λίγοι έχουν απότομη αλλαγή της κλινικής τους εικόνας και χρειάζονται άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο και υποστηρικτική θεραπεία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.