Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το «ακέφαλο» του ΟΚΥπΥ

Η κυβέρνηση καλείται από τους εμπλεκόμενους να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων 

Του Ειρηναίου Πίττα

Αναστάτωση προκύπτει εκ νέου για τον Οργανισµό Κρατικών υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τα δηµόσια νοσηλευτήρια και το µέλλον τους, αυτή τη φορά µε αφορµή την πρόσφατη παραίτηση του Γενικού Εκτελεστικού ∆ιευθυντή, Χρίστη Λοϊζίδη. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε πριν µερικούς µήνες να µην ανανεώσει τα συµβόλαια των Εκτελεστικών Γενικών ∆ιευθυντών Λευκωσίας και Λάρνακας – Αµµοχώστου, καθιστά τον Οργανισµό «ακέφαλο» σε µεγάλη έκταση.

Ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς εκφράζουν έντονη ανησυχία και προβληµατισµό για τα πιο πάνω, καθώς έρχονται να προστεθούν σε προηγούµενες αποχωρήσεις και απολύσεις διευθυντικών στελεχών ενός Οργανισµού που µετρά µόλις 4 χρόνια ζωής και παράλληλα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση, αναβάθµιση και οικονοµική και διοικητική αυτονόµηση των δηµοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ την ίδια στιγµή καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες αντιµετώπισης της πανδηµίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαµπος Χαριλάου, σε δηλώσεις του αναφορικά µε τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων αρκέστηκε να σηµειώσει πως ο Οργανισµός έδωσε πολλές µάχες από τη µέρα ίδρυσής του, λειτουργεί σε στέρεες βάσεις και πρόσθεσε πως όσοι κρίνουν πως δεν µπορεί να ανταποκριθεί, παίρνουν απάντηση από την επιτυχή αντιµετώπιση της πανδηµίας.

Σηµειώνεται ότι οι θέσεις των περιφερειακών διευθυντών έχουν ήδη προκηρυχθεί, όπως επίσης και του Γενικού Εκτελεστικού ∆ιευθυντή, του οποίου η θέση αναµένεται να πληρωθεί τους επόµενους µήνες. Σύµφωνα µε τη διαδικασία, οι ενδιαφερόµενοι καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις και να περνούν από συνέντευξη, ενώ η επικύρωση του διορισµού του ατόµου που θα επιλεχθεί για Γενικός Εκτελεστικός ∆ιευθυντής γίνεται από το Υπουργικό Συµβούλιο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση έχει σηµαίνοντα ρόλο στη διαδικασία, µε εµπλεκόµενους να την καλούν να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να εξετάσει ακόµα και αναδιάρθρωση του µοντέλου διοίκησης του Οργανισµού, προειδοποιώντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, τότε τα δηµόσια νοσηλευτήρια θα έχουν πρόβληµα.

ΠΑΣΥΚΙ: Απέτυχε το μοντέλο, ώρα να θεραπευθούν οι αιτίες

Το µοντέλο έχει αποτύχει, τονίζει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), για να υπογραµµίσει πως αν καταρρεύσουν τα δηµόσια νοσηλευτήρια, τότε θα καταρρεύσει και το ΓεΣΥ.

Τα δεδοµένα που διαµορφώνονται σε σχέση µε την ευρωστία, την εικόνα και τη βιωσιµότητα των δηµοσίων νοσηλευτηρίων δεν επιτρέπουν σε κανένα να θεωρεί ότι το εγχείρηµα της δηµιουργίας του ΟΚΥπΥ έχει πετύχει, επισηµαίνει, κάνοντας λόγο για προβληµατική σύνθεση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου, διαµάχες µεταξύ της κεντρικής και περιφερειακών διευθύνσεων σε σχέση µε τις αρµοδιότητες εκάστου, προσπάθεια πλήρους αποστασιοποίησης από το Υπουργείο Υγείας και άγνοια σε θέµατα ∆ιοίκησης Υπηρεσιών ∆ηµόσιας Υγείας.

Κληθείς να απαντήσει ποιο µοντέλο πρέπει να ακολουθήσει ο ΟΚΥπΥ, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούµας, επεσήµανε ότι η συντεχνία έχει απόψεις και εισηγήσεις. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει η νοµοθεσία, ώστε να έχουν οι γιατροί τη διοικητική και οικονοµική υποστήριξη που χρειάζονται για να εφαρµόζουν τις βέλτιστες ιατρικές πρακτικές στη βάση επιστηµονικών κριτηρίων. «Αυτό είναι η αυτονόµηση προς όφελος των ασθενών και όχι να καθορίζεται η ιατρική πράξη µε οικονοµικά και διοικητικά κριτήρια», συνέχισε.

Ως εκ τούτου, δεν είναι θέµα προσώπων αλλά µοντέλου και συστήµατος, πρόσθεσε. «Όταν δηµιουργείς τον µεγαλύτερο οργανισµό δηµοσίου χωρίς να παρουσιάσεις τεχνικό µοντέλο και επιχειρησιακό πλάνο, χωρίς συγκεκριµένες απαιτήσεις από τους διοικούντες, το µοντέλο θα αποτύχει. Τα γεγονότα το αποδεικνύουν», συµπλήρωσε.

Ο κ. Κούµας υπογράµµισε ότι πλέον η εκτελεστική και κοινοβουλευτική εξουσία πρέπει να απαντήσουν σε κάποια ερωτήµατα. «Το πρώτο: είναι ικανοποιηµένοι µε την εικόνα των δηµοσίων νοσηλευτηρίων υπό τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ; Αν είναι ικανοποιηµένοι, εντάξει, αν όµως δεν είναι ικανοποιηµένοι, τότε να ανατρέξουµε στο παρελθόν για τοποθετήσεις και ευκαιρίες που έχουν παραχωρηθεί ξανά και ξανά», εξήγησε, για να προσθέσει πως είναι ώρα να θεραπευτεί η αιτία και όχι τα συµπτώµατα. Για εµάς, κατέληξε, η αιτία είναι το µοντέλο που επιχειρείται να εφαρµοστεί.

ΟΣΑΚ: Το Δ.Σ. να ενισχυθεί με εμπειρογνωμοσύνη και εκπροσώπους των ασθενών

Η αυτονόµηση δεν προχώρησε όπως όλοι προσδοκούσαµε, γι’ αυτό χρειάζεται άµεσα αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συµβουλίου, τόνισε µιλώντας στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούµας, προσθέτοντας πως τα σοβαρά και πολλαπλά προβλήµατα των δηµοσίων νοσηλευτηρίων επιδεινώθηκαν και οξύνθηκαν µε την πανδηµία.

Επεσήµανε πως η οικονοµική και διοικητική αυτονόµηση δεν προχώρησε ουσιαστικά, ενώ δεν εφαρµόστηκε ούτε το πνεύµα της νοµοθεσίας που διέπει τον Οργανισµό. Εξήγησε ότι η αυτονόµηση θα ερχόταν µέσα από τον Οργανισµό, την αποκέντρωση και την ευελιξία. Αντί αυτού, συνέχισε, όχι µόνο δεν υπάρχει ευελιξία, αλλά παρατηρείται περισσότερη γραφειοκρατία.

Όπως είπε, στο περιβάλλον του ΓεΣΥ τα ιδιωτικά φαίνεται να κερδίζουν τη µάχη και έχοντας υπόψιν ότι τα δηµόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τον µεγαλύτερο πάροχο του Συστήµατος, τη ραχοκοκαλιά του αλλά και µοναδικό καταφύγιο για τις χρόνιες παθήσεις και τα σοβαρά περιστατικά, επικρατεί µεγάλη ανησυχία για τα τεκταινόµενα.

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι η θέση των Οργανωµένων Ασθενών, ο κ. Κουλούµας υπογράµµισε ότι το πρόβληµα βρίσκεται στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο, συνεπώς πρέπει να γίνει αναδιάρθρωσή του. Πρέπει, όπως είπε, να ενισχυθεί µε εµπειρογνωµοσύνη αλλά και µε εκπρόσωπο των ασθενών, «διότι τα δηµόσια νοσηλευτήρια είναι του λαού». Ένα δυνατό ∆Σ, συνέχισε, να ξεκινήσει την αναδιάρθρωση διευθυντικών οµάδων και να εφαρµόσει πλήρως τη νοµοθεσία και το πνεύµα της. Να αρχίσει, τόνισε, µια αυτονόµηση σωστή και µε επίκεντρο τους ασθενείς.

Σε σχέση µε τα σηµερινά δεδοµένα στον ΟΚΥπΥ, σηµείωσε πως είναι σχεδόν ακέφαλος, για να υπογραµµίσει ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τα δηµόσια νοσηλευτήρια. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην εµπλοκή που πρέπει να έχει η Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο, όπως εξήγησε, πρέπει να λάβει την πολιτική απόφαση για αναδιάρθρωση του ∆Σ. Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΑΚ προειδοποιεί πως επανάληψη των πρακτικών και λαθών του παρελθόντος ή και αδράνεια στη λήψη αποφάσεων για διορθωτικές αλλαγές θα επιβαρύνει µε βαρύτατες ευθύνες την κυβέρνηση.

Νοσηλευτές: Ο Οργανισμός δεν εκπέμπει υγεία, σταθερότητα και όραμα

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στον ΟΚΥπΥ αλλά και τις συνεχείς αλλαγές διευθυντικών στελεχών εξέφρασαν και οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ και της ΠΑΣΥ∆Υ µε κοινή τους ανακοίνωση, διατυπώνοντας αγωνία και προβληµατισµό για το µέλλον των δηµοσίων νοσηλευτηρίων.

Αναφέρουν πως από τη µέρα ίδρυσης του Οργανισµού έχουν αλλάξει τρεις πρόεδροι και αρκετά µέλη του ∆.Σ., δύο Γενικοί Εκτελεστικοί ∆ιευθυντές, διάφορα πρωτοκλασάτα διευθυντικά στελέχη (οικονοµικοί και επιχειρησιακοί διευθυντές) και τελευταία διακόπηκε το συµβόλαιο δύο Εκτελεστικών ∆ιευθυντών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, δήλωσε πως αυτή η εικόνα δεν εκπέµπει ούτε υγεία, ούτε σταθερότητα, ούτε όραµα.

Πρόσθεσε επίσης πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για επικοινωνία, σηµειώνοντας µάλιστα ότι επί διοίκησης Χρίστη Λοϊζίδη η έλλειψη επικοινωνίας ήταν παντελής.

Προσθέτοντας στα πιο πάνω, ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών ΠΑΣΥ∆Υ, Πρόδροµος Αργυρίδης, επεσήµανε πως ειδικά για την πανδηµία ο ΟΚΥπΥ επιλέγει να τους έχει απέναντί του.

Σηµείωσε παράλληλα πως δεν ζητούν να συναποφασίζουν, αλλά να ενηµερώνονται και να τους δίνεται βήµα για να καταθέτουν τις εισηγήσεις τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.