Ανησυχία και προβληματισμός στη Λεμεσό – Τι αλλάζει από σήμερα

Υποχρεωτικό «αξεσουάρ» η μάσκα - Η μη συμμόρφωση στα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν θα συνεπάγεται επιβολή αυστηρότερων περιορισμώνΤου Χρήστου Χαραλάμπους

Στην αντίληψη από το ευρύ κοινό της σοβαρότητας της κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορονοϊού και στην εμπέδωση της ανάγκης για χρήση της μάσκας αλλά και της τήρησης μιας σειράς άλλων βασικών πρωτοκόλλων προς αναχαίτιση της ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στοχεύει, κατά κύριο λόγο, η δέσμη των συμπληρωματικών μέτρων που αποφασίστηκαν χθες στη σύσκεψη που είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και η Επιδημιολογική Ομάδα και τα οποία τέθηκαν σε ισχύ σε παγκύπρια κλίμακα από τα μεσάνυχτα και θα ισχύουν μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. Κάποια επιπλέον μέτρα που αποφασίστηκαν και αφορούν ειδικότερα την πόλη και την επαρχία Λεμεσού -και τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και τις επόμενες τρεις εβδομάδεςκρίθηκαν επιβαλλόμενα μετά τα ανησυχητικά δεδομένα των τελευταίων ημερών με την καταγραφή των απανωτών κρουσμάτων αλλά και της απειθαρχίας που επιδεικνύεται. Αναλύοντας την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Κύπρος και ανακοινώνοντας τα συμπληρωματικά μέτρα που αποφασίστηκαν, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κλιμάκωση των απαγορεύσεων σε περίπτωση που δεν παρατηρηθεί βελτίωση της κατάστασης, πράγμα που θα σημαίνει ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση εκ μέρους των διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και των πολιτών

Υποχρεωτική μάσκα
Με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη όλων των αρμοδίων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το βασικό μέτρο που επιβάλλεται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα, οι τράπεζες, οι υπεραγορές, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας κ.λπ. Το δε πρόστιμο για τους παρανομούντες θα είναι 300 ευρώ. Επιπλέον, αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1.000, με έμφαση σε Κυπρίους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής, αφού, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κυπρίους με ταξιδιωτικό ιστορικό. Στα συμπληρωματικά μέτρα περιλαμβάνεται και η σύσταση προς τα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και στους οίκους ευγηρίας, της αυστηρής τήρησης των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.

Επαναφέρεται επίσης ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών, ενώ εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Εντατικοποιούνται επίσης οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή. Έκκληση προς όλους «να σεβαστούμε τα όσα με τις θυσίες του ο λαός μας έχει επιτύχει, να τηρούμε με υπευθυνότητα τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που στηρίζονται στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, καθώς και της άριστης επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση», απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι τα συμπληρωματικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν αποφασίστηκαν μετά από μεγάλο προβληματισμό, προειδοποιώντας ότι «η μη τήρηση των μέτρων θα έχει ως συνέπεια την ανεπιθύμητη από όλους λήψη περαιτέρω αυστηρών μέτρων, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία των πολιτών, με επικίνδυνες ωστόσο οικονομικές συνέπειες».

Η Λεμεσός πληρώνει την απειθαρχία της

Πέραν των γενικών συμπληρωματικών μέτρων που αφορούν ολόκληρη την Κύπρο, η μεγάλη καμπάνα κτύπησε για την «προβληματική» και «απείθαρχη» Λεμεσό, έτσι όπως τουλάχιστον εμφανίζεται την τελευταία εβδομάδα. Γι’ αυτό, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα επιπρόσθετα μέτρα:

-Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
-Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
-Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Σε σχέση με την ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στην Λεμεσό, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι αν φανεί τις επόμενες ημέρες από τους επιπλέον δειγματοληπτικούς ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, τότε θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν θα αφορούν πλέον μόνο τη Λεμεσό αλλά όλες τις επαρχίες.

Να σημειωθεί ότι η απειθαρχία και η περιφρόνηση του κινδύνου που επιδείχθηκε, ειδικότερα στη Λεμεσό, ακόμα και μετά τα απανωτά κρούσμα των τελευταίων ημερών που σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες, καταγράφεται μέσα από τις καταγγελίες που έγιναν στη διάρκεια εφόδων που έκανε η Αστυνομία σε συνεργασία με λειτουργούς των υγειονομικών υπηρεσιών το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τις 4 χθες τα ξημερώματα σε επαγγελματικά υποστατικά και άλλους χώρους συνάθροισης μεγάλου αριθμού ατόμων, σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 157 έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 14 καταγγελίες, οι οποίες αφορούν τρία μπαρ και ένα καφενείο που, όπως διαπιστώθηκε, δεν τηρούσαν τις αποστάσεις και 10 άλλες επιχειρήσεις (φούρνοι, περίπτερα, ταχυφαγεία κ.λπ.), όπου οι υπάλληλοι δεν χρησιμοποιούσαν την προστατευτική μάσκα. Τρεις από αυτές τις επιχειρήσεις καταγγέλθηκαν και για ελλιπή σήμανση στο χώρο τους.

Στα εννέα από αυτά τα υποστατικά επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ σε ένα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 750 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί (κι αυτό είναι ενδεικτικό της επιπολαιότητας με την οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κάποιοι πολίτες την όλη κατάσταση) ότι στη διάρκεια των ελέγχων υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις θαμώνων οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στις καταγγελίες και τις υποδείξεις που έγιναν για τήρηση των μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας.

Αντί στην καραντίνα, βγαίνουν στο σεργιάνι

Ιδιαίτερες ανησυχίες εκφράζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και τους επιδημιολόγους για τις περιπτώσεις εκείνες των πολιτών που έχουν λόγους να βρίσκονται υπό αυτοπεριορισμό αλλά δεν το πράττουν, θεωρώντας ενδεχομένως ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα και δεν θα γίνουν αντιληπτοί. Ενδεικτική είναι η περίπτωση δύο προσώπων από το Ισραήλ που έφτασαν πριν από λίγες μέρες από τη χώρα τους με σκάφος στη μαρίνα Λεμεσού και θα έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών, δεδομένου ότι το Ισραήλ περιλαμβάνεται στις χώρες Κατηγορίας Γ. Αντί αυτού όμως, το μεσημέρι της Πέμπτης βγήκαν από το σκάφος τους και άρχισαν να σεργιανίζουν στους χώρους της μαρίνας.

Η Αστυνομία ενημερώθηκε σχετικά από φρουρό ασφαλείας της μαρίνας, οπότε υπήρξε κινητοποίηση, κι αφού εντοπίσθηκαν οι δυο Ισραηλινοί, ενημερώθηκαν ότι θα καταγγελθούν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο σκάφος τους, το οποίο και τέθηκε υπό επιτήρηση.

Αναφερόμενος σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι λίγες, ο Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά. Παρέθεσε, δε, κάποια περιστατικά που έχουν καταγραφεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση Κύπριου, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ και «την τρίτη ημέρα αυτοπεριορισμού παραβίασε τα διατάγματα και δεν είχε τόπο της Κύπρου που δεν επισκέφτηκε».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι «στο μέτωπο της επιτήρησης της εφαρμογής των πρωτοκόλλων, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε χαλάρωση από πλευράς των αρμόδιων Υπηρεσιών στον έλεγχο και την επιβολή των ποινών που προβλέπονται.

Κλείνει τους παιδότοπους ο Δήμος Λεμεσού

Σε έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού που συγκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των συμπληρωματικών μέτρων από το Υπουργείο Υγείας, συζητήθηκαν περαιτέρω τρόποι αντιμετώπισης της διαμορφούμενης κατάστασης με την πανδημία και αποφασίστηκε η ενίσχυση των συνεργείων του Δήμου με στόχο την αποτελεσματικότερη επιτήρηση, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, αλλά και σειρά επιμέρους μέτρων που θα είναι υποβοηθητικά και υποστηρικτικά των όσων άλλων μέτρων ισχύουν.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

1. Εντατικοποίηση ψεκασμών τόσο δημοτικών και δημοσίων χώρων όσο και χώρων που αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού (στάσεις λεωφορείων, κάδοι σκυβάλων κ.λπ.).

2. Αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων στην περιοχή του Μόλου, στο Δημόσιο Κήπο και στις πλατείες Αναγέννησης και Φιλελλήνων.

3. Μέτρα ρύθμισης διακίνησης πεζών στο Μόλο, με πινακίδες και διαχωριστική λωρίδα.

4. Πολύ αυστηρά μέτρα και σχολαστική επιτήρηση σε όλες τις ανοικτές εκδηλώσεις του Δήμου με εφαρμογή των όσων προνοούνται στα σχετικά πρωτόκολλα.

5. Πολύ αυστηρή επιτήρηση των λαϊκών αγορών. Με σχετική ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λεμεσού διευκρινίζει ότι παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα προκύπτουν, θα προχωρεί στη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων σε συνεννόηση πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί όλους του δημότες να επιδείξουν πνεύμα και συμπεριφορά ευθύνης και να συστρατευτούν με όλους, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότητα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αναχαίτιση της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.