Την ανησυχία της Μόσχας για την έγκριση του νόμου στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζει ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ο Στανισλάβ Οσάτσι αναφέρει πως η ανησυχία έγκειται συγκεκριμένα σε κάποιες πρόνοιες του νόμου που προνοούν την αντιμετώπιση κάποιας «αρνητικής δραστηριότητας» της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και στην απαίτηση για απαγόρευση της εισόδου ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια.

Ο κ. Οσάτσι εκφράζει την ελπίδα ότι η κυπριακή εξωτερική πολιτική δεν θα αλλοιωθεί στη βάση της πολιτικής της αντιπαράθεσης και δεν θα τεθεί ενώπιον μιας ψεύτικης και λανθασμένης επιλογής υπέρ της Ρωσίας ή υπέρ της Δύσης.

Για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει πως ο καλύτερος τρόπος εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή είναι η επίτευξη μίας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, η οποία να αντανακλά τα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, καθώς και του στόχου διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Ο Στανισλάβ Οσάτσι σημειώνει περαιτέρω πως η συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία δεν επηρεάζει τη στάση της έναντι της Κύπρου.