Ανησυχία για νέο κύμα ΜΕΔ λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων


O οίκος Moody’s προανήγγειλε ότι τα δάνεια με εγγυήσεις θα περιλαμβάνουν μορατόριουμ δόσεων

 

Ανησυχία για νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων επικρατεί στις τράπεζες, λόγω της παρατεταμένης διάρκειας της κρίσης, αλλά και των σκληρών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν και οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.

Τα πρώτα σημάδια μετά τη λήξη του μορατόριουμ στις δόσεις δανείων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά και εύθραυστη. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εγχώριες εργασίες των τραπεζών δείχνουν ότι τον Ιανουάριο τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ποσό το οποίο θεωρείται διαχειρίσιμο. Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 5,13 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα πιο πάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια τα οποία βρίσκονται στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τα οποία ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ, αφού δεν επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Παρά ταύτα, τα υπό αναφορά δάνεια συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας πρόσθετα βαρίδια στην οικονομία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στα νοικοκυριά τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 14 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 2,75 δις ευρώ. Επίσης, στις επιχειρήσεις τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 13 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν σε σχεδόν διπλάσιο βαθμό από την αύξηση στα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι μετά τη λήξη του μορατόριουμ στις δόσεις δανείων άρχισαν να παρουσιάζονται πιέσεις λόγω της παρατεταμένης διάρκειας της κρίσης και των σκληρών περιοριστικών μέτρων.

Από την άλλη πλευρά, οι αναδιαρθρώσεις αυξήθηκαν κατά 99 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κάτι το οποίο δείχνει ότι εκμεταλλεύτηκαν σε ένα βαθμό την περίοδο του μορατόριουμ για να προλάβουν αρνητικές εξελίξεις. Παρά ταύτα, το ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με τον όγκο του προβλήματος.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος Moody’s στην τελευταία του ανακοίνωση προανήγγειλε ότι τα δάνεια με εγγυήσεις θα περιλαμβάνουν αναβολή καταβολής δόσεων για 12 μήνες. Αναφέρεται μάλιστα ότι αυτό θα βοηθήσει στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας των δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση των κρατικών εγγυήσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και η ΠΟΒΕΚ, είχαν προτείνει όπως το μέτρο συνδυαστεί με μορατόριουμ στις δόσεις. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα. Φαίνεται όμως ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις, υπό το βάρος των στοιχείων, καθώς και της κατάστασης η οποία έχει δημιουργηθεί.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.