Ανησυχία ΟΕΛΜΕΚ και οργανωμένων γονέων για αύξηση των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς στα σχολεία

«Έχει χαθεί το παιχνίδι...», ανέφερε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδέσμων γονέων μέσης εκπαίδευσης

Ανησυχία από ΟΕΛΜΕΚ και οργανωμένους γονείς μέσης εκπαίδευσης, για την αύξηση των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι εδώ και δυο χρόνια έχουν προειδοποιήσει πως είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης των περιστατικών παραβατικότητας λόγω και της πανδημίας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος τόνισε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι η ποιότητα των περιστατικών παραβατικότητας που έχει αλλάξει, λέγοντας ότι παιδιά μεταφέρουν στα σχολεία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος για 2,5 χιλιάδες μαθητές.


Χαράλαμπος Διονυσίου: Έχει χαθεί το παιχνίδι…

Έχει χαθεί το παιχνίδι ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδέσμων γονέων μέσης εκπαίδευσης.

Ο Χαράλαμπος Διονυσίου ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά σχολεία στα οποία παρουσιάζονται παραβατικές συμπεριφορές, λέγοντας ότι είναι δεμένα τα χέρια των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων.


Όπως είπε, αυξήθηκαν τα φαινόμενα από τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, σημειώνοντας την ίδια ώρα, ότι τα σχολεία δεν έχουν τα κατάλληλα εφόδια για αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Ο κ. Διονυσίου υπέδειξε ότι πρέπει να αυξηθούν οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι στα σχολεία, να βελτιωθούν οι βασικές δομές που έχουν, όπως είπε, αποτύχει και να γίνουν σε πιλοτική φάση σε κάθε πόλη, εξειδικευμένα κέντρα στα οποία θα πηγαίνουν τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά που αποβάλλονται από τα σχολεία, να στηρίζονται εκεί και στη συνέχεια να μπορούν να επιστρέψουν στη μαθητική κοινότητα.

Αναφέρθηκε και στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το γυμνάσιο Πλατύ, λέγοντας ότι δε μπορεί να αποφασίζει ο καθηγητικός σύλλογος ενός σχολείου για την αποβολή μαθητών που παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές.


Εκπαιδευτική ψυχολόγος: Εντείνονται τα περιστατικά παραβατικότητας στα σχολεία – Συμβουλές στους γονείς

Εντείνονται τα περιστατικά παραβατικότητας στα σχολεία ανέφερε η εκπαιδευτική ψυχολόγος Κάλια Λοϊζίδου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ προέτρεψε τους γονείς να έχουν επικοινωνιακές δεξιότητες προκειμένου να αποκτήσουν σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά και να μπορούν να ελέγχουν με ποιους συναναστρέφονται.


Έκανε λόγο για συνεχή αγώνα, σημειώνοντας ότι οι γονείς δεν πρέπει να παραδίδουν τα «όπλα», να λένε ότι είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και ότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Επίσης η κ. Λοΐζίδου είπε ότι η εγκληματικότητα στην Κύπρο εξελίσσεται σε πιο αργό επίπεδο, γιατί ακόμα υπάρχουν οι αρχές της οικογένειας.

Σημείωσε ωστόσο ότι τώρα μπορεί να θεωρείται απόμακρο για τα κυπριακά δεδομένα, το γεγονός ότι σε ΗΠΑ και Ευρώπη μπαίνουν στα σχολεία με όπλα, αλλά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό το φαινόμενο να φτάσει και στην Κύπρο σε 20-25 χρόνια.


Ακόμα σημείωσε πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 50% των ατόμων που έχουν εμπλακεί έστω και μια φορά σε παραβατική συμπεριφορά και δεν είχαν τη σωστή διαπαιδαγώγηση, θα καταλήξουν να είναι ενήλικες με τοξική συμπεριφορά.

Η κ. Λοϊζίδου τόνισε δε ότι κάθε σχολείο πρέπει να έχει εκπαιδευτικό ψυχολόγο και να υπάρχουν παρεμβατικά προγράμματα για θέματα παραβατικής συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.