Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία αλκοολισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Στην Κύπρο 493 γυναίκες στις 9.261 γεννήσεις κατανάλωναν αλκοόλ το 2017 κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκε ο αλκοολισμός και η γενικότερη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην υγεία των παιδιών.

Όπως λέχθηκε στη συνεδρία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κύπρου από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας κατά το 2017 καταγράφεται ένα ποσοστό 5,5% γυναικών που κατανάλωναν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη τους, δηλαδή 493 γυναίκες στις 9.261 γεννήσεις.

Ωστόσο, όπως σημειώθηκε μετά την έναρξη της η καταγραφή των στοιχείων που αφορούσαν την Κύπρο το 2017, για το 2018 καταγράφηκαν στοιχεία τα οποία κάνουν λόγο ότι από τις 9.235 γεννήσεις μόνο 87 περιπτώσεις γυναικών δήλωσαν ότι κατανάλωναν αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη τους.

Τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνουν λόγο για «τεράστιο πρόβλημα με αυξητικές τάσεις» και σημειώνουν ότι επιβάλλεται άμεσα πρόληψη.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί, ακόμη και σήμερα, δεν είναι απόλυτα σίγουροι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίας το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και το εύρος των ανωμαλιών που μπορεί να παρατηρηθούν είναι γνωστά ως Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού (ΣΕΑ).

Το Εμβρυϊκό Σύνδρομο Αλκοόλ είναι μια πολύ σοβαρή ανωμαλία που σχετίζεται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση και τα παιδιά με το σύνδρομο αυτό παρουσιάζουν ελλιπή ανάπτυξη, διάφορες ανωμαλίες στο πρόσωπο καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν γεννούν όλες οι έγκυες γυναίκες, που καταναλώνουν αλκοόλ, παιδιά με το συγκεκριμένο Σύνδρομο, ωστόσο, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ενώπιον του «μία στις 67 γυναίκες που πίνουν αλκοόλ, μπορεί να γεννήσουν παιδί, που πάσχει από το ΣΕΑ».

Επίσης, είπε ότι «παγκοσμίως 15 στους  10 χιλιάδες ανθρώπους πάσχουν από αυτό το συγκεκριμένο σύνδρομο», για να συμπληρώσει ότι «παγκόσμια μία στις 10 γυναίκες συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

«Στην Κύπρο η παρακολούθηση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη έχει καταγράψει ότι από τις 9.261 γεννήσεις, οι 493 γυναίκες δήλωσαν ότι κατανάλωναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό να δηλώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις διατρέχει και την κουλτούρα μας, κατά την οποία επικρατεί η αντίληψη ότι ‘ένα ποτηράκι δεν κάνει κακό’ ή κυρίως την περίοδο του θηλασμού ότι ‘το ποτό ή το κρασί βοηθά και στη γαλακτοφορία’», σημείωσε η κ. Κουκουμά.

Πρόσθεσε ότι «μετά την έναρξη της καταγραφή των στοιχείων, που αφορούσαν την Κύπρο το 2017, το 2018 από τις 9.235 γεννήσεις μόνο σε 87 περιπτώσεις γυναίκες δήλωσαν ότι κατανάλωναν αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη».

Η κ. Κουκουμά είπε πως «πρέπει να αρχίσουν να καταγράφονται παιδιά, που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο, να αναγνωριστεί αυτή η διάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν και τα αντίστοιχα  μέτρα, για στήριξη των παιδιών, των οικογενειών  τους, που βρίσκονται σε αυτό το φάσμα».

Επίσης, είπε πως είναι σημαντικό να προχωρήσουν με τη νομοθεσία, για να σημειώσει πως υπάρχει πρόταση νόμου του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπου Θεόπεμπτου, που αφορά στην αύξηση του ορίου ηλικίας πώλησης και κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών σε νέους.

Περιμένουμε, είπε, «να κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα καλύψει και άλλες παραμέτρους, που αφορούν το θέμα αυτό και ελπίζουμε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για να αρχίσει η συζήτηση».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε ότι «το ζήτημα του αλκοολισμού είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με αυξητικές τάσεις και ως εκ τούτου επιβάλλεται πρόληψη», για να προσθέσει ότι «αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη σωστή ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουν  οι επηρεαζόμενες γυναίκες, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών».

Όπως πρόσθεσε «οφείλουμε να πούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια σήμερα σε  εθνικό επίπεδο να ενημερώνεται όλος ο πληθυσμός για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η κατανάλωση αλκοόλ από εγκύους ανεξάρτητα της ποσότητας».

«Ήδη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται μεταξύ τους σε συνεννόηση, προκειμένου η ενημέρωση να είναι συντονισμένη. Σίγουρα στόχος είναι να δημιουργηθούν οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα παραπομπής, αλλά και να προωθηθούν όλα τα μέτρα που πρέπει για  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό», ανέφερε.

Κληθείς από την πλευρά του να αναφερθεί στην πρόταση νόμου, που έχει καταθέσει, ο κ. Θεοπέμπτου, είπε πως η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, αφορά στην αλλαγή του ορίου ηλικίας για πώληση και κατανάλωση αλκοόλ από τα 17 που βρίσκεται τώρα στα 18.

Σημείωσε ότι «είναι μια σύσταση την οποία κάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ίδια η ΕΕ και είναι μια από τις εισηγήσεις του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου ότι πρέπει να αλλάξει το όριο ηλικίας για κατανάλωση αλκοόλ».

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει καταθέσει και δεύτερη πρόταση, η οποία αυξάνει το πρόστιμο σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

«Πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά το θέμα της κατανάλωσης του αλκοόλ στην Κύπρο, γιατί είμαστε 3η χώρα στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από νεολαία σε μια έξοδο στην ΕΕ και άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Το δικαίωμα παιδιών να είναι μαζί τους οι γονείς τους όταν γίνονται ιατρικές εξετάσεις
—————-

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε και σε άλλο θέμα που συζητήθηκε στην συνεδρία και έχει να κάνει με το δικαίωμα των παιδιών να είναι μαζί τους οι γονείς τους όταν γίνονται ιατρικές εξετάσεις και η πιθανή ανάγκη αλλαγής πολιτικής.

Μετά από 4 χρόνια που συζητείτο το θέμα στην  Επιτροπή Δικαιωμάτων σήμερα τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρωτόκολλο, που αφορά στο θέμα και έχει σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η εφαρμογή του, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα παρακολουθεί το θέμα και θα δει κατά πόσο το πρωτόκολλο αυτό πραγματικά έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Από την πλευρά της η κ. Αριστείδου εξέφρασε ικανοποίηση που έκλεισε το θέμα αισίως, αφού όπως είπε πως ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2016.

«Πέραν των αρμοδίων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ομάδα Πρωτοβουλίας των γονέων που ανακίνησαν το θέμα και φτάσαμε αισίως να υπάρχει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο», σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy