Ανησυχίες για το μέλλον του ΓεΣΥ

Προχωρά στις διαβουλεύσεις ο ΟΑΥ, έστω κι αν δεν ακολουθήσουν οι γιατροί

Αλυσιδωτές ήταν χθες οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα με αφορμή τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ και τη στάση που τηρούν οι ιδιώτες γιατροί καθώς και το γεγονός ότι η διαδικασία καθυστερεί. Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα προχωρήσει στις διαβουλεύσεις για υλοποίηση του ΓεΣΥ, έστω κι αν οι ιδιώτες γιατροί αναστείλουν τη συζήτηση μαζί του, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης.

Παρουσιάστηκε επίσης αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Ο κ. Τσινωντίδης σημείωσε ότι η μη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στις συζητήσεις δεν εμποδίζει τη συνέχιση της διαδικασίας, ενώ ο ΟΑΥ, όπως είπε, θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Υπουργού Υγείας για συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Προβληματισμός από πλευράς πολιτικών κομμάτων

Έντονη φαίνεται να είναι την ίδια ώρα η ανησυχία από πλευράς πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τις εξελίξεις και το μέλλον του ΓεΣΥ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κάλεσε τον Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους κρατώντας το ΓεΣΥ στις ράγες, ενώ από την άλλη σημείωσε ότι η ηγεσία του ΠΙΣ δεν πρέπει να οδηγήσει τα πράγματα σε μια άγονη αντιπαράθεση.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο Γ. Λουκαΐδης, επαναλαμβάνει την ανάγκη διαλόγου και συναίνεσης για την ομαλότερη δυνατή εφαρμογή του ΓεΣΥ στη χώρα μας. «Η ηγεσία του ΠΙΣ δεν πρέπει να οδηγήσει τα πράγματα σε μια άγονη αντιπαράθεση κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου με τον ΟΑΥ.

Ούτε και να επιδιώκει την ανατροπή και τον εκτροχιασμό του ΓεΣΥ με διεκδικήσεις που παραπέμπουν σε πολυασφαλιστικό, όπως η προϋπόθεση που έθεσε για ελεύθερη ιδιωτική ιατρική. Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να διατηρηθεί το ΓεΣΥ στις ράγες.

Πρώτα από όλα τερματίζοντας τη λιτότητα και τις περικοπές των τελευταίων χρόνων και αυξάνοντας τις δαπάνες για την δημόσια υγεία, με στόχο την ουσιαστική της αναβάθμιση και αναδιοργάνωση. Ταυτόχρονα θα πρέπει και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να ενημερωθεί ολοκληρωμένα ο ιατρικός κόσμος για τη μεταρρύθμιση και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εύλογες ανησυχίες και διεκδικήσεις του όπως η ανάγκη αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα υγείας». Επίσης σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ότι το Γενικό Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή και δεν τίθεται θέμα αύξησης συνεισφορών, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο ιατρικός κόσμος είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στο ΓεΣΥ, έστω και αν έχουν τεθεί υπό συζήτηση προϋποθέσεις, κάποιες εκ των οποίων δεν είναι παράλογες». Ωστόσο ΓεΣΥ χωρίς ιδιώτες γιατρούς θα είναι μισό ΓεΣΥ, όπως καταλήγει. Και η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ βάσει νόμου, κακίζοντας το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε παράλληλη εφαρμογή του ΓεΣΥ πριν ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Η Συμμαχία Πολιτών επανήλθε με τρεις εισηγήσεις οι οποίες αφορούν χωριστή απευθείας πληρωμή γιατρών που εργάζονται σε κέντρα υγείας, εγγυημένη τιμή μονάδας και απόρριψη του αιτήματος να επιτραπεί η ιδιωτική άσκηση ιατρικής (Private Practice) σε όσους συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Το Κίνημα Οικολόγων εκτιμά ότι υπάρχει καθυστέρηση και δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.