Ανησυχίες για τον νέο τρόπο λειτουργίας της ΟΑΠ

20 µέρες πριν το πρώτο κουδούνι ενηµέρωση για τη νέα δοµή

Έτοιµο να υλοποιήσει από τον Σεπτέµβριο τη νέα δοµή στα θέµατα βίας και παραβατικότητας είναι το Υπουργείο Παιδείας παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν επιφυλάξεις για τον νέο τρόπο λειτουργίας της Οµάδας Άµεσης Παρέµβασης ενώ επέκριναν και το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος.

Χθες ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαµπιαούρης είχε διαδοχικές συναντήσεις µε τους οργανωµένους γονείς ∆ηµοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και µε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για τα θέµατα βίας και παραβατικότητας, καθώς και για τη νέα δοµή της Οµάδας Άµεσης Παρέµβασης. Σε δηλώσεις της µετά το πέρας της συνάντησης, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδου είπε ότι ως Υπουργείο Παιδείας κάλεσαν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους ενηµέρωσαν για τη νέα δοµή που έχει δώσει το Υπουργείο στα θέµατα βίας και παραβατικότητας, η οποία θα είναι πιο αποτελεσµατική και θα στηρίξει τις δράσεις που γίνονται στα σχολεία για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας.

«Η νέα δοµή έχει στηριχθεί τόσο στη διεθνή βιβλιογραφία όσο και σε µελέτες που έγιναν στο εκπαιδευτικό µας σύστηµα, αλλά και σε έρευνες µεταξύ των εκπαιδευτικών και θα δώσει µια νέα πνοή στα θέµατα αυτά, πιο σύγχρονη, και θα έχουµε καλύτερα αποτελέσµατα, ευρύτερα στα θέµατα αυτά, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά και µας απασχολούν τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Έχουν, συνέχισε η κα Μιχαηλίδου, προσκληθεί όλοι να είναι µέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της νέας δοµής και των διαδικασιών αυτών, καθώς και να συµµετάσχουν ενεργά στην αξιολόγηση της νέας δοµής, «ώστε να υπάρχουν τα αναγκαία εκείνα δεδοµένα που θα µας επιτρέπουν την άµεση παρέµβαση και τη βελτίωση των διαδικασιών», όπως ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα Μιχαηλίδου είπε ότι επειδή πριν το τέλος της προηγούµενης σχολικής χρονιάς, από τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν αρχίσει να δουλεύουν σε αυτά τα θέµατα, είναι έτοιµοι να υλοποιήσουν από τον Σεπτέµβρη τη νέα δοµή.

«Ήδη τα άτοµα που στελεχώνουν τις υπηρεσίες και τους φορείς που θα ασχοληθούν έχουν τύχει επιµόρφωσης και θα µπουν και σε ειδικά προγράµµατα επιµόρφωσης µε την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να είναι και αυτοί έτοιµοι», πρόσθεσε.

∆εν προηγήθηκε διάλογος

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του εκ µέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, είπε ότι έχουν εκφράσει τους προβληµατισµούς και τις ανησυχίες τους στον Υπουργό Παιδείας και το επιτελείο του Υπουργού, αναφορικά µε τη νέα δοµή της Οµάδας Άµεσης Παρέµβασης, αλλά και το νέο τρόπο λειτουργίας της Οµάδας.

«Κυρίως µας απασχόλησε το γεγονός ότι η νέα δοµή ουσιαστικά θα εφαρµοστεί 20 µέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ως εκ τούτου και εµείς αναµένουµε όσοι θα στελεχώσουν την ΟΑΠ µε τον νέο τρόπο να είναι στις θέσεις τους, έτσι ώστε ανά πάσα στιγµή να µπορέσουν να αντιµετωπίσουν ενδεχόµενο κρούσµα ακραίας παραβατικής συµπεριφοράς», συµπλήρωσε.

Εκείνο, συνέχισε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο έχει διαφανεί είναι «ότι αν διεξαγόταν ένας ουσιαστικός διάλογος, προηγουµένως, πριν να φτάσουµε λίγες µέρες πριν την έναρξη της σχολικής µονάδας, ενδεχοµένως τα αποτελέσµατα να ήταν καλύτερα από ό,τι βρισκόµαστε σήµερα».

«Και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις πρέπει να πω ότι θα παρακολουθούµε την εξέλιξη, θα παρακολουθούµε πώς θα λειτουργήσει η ΟΑΠ µε τη νέα της δοµή και αναλόγως και εµείς θα κρίνουµε τον νέο τρόπο λειτουργίας της», πρόσθεσε.

Σε ικανοποιητικό βαθµό προχωρούν σύµφωνα µε τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαµπιαούρη οι διαδικασίες ώστε αρχές του Σεπτέµβρη τα σχολεία να είναι έτοιµα και τα παιδιά να πάνε σε αυτά µε ασφάλεια. Χθες πραγµατοποιήθηκε συνάντηση µεταξύ του Υπουργού Παιδείας, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών καθώς και εκπροσώπων των οργανωµένων γονιών Μέσης και ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης µε θέµα τον προγραµµατισµό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε ο κ. Χαµπιαούρης µετά το τέλος της συνάντησης ενηµερώθηκε από πλευράς σχολικών εφορειών πως οι διαδικασίες προχωρούν σε πολύ ικανοποιητικό βαθµό. «Ενηµερώθηκα ότι σχεδόν όλα τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία, έχουν αποσταλεί σχεδόν και όλα τα εποπτικά και άλλα µέσα τα οποία χρειάζονται, γραφική ύλη, έχουν ξεκινήσει τα µπογιατίσµατα, ολοκληρώνονται οι περιφράξεις και έχουν ανασταλεί οι άδειες όλων και µετά τις 25 Αυγούστου θα είναι όλοι στη δουλειά για να µπορέσουµε να λειτουργήσουµε µε τους καλύτερους οιωνούς», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει µπει κάποιο χρονοδιάγραµµα για ολοκλήρωση όλων των εκκρεµοτήτων, ο κ. Χαµπιαούρης είπε ότι τα περισσότερα έχουν ολοκληρωθεί από τώρα. Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνοµοσπονδίας Γονέων ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφής είπε πως φαίνεται ότι η έναρξη των σχολείων θα είναι χωρίς προβλήµατα.