Ανησυχίες και από τον ΠΙΣ για τη χορήγηση του AstraZeneca σε ηλικιωμένους

Ο ΕΜΑ δεν έθεσε ηλικιακό όριο, επαναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας

 

Δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, συνεπώς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να επανακαθορισθεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Όπως σημειώνει, η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να προσαρμόσει, σε αυτά τα πλαίσια, τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται «έγκυρη πηγή από το Υπουργείο Υγείας», η ανακοίνωση του ΠΙΣ αποτελεί έκπληξη για το υπουργείο, καθώς το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, στην παρουσία του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή και «δεν εξέφρασε διαφωνία ούτε διαχώρισε τη θέση του από τα υπόλοιπα μέλη».

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ως «η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο οποίος εξετάζει και εγκρίνει φάρμακα βάσει αμιγώς επιστημονικών κριτηρίων και δεδομένων, ενέκρινε την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εμβολίου χωρίς να θέσει περιορισμούς ή αντενδείξεις.

Αναφέρει επίσης ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή εισηγήθηκε στο υπουργείο την υιοθέτηση ως έχει της απόφασης του ΕΜΑ, με πρώτιστο στόχο την προφύλαξη των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και κατ’ επέκταση νοσηλείας ή/και θανάτου.

Επιπλέον, προστίθεται, δεδομένου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ενταχθεί στο Πλάνο Εμβολιασμού, και εφόσον είναι διαφορετικής τεχνολογίας από τα άλλα δύο εμβόλια που ήδη χορηγούνται, το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί με το εύλογο αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου για εκ των προτέρων ενημέρωση του πολίτη για το εμβόλιο που θα του χορηγηθεί.

Προς τούτο, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, επεξεργάζεται τρόπους ώστε μέσω της Πύλης Εμβολιασμού ο πολίτης να γνωρίζει ποιο εμβόλιο θα του χορηγηθεί.

Παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις η Φον Ντερ Λάιεν

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, παρά τις καθυστερήσεις, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος υπεραμύνθηκε της κοινής απόφασης για κοινή προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ. Παραδέχθηκε επίσης ότι ως ΕΕ «καθυστερήσαμε στην αδειοδότηση», «υπερτιμήσαμε τις δυνατότητες παραγωγής» και «ελπίζαμε να λάβουμε τις δόσεις που είχαμε παραγγείλει», κάτι από το οποίο θα αντλήσει διδάγματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ως ΕΕ δεν έκαναν εκπτώσεις στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.