Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η έκρηξη βίας στην οικογένεια

Σοβαρές συνέπειες ιδιαίτερα για τα παιδιά με φαινόμενα κατάθλιψης, ναρκωτικών, εγκατάλειψη σχολείου…

 

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου καταδεικνύουν τις τραγικές διαστάσεις που προσλαμβάνει η βία στην οικογένεια. Συνολικά το Κλιμάκιο για τη Βία στην Οικογένεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου δέχθηκε 441 καταγγελίες, από τις 15 Φεβρουαρίου του 2021 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και υπεύθυνο του ΤΑΕ Πάφου, Μιχάλη Νικολάου, μέχρι τώρα καταγγέλθηκαν 441 υποθέσεις με 481 παραπονούμενους, εκ των οποίων οι 246 είναι αλλοδαποί και οι 235 Κύπριοι. Οι κατηγορούμενοι, πρόσθεσε, είναι 461, εκ των οποίων 228 αλλοδαποί και 233 Κύπριοι και έχουν γίνει 197 συλλήψεις, εκ των οποίων 110 αλλοδαποί και 87 Κύπριοι. Επιπρόσθετα, συνέχισε, έχουν εκδοθεί διατάγματα αποκλεισμού σε 40 αλλοδαπά πρόσωπα και σε 25 Κυπρίους και απομάκρυνσης σε 66 πρόσωπα. Ακόμη, σε 119 περιπτώσεις έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι στους δράστες για να διασφαλιστεί η παρουσία τους στα δικαστήρια. Σε σχέση με τα εκκρεμούντα εντάλματα σύλληψης, ο κ. Νικολάου είπε πως αυτά είναι 6, εκ των οποίων τα δύο αφορούν το ίδιο άτομο το οποίο και καταζητείται από το 2021.

Το Κλιμάκιο, συμπλήρωσε, δέχεται και καταγγελίες με αλληλογραφία, που λαμβάνουν από διάφορα τμήματα ή και κυβερνητικές υπηρεσίες. Είναι, είπε, μεγάλη η σημασία που δίδεται στα πλαίσια συντονισμού της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα δίνεται και ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με τα νοσοκομεία για περίθαλψη των θυμάτων, συμπλήρωσε. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα, όπως το θέμα της διαμονής του θύματος και των παιδιών, σημειώνοντας πως συνεργάζονται με άλλες υπηρεσίες για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας τη σοβαρή αυτή αποστολή. Διεθνείς έρευνες έχουν συνδέσει τη βία στην οικογένεια με πολύ σοβαρές συνέπειες για θύματα και τα παιδιά που ζουν σε τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον. Οι συνέπειες είναι κατάθλιψη, χρόνιο άγχος, αυτοκτονία, εγκληματικότητα, κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών και ψυχοφαρμάκων, ανορεξία, ψυχοσωματικές διαταραχές, μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια, προβληματικές σχέσεις, εγκατάλειψη σχολείου και εργασίας, αίσθημα κενού, μοναξιάς και αποξένωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, καχυποψία, ενοχές, ντροπή, σεξουαλικά προβλήματα και πολλά άλλα. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι οι συνέπειες στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι συχνά οι ίδιες, ανεξάρτητα από τη μορφή της κακοποίησης που δέχονται. Από τον περασμένο χρόνο που λειτούργησε στην Πάφο το ειδικό κλιμάκιο για τη βία στην οικογένεια έχει παρατηρηθεί ότι προοδευτικά όλο και περισσότερο τα θύματα προβαίνουν σε καταγγελίες.

 

Καθημερινές οι καταγγελίες στην Αστυνομία Πάφου
Περισσότερες από 20 καταγγελίες για βία στην οικογένεια δέχεται κάθε μήνα η Αστυνομία στην Πάφο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών τα θύματα είναι γυναίκες και οι επιτιθέμενοι άνδρες.  Από τη διερεύνηση των υποθέσεων προκύπτει επίσης ότι συνυπάρχουν οι παράγοντες του αλκοόλ, του τζόγου και των ναρκωτικών από τους δράστες.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.