Ανησυχητική η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Νέα `Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία` – Green New Deal Φρανς Τίμμερμανς και ο Βιργίνιους Σινκιαβίτσιους Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, παρουσίασαν στις Βρυξέλλες την 6η έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση του περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, παρουσία του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού. Η έκθεση έρχεται μια εβδομάδα πριν από την παρουσίαση του Green New Deal στις 11 Δεκεμβρίου, μετά από συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Η έκθεση καλεί όπως επειγόντως να αναληφθεί δράση για την προστασία του πλανήτη. Ο Φρανς Τίμμερμανς παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση με το τι θα συνέβαινε αν γνωρίζαμε πως ένας κομήτης έρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη και η πρόσκρουσή του είναι βέβαιη σε 10 χρόνια. «Θα λαμβάναμε μέτρα, αλλά `όχι τίποτα το συνταρακτικό, ή θα κάναμε ότι περνά απ΄το χέρι μας”, διερωτήθηκε.

«Η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος δημοσιεύτηκε την καταλληλότερη στιγμή ώστε να μας δώσει την πρόσθετη ώθηση που χρειαζόμαστε τώρα που ξεκινάμε έναν νέο πολιτικό κύκλο πενταετίας και προετοιμάζουμε την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», ανέφερε.

Στόχος μας, πρόσθεσε, «είναι να καταστούμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος με μια πλήρως κυκλική οικονομία, αναπτύσσοντας νέες καθαρές τεχνολογίες και βοηθώντας τους πολίτες να προσαρμόζονται σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και σε μετασχηματιζόμενες βιομηχανίες».

«Θα κινηθούμε προς καθαρότερα και αποδοτικότερα συστήματα κινητικότητας και προς βιωσιμότερη γεωργία. Πρόκειται για επείγουσα παγκόσμια πρόκληση και μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη», σημείωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος.

Από την πλευρά του ο συναρμόδιος Επίτροπος Σινκιάβιτσους πρόσθεσε ότι «η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος είναι ένα σημαντικό έγγραφο για όλους όσοι ανησυχούμε για το μέλλον».

«Το γαλάζιο και το πράσινο είναι τα χρώματα που είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τη τρέχουσα κλιματική και περιβαλλοντική κρίση. Η παρούσα έκθεση μας δείχνει τον κίνδυνο για το φυσικό μας κεφάλαιο, για τα ύδατα και τις θάλασσές μας, για τα εδάφη μας, για το κλίμα και τον αέρα μας».

Ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σημειώνοντας ότι «σαφής στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας, και να επιδιώξουμε μηδενική ρύπανση. Μπορούμε να χαμηλώσουμε την καμπύλη, να αναστρέψουμε τις τάσεις που παρουσιάζονται σε τούτη την έκθεση και μαζί να κάνουμε το μέλλον μας πράσινο».

Η έκθεση σημειώνει ότι οι συνολικές περιβαλλοντικές τάσεις στην Ευρώπη δεν έχουν βελτιωθεί από την τελευταία έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΕΟΧ το 2015. Η αξιολόγηση σημειώνει ότι, αν και οι περισσότεροι στόχοι για το 2020 δεν θα επιτευχθούν, ειδικά εκείνοι που αφορούν τη βιοποικιλότητα, μακροπρόθεσμους στόχους και στόχους για τα έτη 2030 και 2050.

Επιπλέον καταγράφει ότι η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντικά οφέλη στην αποδοτικότητα των πόρων και στην κυκλική οικονομία. Ωστόσο, οι πρόσφατες τάσεις υπογραμμίζουν την επιβράδυνση της προόδου σε τομείς όπως η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι βιομηχανικές εκπομπές, η παραγωγή αποβλήτων, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όσον αφορά το μέλλον, ο σημερινός ρυθμός προόδου δεν θα είναι αρκετό για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια του 2030 και του 2050.

Σε ότι αφορά την προστασία και τη διατήρηση της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας και της φύσης από τους 13 συγκεκριμένους στόχους πολιτικής που έχουν τεθεί για το 2020 στον τομέα αυτό, είναι πιθανό να επιτευχθούν μόνο δύο: ο καθορισμός των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και των προστατευόμενων ζωνών. Αναμένοντας το 2030, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, θα επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση της φύσης και συνεχιζόμενη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους.

Η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες. Η έκθεση σε μικροσωματίδια είναι υπεύθυνη για περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες και τους κινδύνους που ενέχουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy