Ανησυχητική η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια-Νέο αρνητικό ρεκόρ νοσηλευομένων στην Κύπρο

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 251 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 64 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 64 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 34 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 25 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό καθώς και η αύξηση των νοσηλευομένων θορύβησαν την κυβέρνηση.

Χθες βράδυ ο υπουργός υγείας ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της δημοκρατίας στο πλαίσιο συνεδρίας του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.

Πολύ δύσκολη και ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ πρόσθεσε ότι η αύξηση των νοσηλευομένων ήταν  αναμενόμενη καθώς τις τελευταίες βδομάδες τα κρούσματα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Είπε ότι κάθε σύστημα υγείας έχει τα όρια του και σε συνδυασμό με το ότι στην Κύπρο κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Σε σχέση με τη συνεργασία ΟΚΥΠΥ – ΠΑΣΙΝ ο κύριος Χαριλάου είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα παθολογικά περιστατικά για τα οποία τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν διαθέτουν ικανοποιητικές κλίνες. Ωστόσο, πρόσθεσε, χθες συμφωνήθηκε ότι θα κάνουν καταγραφή των παθολογικών κλινών. Σημείωσε ότι τον συντονισμό έχει αναλάβει αρμόδιο τμήμα στο υπουργείο υγείας και είπε ότι από χθες έχουν αποσταλεί κάποια παθολογικά περιστατικά από τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, γεγονός που βοήθησε σημαντικά. Όπως εξήγησε ο κύριος Χαριλάου αυτό βοήθησε να αδειάσουν κλίνες, οι οποίες τώρα κλείνουν, με στόχο να διοχετευτεί το προσωπικό τους στις μονάδες με ΚΟΒΙΤ και ιδιαίτερα στους θαλάμους βραχείας νοσηλείας.

Οριακοί είναι οι αριθμοί των νοσηλευομένων, στα νοσοκομεία δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο διευθυντής της εντατικής μονάδας θεραπείας στο νοσοκομείο Λευκωσίας Λάκης Παλαζής.    

Η Κύπρος δίνει τώρα τη μάχη και όλοι κάνουμε ότι μπορούμε δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το  πρόβλημα δεν είναι να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ αλλά να βρεθούν τα χέρια που θα βοηθήσουν.

Εξήγησε ότι το σύστημα λειτουργεί ως ντόμινο και πρέπει να υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό να λειτουργήσει κανονικά.

Είπε ότι στο νοσοκομείο Λευκωσίας χθες νοσηλεύονταν 350 ασθενείς σε διάφορα τμήματα, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα, αλλά, σημείωσε, υπάρχει διάθεση για λύση, σε συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Γίνονται, είπε, συνεχείς προσπάθειες για να αποδεσμευτεί έμπειρο προσωπικό και να βοηθήσει στις περιπτώσεις των τμημάτων που αφορούν τα περιστατικά με κορωνοϊό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy