Ανησυχητική η κατάσταση με το βρετανικό στέλεχος στην Κύπρο

«Ευτυχώς προχωρούν κανονικά (οι εμβολιασμοί) και φαίνεται ότι έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα»

Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση από το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίζεται στην Κύπρο, ανέφερε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων η Αμαλία Χατζηγιάννη, επιστημονική διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε πως «σήμερα (σ.σ.: χθες) μέχρι τις 16:00 στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 69 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι έξι στη ΜΑΦ, 11 κλινήρεις, κανένας από ίδρυμα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας διακομίστηκε ένα διασωληνωμένο άτομο στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας».

Προχθές, σημείωσε, «δόθηκαν πέντε εξιτήρια σε ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και αρκετές εισαγωγές. Σημειώνουμε ότι ενώ ο μικρότερος αριθμός νοσηλευόμενων που είχαμε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος ήταν 24 άτομα, ξαφνικά την επόμενη ημέρα οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν και σε 3-4 μέρες είχαμε φτάσει το 96% της πληρότητας του νοσοκομείου».

Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί τους γιατρούς και νοσηλευτές η πληρότητα του νοσοκομείου, η κα Χατζηγιάννη απάντησε πως «σίγουρα είναι ανησυχητική η κατάσταση, αφού βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύουν πλέον ασθενείς με κορονοϊό». Σημείωσε ακόμα ότι «την ίδια ώρα που οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό αυξάνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, πρέπει οι υπόλοιποι συμπολίτες μας να ανησυχούν και να λαμβάνουν τα μέτρα τους, ώστε να βοηθηθεί το ΓεΣΥ να αντεπεξέλθει αυτές τις κρίσιμες ώρες». Όσον αφορά τον μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευόμενων, είπε πως «κυμαίνεται στα 63 έτη, ενώ τους τελευταίους δύο περίπου μήνες δεν νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς ασθενείς από Ιδρύματα. Ένα με δύο ηλικιωμένα άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είτε δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν είτε δεν πρόλαβε το εμβόλιο να τους προκαλέσει την αναμενόμενη ανοσία».

Για τους εμβολιασμούς είπε πως «ευτυχώς προχωρούν κανονικά και φαίνεται ότι έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στην κοινότητα. Ωστόσο οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι όλων των ηλικιών».

«Σημειώνουμε, για να μην υπάρχει και έγνοια από τους συγγενείς των νοσηλευόμενων, ότι υπάρχει πρόνοια από τα νοσηλευτήρια να υπάρχει επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους», είπε. Αναφερόμενη ειδικά στο Νοσοκομείο Αναφοράς, η κα Χατζηγιάννη είπε πως «υπάρχει πρόνοια για επικοινωνία των ασθενών με τους συγγενείς τους, τόσο διά μέσου του προσωπικού όσο και απευθείας μαζί τους. Όταν οι ασθενείς χρειάζεται να μιλήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, πρέπει να το κάνουν και για τη δική τους ψυχολογική στήριξη». Σε ερώτηση αναφορικά με τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου με το κατάλληλο προσωπικό, απάντησε πως «το νοσηλευτήριο είναι επανδρωμένο ικανοποιητικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετό προσωπικό και εργάζεται κανονικά ωράρια, κάτι που τους δίνει ευκαιρίες ξεκούρασης και συνεύρεσης με τους συγγενείς και τους δικούς τους αγαπημένους ανθρώπους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy