Ανησυχητικό το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους στην Ευρωζώνη

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) μάς δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε κάποια σημαντικά δεδομένα, αλλά και να αντιληφθούμε πώς πιθανόν να εξελιχθούν τα δεδομένα την επόμενη χρονιά. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές και σημαντικές διακυμάνσεις ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, σε γενικές γραμμές τα δεδομένα κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Ένας από τους σημαντικούς δείκτες είναι αυτός της ανεργίας, ιδιαίτερα μετά από την πανδημία και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία της Eurostat έχουν καταδείξει ότι για τον Οκτώβρη του 2022 το ποσοστό είναι στο 6,5%, το οποίο είναι σίγουρα ανησυχητικό, αφού είναι υπερδιπλάσιο του ανώτερου αποδεκτού ποσοστού (3%), αλλά από την άλλη θα πρέπει να ιδωθεί η ορθή πλευρά του θέματος, η οποία δείχνει ότι το ποσοστό αυτό έχει σημειώσει μείωση κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έστω και μικρή, αφού τον Φεβρουάριο, όταν και άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, και παρόλες τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε η παγκόσμια και κυρίως η ευρωπαϊκή οικονομία, το ποσοστό αυτό ήταν στο 6,8%. Η μείωση είναι όντως μικρή, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ως ένα σημαντικό σημάδι ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι αριθμός των ατόμων που εργάζονται με το καθεστώς της Μερικής Απασχόλησης (Part Time), που μπορεί να είναι φοιτητές ή άλλοι εργαζόμενοι που είτε είναι στο ψάξιμο για πλήρη απασχόληση είτε για διάφορους λόγους θέλουν να παραμείνουν με το καθεστώς αυτό, δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, παρόλο που υπήρξε μια μικρή αύξηση. Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν τη μικρή αυτή αύξηση στην παράλληλη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που έχει αισίως φτάσει τα 8 δις. Το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού είναι μειωμένο σε σχέση με την περίοδο πριν από τη πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και είναι περίπου στο 3% του ενεργού πληθυσμού.

Αυτό που θα πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι και να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα είναι το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους στην Ευρωζώνη, αφού για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα των συνεχόμενων αναταράξεων της οικονομίας. Σε αντίθεση με το συνολικό ποσοστό της ανεργίας, στην περίπτωση των νέων είχαμε από τον Φεβρουάριο μια αύξηση κατά 0,8%, δηλαδή από το 14,2% στο 15%. Αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει προβληματισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού για ακόμα μια φορά θα πρέπει να δώσει τις απαραίτητες λύσεις. Δεν είναι μόνο η αύξηση, αλλά κυρίως το υψηλό ποσοστό που θα φέρει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις, όπως κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα δεδομένα όσον αφορά την ανεργία είναι όντως σημαντικά και θα πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να απορροφήσει αρκετούς κραδασμούς από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να μην εντοπίζουμε και τα ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία δεν αφορούν μόνο τους νέους, αλλά κυρίως το γεγονός ότι παρόλο που έχουν διατηρηθεί οι θέσεις εργασίας, ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός, αφού απομυζά τεράστιο μερίδιο της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Όπως και να έχουν τα δεδομένα, με το τέλος της χρονιάς θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα γενικότερα θέματα της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων, [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy