Ανησυχούν για τα επισκέψιμα αγροκτήματα στον Ακάμα

Δεν απαντήθηκαν οι έγνοιες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

 

Πολλές ασάφειες εντοπίζονται σε ό,τι αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα, τα οποία και θα μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή του Ακάμα. Το όλο θέμα είχε απασχολήσει και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο να εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δεν γνώριζαν να απαντήσουν για το πόσες είναι οι αδειοδοτημένες μονάδες στην περιοχή του Ακάμα που μπορούν να διεκδικήσουν και να γίνουν επισκέψιμα αγροκτήματα. Επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές ασάφειες. Εξέφρασε απορία για το τι θα γίνει σε περίπτωση μικροπαραβάσεων κυρίως για τα επισκέψιμα αγροκτήματα. Σημείωσε πως δίνονται άδειες για κτίσιμο όχι μόνο στην περιοχή του Ακάμα, αλλά και σε όλη την Κύπρο λέγοντας ότι καταγράφονται πολλές παρανομίες.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου ως Επισκέψιμο Αγρόκτημα θεωρείται η αυτοτελής, ενιαία και οργανωμένη ανάπτυξη που έχει ως κύρια χρήση τη γεωργική ή/και την κτηνοτροφική δραστηριότητα σε οργανωμένη βάση, η οποία δυνατό να συνοδεύεται και από άλλους τύπους διευκολύνσεων, όπως π.χ. για την ενημέρωση/εκπαίδευση/επιμόρφωση ή/και για την ψυχαγωγία των επισκεπτών. Πρόσθετα, το Επισκέψιμο Αγρόκτημα δυνατό να περιλαμβάνει υποδομές διαμονής και διανυκτέρευσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις το Επισκέψιμο Αγρόκτημα αποτελεί ανάπτυξη, η οποία θα λειτουργεί υπό ενιαία ιδιοκτησία ή/και διαχείριση. Στην περίπτωση που η ανάπτυξη λειτουργεί μόνο υπό ενιαία διαχείριση, τότε τα υπό ανάπτυξη τεμάχια γης να δεσμεύονται με ειδικό όρο, ο οποίος θα μεταφέρεται και στους τίτλους ιδιοκτησίας τους, ώστε να μην αποξενωθούν από την ανάπτυξη ή/και να μην τεθούν σε άλλη χρήση. Η ανάπτυξη θα πρέπει απαραίτητα να συνδυάζει τη γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα με τουλάχιστον δύο άλλες συνοδευτικές/παρεμφερείς χρήσεις.

Αναφορά γίνεται και για τις περιοχές και ζώνες στις οποίες μπορεί να αναπτυχθούν τα επισκέψιμα αγροκτήματα, ενώ όπως σημειώνεται είναι δυνατό να επιτραπεί η ανάπτυξη 28 τέτοιων αγροκτημάτων, με διευκολύνσεις διανυκτέρευσης. Ο συνολικός μέγιστος αριθμός κλινών δεν θα υπερβαίνει τις 16 και μέγιστο εμβαδόν τα 120 τ.μ. Τα Επισκέψιμα Αγροκτήματα εντός συγκεκριμένων Κτηνοτροφικών Ζωνών δεν θα διαθέτουν υποδομές διαμονής και διανυκτέρευσης. Η ανάπτυξη δυνατό να περιλαμβάνει μικρή ισόγεια κατοικία, με μέγιστο συνολικό εμβαδόν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, για σκοπούς ικανοποίησης των στεγαστικών αναγκών του ιδιοκτήτη, νοουμένου ότι η ανάπτυξη αποτελεί την κύρια απασχόλησή του, ή του προσωπικού που εργάζεται νόμιμα στο επισκέψιμο αγρόκτημα.

Παράλληλα, η ανάπτυξη δυνατό να διαθέτει υποστηρικτικές χρήσεις λιανικού εμπορίου ή/και εστίασης, προς εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.