Άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου οι καταγγελίες Γ. Λιλλήκα

Θέλουν αποδείξεις κι ονόματα – Βαριοί χαρακτηρισμοί επιτελείου Παπαδόπουλου

Διαστάσεις λαμβάνουν οι καταγγελίες του Γιώργου Λιλλήκα για την προσπάθεια εξαγοράς του από αντιπρόσωπο εκλογικού επιτελείου, με κόμματα και επιτελεία να τον καλούν να μιλήσει ξεκάθαρα. Πάντως ο κ. Λιλλήκας μιλώντας από τα μικρόφωνα του «Άστρα» και στο κρατικό ραδιόφωνο, ερωτώμενος σχετικά, παραδέχθηκε ότι η καταγγελία αφορά το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Για το θέμα των καταγγελιών Λιλλήκα δεν έλειψαν οι χαρακτηρισμοί, αφού ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας εκ μέρους του επιτελείου Παπαδόπουλου στην κρατική τηλεόραση, κάλεσε τον κ. Λιλλήκα να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του, “διαφορετικά στα μάτια της κοινής γνώμης θα παραμείνει ως ένας κοινός συκοφάντης”. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Λιλλήκα, Κωνσταντίνος Ζένιος, υπέδειξε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν χαρτόσημα και αποδείξεις αφού το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό.

Γνωστοποίησε ακόμα ότι ένα επιτελείο εντός αυτής της προεκλογικής πήρε ως μεταγραφή έμμισθα στελέχη κόμματος, ”προσφέροντάς τους διπλάσιο μισθό”. Για το θέμα προέβη σε δηλώσεις και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπέδειξε ότι έχει υποχρέωση και ο κ. Λιλλήκας να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συμβεί γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρόσθεσε ότι έχει υποχρέωση και το επιτελείο το οποίο κατηγορείται για αυτό το θέμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του τεκμηριωμένα κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο. Αλίμονο αν επιτραπεί η πολιτική ζωή του τόπου να διολισθήσει προς τέτοιες κατευθύνσεις, υπέδειξε. ”Δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε εύκολα και είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτήσουμε το πλήρες ξεκαθάρισμα για το τι έχει πραγματικά συμβεί στο συγκεκριμένο ζήτημα”, συμπλήρωσε.

Το επιτελείο Σταύρου Μαλά ξεκαθάρισε ότι δεν αφορούν το ίδιο οι καταγγελίες Λιλλήκα, το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι και το επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου υποστήριξε ότι δεν το αφορούν οι καταγγελίες. Ο δε Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι ο ίδιος δεν συνάντησε τον κ. Λιλλήκα μετά τις συναντήσεις που είχε ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λιλλήκας πάντως ανέφερε στον «Άστρα» ότι δεν είπε ποτέ ότι προσεγγίστηκε από υποψήφιο, αλλά από αντιπρόσωπο επιτελείου.

Μετρητά και υπουργείο

Ο ίδιος ο Γιώργος Λιλλήκας σημειώνει ότι δεν έχει δεχθεί κρούση μόνο δύο μέρες πριν από την υποβολή της υποψηφιότητας του, αλλά και σε άλλες φάσεις της προεκλογικής εκστρατείας. Πηγές αναφέρουν ακόμα ότι το πακέτο προσφορών που δέχθηκε αφορούσε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, αλλά και θέση υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΑΜ είχε επίσης γνωστοποιήσει ότι προσεγγίστηκε από δύο επιτελεία για να αποσύρει την υποψηφιότητα που υποστηρίζει.

ΔΗΣΥ: Είναι απόπειρα χρηματισμού

Για το θέμα της εξαγοράς υποψηφίου επανήλθε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υπέδειξε ότι εάν οι καταγγελίες Γιώργου Λιλλήκα ευσταθούν, τότε τίθεται μείζον θέμα πολιτικής ηθικής. Εξήγησε ακόμα ότι δεν είναι, όπως και μια προηγούμενη, απλώς καταγγελία για επηρεασμό υποψηφίου προκειμένου να αποσυρθεί, αλλά καταγγελία για απόπειρα χρηματισμού για τον ίδιο σκοπό. “Πάμε δεκαετίες, αν όχι έναν αιώνα πίσω, σε εποχές που υπήρχε η πρακτική να εξαγοράζονται με χρήμα ψήφοι, υποστήριξη, εκλογές”, πρόσθεσε.

Πάντως νομικοί κύκλοι υποδεικνύουν στη “Χ” ότι δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα, καθώς ο κ. Λιλλήκας δεν αποτελεί δημόσιο υπάλληλο ούτε πρόκειται για απόπειρα δεκασμού. Το θέμα, αναφέρουν, αφορά κυρίως τη σφαίρα της πολιτικής ηθικής.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy