Άννα Νεοφύτου Κλεάνθους, μια πραγματική πατριώτισσα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Τελέστηκε η κηδεία της συζύγου του πρώτου Αριστερού δολοφονηθέντος από την ΕΟΚΑ, Νεόφυτου Κλεάνθους

 

Στάθηκε άξια μάνα μετά τη δολοφονία του συζύγου της
Η Άννα Κλεάνθους-Λαούρη έφυγε από τη ζωή με τον πόνο του δολοφονημένου συζύγου της, του Νεόφυτου Κλεάνθους, από άνδρες της ΕΟΚΑ. Ο Νεόφυτος, που καταγόταν από τη Μεσόγη και ήταν παντρεμένος στη Χλώρακα, ήταν ο πρώτος που έπεφτε από τα φονικά βόλια των ανδρών της ΕΟΚΑ, ενώ το ίδιο βράδυ δολοφονείτο και ο Γιώργος Πολεμίτης, επίσης στη Χλώρακα. Όπως τόνισε ο Ν. Συλικιώτης, από ραδιοφώνου ο τότε τομεάρχης Πάφου Γιαννάκης Δρουσιώτης είχε πει ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία, που να συνδέει τον Νεόφυτο Κλεάνθους με συγκεκριμένη ενέργεια-προδοσίας», ενώ εμφαντικά σημείωσε ότι «ο Νεόφυτος Κλεάνθους δεν ήταν προδότης και ότι «η δολοφονία του από την ΕΟΚΑ ήταν άδικη».

 

«Στο πρόσωπο της Άννας Νεόφυτου Κλεάνθους-Λαούρη ακτινοβολούσε το ήθος εκείνων των ανθρώπων που συνέλαβαν το νόημα της ζωής: η αγάπη και η προσφορά στον απλό άνθρωπο, η αγάπη για τα απλά καθημερινά που όμως έχουν τόση σημασία», τόνισε το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης στο λόγο που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της τελετής της κηδείας της εκλιπούσας. Ο Ν. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι η Άννα ήταν μια πραγματική πατριώτισσα που αγωνίστηκε για την αποκατάσταση του ονόματος του δολοφονημένου συζύγου της, την οικογένεια, αλλά και για τον τόπο της που τόσο αγάπησε, κάνοντας αυτά που καθένας από εμάς θα επιζητούσε. Μια αγνή ανιδιοτελής γυναίκα, τίμια, φιλική και πρόσχαρη με σταθερές και ατόφιες απόψεις. Ένας άνθρωπος με «Α» κεφαλαίο.

Ο Ν. Συλικιώτης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δολοφονία του συζύγου της, Νεόφυτου Κλεάνθους, από άνδρες της ΕΟΚΑ, τονίζοντας ότι η παραδοχή από τον τότε τομεάρχη στην Πάφο Γιαννάκη ότι ο Νεόφυτος δεν ήταν προδότης, «καταρρίπτει τα όσα κατά καιρούς αναφέρονταν από τους δολοφόνους του για να δικαιολογήσουν την επαίσχυντη πράξη τους, αυτά ειπώθηκαν για να ξεπλύνει η δεξιά και η ακροδεξιά την ντροπή της για τα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος», ανέφερε ο Ν. Συλικιώτης. Πρόσθεσε ότι η δολοφονία στέρησε από δυο παιδιά τον πατέρα τους και από τη μακαριστή Άννα τον λατρεμένο της σύζυγο.

Η γιαγιά φορούσε μόνο σκούρα ρούχα

Μας έμαθες με έμπρακτο τρόπο τι πάει να πει ανιδιοτελής αγάπη μα πάνω απ’ όλα αληθινή συγχώρεση, ανέφεραν στον δικό τους επικήδειο τα εγγόνια της Άννας, Αναστασία, Νεόφυτος, Άννα και Γιώργος. «Ο Θεός εν μεγάλος, μάνα μου» μας έλεγες… «Ας όψονται οι αίτιοι…» Είπαν «Ήταν Λάθος…» Το άκουσες και επίσημα. Κάποιοι άλλοι δεν έδειξαν ποτέ μεταμέλεια και εσύ αναρωτιόσουν αν πραγματικά κοιμούνται ήσυχοι με τη συνείδησή τους τα βράδια. Και εσύ είχες συγχωρέσει αληθινά όλους αυτούς που άδικα σου μαύρισαν τη ζωή. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σου! Γιαγιούλα μας καλή, εσύ ήσουν και θα είσαι το στήριγμά μας, η πίστη μας, οι αξίες μας, η πιο αληθινή αγκαλιά στον κόσμο, η χαρά μας, το γνήσιο και αυθεντικό πρότυπό μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.