Ανω των 50 ακαδημαϊκών από διάφορες χώρες στο συνέδριο «Το Κίτιο και οι Φοίνικες στη Μεσόγειο Θάλασσα», στη Λάρνακα

Ï Õðïõñãüò Ðáéäåßáò Ðñüäñïìïò Ðñïäñüìïõ ÷áéñÝôéóå óõíÝäñéï ìå ôßôëï ««Ôï Êßôéï êáé ïé Öïßíéêåò óôçí Ìåóüãåéï ÈÜëáóóá» ðïõ äéïñãáíþèçêå óôç ËÜñíáêá

Πενήντα και πλέον ακαδημαϊκοί από διάφορες χώρες της ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Το Κίτιο και οι Φοίνικες στη Μεσόγειο Θάλασσα», που άρχισε σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου τις εργασίες του στη Λάρνακα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο που πραγματοποιείται στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, διοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δήμος Λάρνακας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Ιδρύματος Λεβέντη.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο που θα ρίξει περισσότερο φως, συγκεντρώνοντας δεκάδες καθηγητές και ερευνητές από πολλές χώρες, στην περίοδο της αρχαίας ιστορίας όπου ο ελληνισμός συνάντησε τον φοινικικό πολιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «το Κίτιο είναι το επίκεντρο εκείνης της εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο. Πριν από χιλιετίες ο ελληνισμός πήρε το αλφάβητο από τους Φοίνικες, πρόσθεσε φωνήεντα και μέσα από αυτή τη σύζευξη, τη συνάντηση πολιτισμών, αναπήδησαν σιγά-σιγά, με προσωπικότητες όπως ο Ζήνωνας ο Κιτιέως, η φιλοσοφία, η σκέψη και οι αξίες του κόσμου και της σύγχρονης ανθρωπότητας».

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως «προσβλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα και τα πρακτικά του συνεδρίου. Το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και χαιρόμαστε που υπάρχει και αυτή η αποκέντρωση της επιστημονικής, της πανεπιστημιακής δραστηριότητας και εδώ στη Λάρνακα».

Ταυτόχρονα συνεχάρη το Ιδρυμα Λεβέντη, την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και όλους όσοι στήριξαν το συγκεκριμένο συνέδριο το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδιαίτερα τον καθηγητή Θεόδωρο Μαυρογιάννη και την ειδική επιστήμονα Χριστίνα Ιωάννου, που το διοργάνωσαν.

Εξάλλου, ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως «εμείς προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στα ιστορικά προβλήματα του αρχαίου Κιτίου, δηλαδή εάν υπήρξε φοινικικός αποικισμός, εάν το Κίτιο ήταν αποικία της Τύρου εάν δηλαδή ελεγχόταν από την Τύρο και πότε χρονολογικά εγκαταστάθηκαν οι Φοίνικες στο Κίτιιο. Ακόμα θέλουμε να μάθουμε τις σχέσεις των Κιτιέων με τους υπόλοιπους Κύπριους, τις σχέσεις των Κιτιέων με την Τύρο και της Τύρου με το γεωγραφικό υπόβαθρο της Εγγύς Ανατολής».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε επίσης να μάθουμε ειδικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό των Φοινίκων κατά τους Αρχαϊκούς, Κλασσικούς και Ελληνιστικούς χρόνους. Επίσης ένα πολύ μεγάλο ζήτημα είναι πότε εμφανίζεται δυναστεία Φοινίκων βασιλέων στο Κίτιο και εάν, όταν εμφανίζεται τον 5ο αιώνα, μόνο τότε υπάρχει βασίλειο, ή εάν το βασίλειο προϋπάρχει από πριν».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, «άλλα ζητήματα που θέλουμε να μάθουμε είναι ο εξελληνισμός του Κιτίου τον 4ο αιώνα, ο οποίος δεν έγινε μόνο στο Κιτιο, αλλά είναι ένα φαινόμενο που έχει μεγαλύτερη διάσταση και περιλαμβάνει την ίδια τη Φοινίκη, τη μητρόπολη δηλαδή των Κιτιέων, στον 4ο αιώνα. Τότε ακριβώς εμφανίζεται η υπέροχη σαρκοφάγος που βρέθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, που είναι ένα καταπληκτικό μνημείο για τη γνώση της μεγάλης ζωγραφικής του 4ου αιώνα Π.Χ. που δηλώνει μεγάλη γνώση των ελληνικών μύθων, ακριβώς από μια πόλη που είναι φοινικική, που μιλάνε φοινικικά, έχουν φοινικικά ήθη και έθιμα και είναι καθόλα Φοίνικες».

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν «δύο επισκέψεις στο πανέμορφο Μουσείο της Λάρνακας. Πρέπει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για την καταπληκτική έκθεση στο νέο Μουσείο της πόλης» είπε και σημείωσε πως θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη «στον αρχαιολογικό χώρο της Καθαρής, εκεί όπου έγιναν οι ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων από τον αείμνηστο Βάσο Καραγιώργη από το 1958 μέχρι το 1990».

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε ικανοποίηση για τη «φιλοξενία στη πόλη του σημαντικού αυτού συνεδρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με το αρχαίο Κίτιο και τους Φοίνικες. Η Λάρνακα είναι μία από τις 20 αρχαιότερες πόλεις με συνεχιζόμενη κατοίκηση στον ίδιο τόπο».

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην εξερεύνηση αυτής της πορείας, με τις εργασίες του Αποχετευτικού Συστήματος οι οποίες έχουν βγάλει στην επιφάνεια απίστευτα ευρήματα, που ουσιαστικά ήταν ένας κρυμμένος πλούτος που ήρθε στην επιφάνεια. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, με την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου και με την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου, δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε περήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό της Λάρνακας».

Ανέφερε ακόμα ότι «σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αντιπροσώπους που προέρχονται από 50 και πλέον χώρες θα συζητήσουμε, θα αναλύσουμε και θα αναδείξουμε τις πολύπλευρες και πολύ σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Λάρνακας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους διοργανωτές στόχος του συνεδρίου, που άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου «είναι, να θέσει το Κίτιο στο προσκήνιο ενός διεθνούς επιστημονικού διαλόγου, παρουσιάζοντας τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα και τις επιστημονικές μελέτες που προέρχονται τόσο από το Κίτιο όσο και από τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο. Μερικές από τις θεματικές που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η σχέση του Κιτίου και των Φοινίκων, και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Κιτιείς και οι Φοίνικες στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία όλης της Μεσογείου».

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος πάνω από 50 ακαδημαϊκοί προερχόμενοι από διάφορες χώρες τις Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας μεταξύ των οποίων Αγγλία, Βέλγιο, Αυστρία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τυνησία, Αλγερία, Ελλάδα, Κύπρο και Λίβανο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy