Άνοδος Λικούντ και δεξιάς αντιπολίτευσης χωρίς εξασφάλιση πλειοψηφίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση των κρατικών ΜΜΕ του Ισραήλ

Πρώτο αναδείχθηκε το κόμμα Λικούντ της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Βενιαμίν Νετανιάχου, συγκεντρώνοντας 35 έδρες, σε περίπτωση διενέργειας βουλευτικών εκλογών σ​​​ε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, τα αποτελέσματα της οποίας μεταδόθηκαν στο χθεσινοβραδικό κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Δεύτερο με μεγάλη διαφορά ήρθε το κόμμα «Γιες Ατίντ» («Υπάρχει Μέλλον») του νυν Υπουργού εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ με 20 έδρες, ενώ τρίτη στην προτίμηση του δημοσκοπικού δείγματος έρχεται η εθνοθρησκευτική ακροδεξιά «Θρησκευτικός Σιωνισμός» με 10 έδρες. Σταθερή παραμένει η δύναμη των δύο υπερορθόδοξων θρησκευτικών κομμάτων , «Σιάς» και «Εβραϊσμός της Τορά» με 8 και 7 έδρες αντίστοιχα. Αυξητική είναι η τάση του κόμματος «Άσπρο-Μπλε» του υπουργού άμυνας Μπένι Γκαντς συγκεντρώνοντας 8 έδρες.

Διατηρούν τις δυνάμεις τους το Κόμμα των Εργατικών με 7 έδρες, το δεξιό «Γιεμίνα» του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ με 6 έδρες, το «Ισραήλ το Σπίτι μας» του Υπουργού Οικονομικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν με 5 έδρες, το αριστερό «Μέρετς» και το αραβικό ισλαμιστικό «Ράαμ» με 4 έδρες το καθένα. Ο Ενιαίος Αραβικός Συνδυασμός, ένας συνασπισμός αραβικών κομμάτων που εκφράζει την πάγια θέση του να μην συμμετέχει σε κανέναν κυβερνητικό συνασπισμό ούτε να στηρίζει κοινοβουλευτικά οιανδήποτε κυβέρνηση, διατηρεί και αυτός την δύναμή του συγκεντρώνοντας 6 έδρες.

Για πρώτη φορά τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης φτάνουν να συγκεντρώνουν τις 60 από τις συνολικά 120 έδρες του κοινοβουλίου. Πρόκειται για την καλύτερη δημοσκοπική απόδοση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση συνεργασίας Μπένετ-Λαπίντ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμα είναι δύσκολο να καταφέρουν να κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παράλληλα, σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης, το Λικούντ ανεβάζει την δημοσκοπική του δύναμη κατά 2 έδρες, ενώ ο μεγάλος χαμένος της δημοσκόπησης φέρεται να είναι το κόμμα «Νέα Ελπίδα» του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Γκιντόν Σάαρ, το οποίο δεν συγκεντρώνει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό εισόδου στην 120μελή Κνέσετ. Ο Σάαρ ήταν ηγετικό στέλεχος του Λικούντ, είχε αναμετρηθεί κατά το παρελθόν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την αρχηγεία του κόμματος, ηττήθηκε και στη συνέχεια αποσχίσθηκε και σχημάτισε δική του πολιτική παράταξη.

Όσον αφορά τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, εάν θα γίνονταν οι εκλογές χθες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση θα συγκέντρωναν συνολικά 50 έδρες και οι 4 έδρες του αραβικού κόμματος «Ράαμ» δεν θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό το σημερινό όριο των 60 εδρών.

Το 25% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παραίτησης της σημερινής κυβέρνησης και του σχηματισμού κυβέρνησης της Δεξιάς υπό τον Νετανιάχου. 35% των ερωτηθέντων προτιμά να διαλυθεί η Κνέσετ και η χώρα να προσφύγει στις κάλπες.

Σημειώνεται πάντως, ότι το ποσοστό δημοσκοπικού λάθους είναι αρκετά υψηλό και κυμαίνεται στο 4%, τη στιγμή που το ελάχιστο ποσοστό εισαγωγής ενός κόμματος στην Κνέσετ είναι 3,25%. Παρ’ όλα αυτά, το δημοσκοπικό εύρημα βάσει του οποίου το κόμμα του Γκιντόν Σάαρ «Νέα Ελπίδα» δεν καταφέρνει να εισέλθει στο ισραηλινό κοινοβούλιο θεωρείται ακριβώς, μιας και στην δημοσκόπηση η στήριξη που έλαβε ανέρχεται στο ποσοστό 2,8%, πολύ λιγότερο από το ελάχιστο εκλογικό μέτρο του 3,25%.

Η μείωση της δημοσκοπικής αποδοχής της παρούσας κυβέρνησης συνοδεύθηκε από την χθεσινή καταψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου που αφορούσε τη συνέχιση της εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών διατάξεων για τους εβραϊκούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη.

Το νομοσχέδιο, εισηγητής του οποίου ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γκιντόν Σάαρ, είχε αναδειχθεί ως ‘εθνικής σπουδαιότητας’ εκ μέρους της κυβέρνησης και η ψηφοφορία επ’ αυτού φερόταν να αποκτά χαρακτήρα ‘ψήφου εμπιστοσύνης’. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι Βουλευτές της συμπολίτευσης, τόσο από το αριστερό κόμμα «Μέρετς», όσο και από το αραβικό κόμμα «Ράαμ» δεν υπάκουσαν στις κομματικές εντολές και καταψήφισαν το νομοσχέδιο που εισήγαγε η κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι «δεν επιθυμούν να στηρίξουν την κατοχή». Από τις δυνάμεις της δεξιάς, η αποχωρήσασα Βουλευτής, Ιντίτ Σίλμαν, του κόμματος «Γιεμίνα» του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, καταψήφισε και εκείνη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – αρνητική ψήφος που προέρχεται από αυτήν κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για πρώτη φορά από τότε που αποφάσισε να λάβει αποστάσεις από την κυβέρνηση στις αρχές του περασμένου Απριλίου.

Από κυβερνητικής πλευράς, δεν εκδηλώνεται ιδιαίτερη ανησυχία ότι η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ με ανάρτησή του στο facebook ανακοίνωσε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του κατά τη συμπλήρωση των πρώτων 12 μηνών της θητείας της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στις επαφές του με τις ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές στην διακυβέρνηση Μπάιντεν, ότι το Ισραήλ, παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy