- Ο Ταλ Ντίλιαν «αναγκάστηκε» να συνταξιοδοτηθεί από τις Ισραηλινές Αµυντικές ∆υνάµεις το 2003, όταν εσωτερική έρευνα γέννησε υποψίες ότι είχε εµπλακεί σε κακοδιαχείριση κεφαλαίων.
- Το 2008, στην Κύπρο, ο κ. Ντίλιαν συνίδρυσε την Circles, µια εταιρεία που χρησιµοποιούσε τεχνολογία κατασκοπείας που είχε τελειοποιηθεί από το Ισραήλ και ήταν γνωστή ως Signaling System 7. Την πούλησε και συνέχισε να ιδρύει άλλες εταιρείες που πωλούν προϊόντα παρακολούθησης.
- Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων που διαπράττονται κατά τη χρήση των προϊόντων του, ο κ. Ντίλιαν είχε δηλώσει στο Forbes: «Συνεργαζόµαστε µε τους καλούς». Και πρόσθεσε: «Και µερικές φορές οι καλοί τύποι δεν συµπεριφέρονται καλά».
- Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ανάγκασε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αρνηθεί ότι έδωσε εντολή να χρησιµοποιηθεί το Predator για την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτικών και δηµοσιογράφων, ενώ επιµένει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κακόβουλο λογισµικό.
Του Κυριάκου Λοΐζου
Οι αποκαλύψεις των New York Times για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν σταµατούν, αφού την περασµένη βδοµάδα αποκάλυψαν κι άλλες εταιρείες-βιτρίνες, µε σκοπό την προώθηση του παράνοµου λογισµικού σε πολλές χώρες.
Οι NYT αναφέρονται στον πρώην στρατηγό της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ταλ Ντίλιαν, που «αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί» από τις Ισραηλινές Αµυντικές ∆υνάµεις το 2003, όταν µια εσωτερική έρευνα γέννησε υποψίες ότι είχε εµπλακεί σε κακοδιαχείριση κεφαλαίων, σύµφωνα µε τρία άτοµα που διετέλεσαν ανώτεροι αξιωµατικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Τελικά µετακόµισε στην Κύπρο, «που έχει γίνει αγαπηµένος προορισµός τα τελευταία χρόνια για εταιρείες παρακολούθησης και εµπειρογνώµονες κυβερνοκατασκοπείας».
Ένα σωρό εταιρείες
Το 2008, στην Κύπρο, ο κ. Ντίλιαν συνίδρυσε την Circles, εταιρεία που χρησιµοποιούσε τεχνολογία κατασκοπείας που είχε τελειοποιηθεί από το Ισραήλ και ήταν γνωστή ως Signaling System 7. Την πούλησε και συνέχισε να ιδρύει άλλες εταιρείες που πωλούν προϊόντα παρακολούθησης. Ήταν υπερήφανος για την πρόσληψη των καλύτερων χάκερ, συµπεριλαµβανοµένων πρώην ειδικών σε κατασκοπευτικά προγράµµατα από την πιο επίλεκτη µονάδα κυβερνοκατασκοπείας του ισραηλινού στρατού.
Ο κ. Ντίλιαν δεν απάντησε σε αιτήµατα για συνέντευξη ή σε γραπτές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν απευθείας και µέσω των δικηγόρων του στην Κύπρο και το Ισραήλ.
«Για αρκετά χρόνια µετά την πώληση της Circles, η Κύπρος ήταν καλή µε τον κ. Ντίλιαν». Στη συνέχεια, το 2019, έδωσε συνέντευξη στο Forbes από ένα βαν παρακολούθησης που οδηγούσε στη Λάρνακα. Έκανε µια εικονική επίδειξη της ικανότητας του βαν να χακάρει οποιοδήποτε κοντινό τηλέφωνο και να κλέβει µηνύµατα WhatsApp και SMS από ανυποψίαστους στόχους.
Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων που διαπράττονται κατά τη χρήση των προϊόντων του, ο κ. Ντίλιαν είχε δηλώσει στο Forbes: «Συνεργαζόµαστε µε τους καλούς». Και πρόσθεσε: «Και µερικές φορές οι καλοί τύποι δεν συµπεριφέρονται καλά».
Το νέο ρεπορτάζ-καταπέλτης των ΝΥΤ αποκαλύπτει και τον τιµοκατάλογο της Intellexa (της εταιρείας που ίδρυσε ο Ντίλιαν στην Αθήνα). Οι NYT σηµειώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που δηµοσιοποιείται οικονοµική πρόταση για τέτοιου είδους κακόβουλο λογισµικό. Ο εννέα σελίδων τιµοκατάλογος φέρεται να είναι η πρόταση που δόθηκε σε ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες όµως φέρονται να το απέρριψαν.
Όπως καταγράφεται, το βασικό πακέτο του Predator κοστίζει 13,6 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ η τιµή µπορεί να εκτοξευθεί κοντά στα 23 εκατοµµύρια ευρώ.
Πελάτες ήταν φτωχές χώρες µε ιστορικό καταπάτησης των δικαιωµάτων
Πελάτης της Intellexa, µε την άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν «δίπλα στις ακτές της ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο πιο φτωχό κράτος του κόσµου. Μαστίζεται από διαφθορά, ειδικά στους κλάδους των ορυχείων και της εξόρυξης πετρελαίου, από την οποία οι πολυεθνικές κερδίζουν δισεκατοµµύρια», συνεχίζει η εφηµερίδα.
Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ανάγκασε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αρνηθεί ότι έδωσε εντολή να χρησιµοποιηθεί το Predator για την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτικών και δηµοσιογράφων, ενώ επιµένει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κακόβουλο λογισµικό. «Αλλά ακόµη κι έτσι, ο ανιψιός του που είχε την πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών τον περασµένο Αύγουστο, παρότι αρνείται κάθε ρόλο. Και ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός απέλυσε τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Τον ίδιο µήνα, η Intellexa απέλυσε το µεγαλύτερο µέρος του προσωπικού της στην Αθήνα», όπως αναφέρει το θέµα των NYT.
Τελικά, τον Νοέµβριο ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «κάποιος κάνει µυστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιµοποιώντας το Predator», αλλά δεν ξέρει ποιος. «Για να είµαι σαφής, ποτέ δεν υποστήριξα εγώ και η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν παράθυρα και δυνάµεις που χρησιµοποιούν το Predator», καταλήγει η εφηµερίδα, παραθέτοντας την άποψη Μητσοτάκη ότι «παράνοµα λογισµικά υπάρχουν παντού στην Ευρώπη»…
Η πώληση ανά το παγκόσµιο
Η αµερικανική εφηµερίδα κάνει επίσης λόγο για τις διαστάσεις που έχει λάβει σήµερα η πώληση και χρήση κακόβουλων λογισµικών παρακολούθησης, όπως το Predator της Intellexa και το Pegasus της επίσης ισραηλινής NSO, τα οποία έχουν διεισδύσει στην καρδιά δηµοκρατικών πολιτευµάτων, αφού κυβερνήσεις τα αξιοποιούν για µαζικές υποκλοπές. «Ακόµη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το χρησιµοποιεί», σηµειώνουν µε νόηµα οι NYT.
Η χρήση spyware συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σε όλο τον κόσµο, µε νέες εταιρείες, εξηγεί η εφηµερίδα.
Αυτό που έχει αλλάξει σήµερα σε σχέση µε παλιότερα είναι ότι έχει εξαπλωθεί σηµαντικά το πολυπλόκαµο δίχτυ επιτήρησης των κρατικών µηχανισµών, όπως εξηγούν οι NYT: «Με αυτήν την επόµενη γενιά εταιρειών, η τεχνολογία που κάποτε βρισκόταν στα χέρια ενός µικρού αριθµού εθνών είναι τώρα πανταχού παρούσα -µεταµορφώνοντας το τοπίο της κυβερνητικής κατασκοπείας».
Οι NYT χαρακτηρίζουν τη στάση της αµερικανικής κυβέρνησης για αυτή την προβληµατική κατάσταση που διαιωνίζεται εις βάρος των δηµοκρατικών δικαιωµάτων των πολιτών, µε το αντιφατικό σχήµα του «εµπρηστή και πυροσβέστη». ∆ιευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιο βαθµό τάξης στο παγκόσµιο χάος, αλλά οι ΗΠΑ χρησιµοποιούν ταυτόχρονα κακόβουλα λογισµικά και συνέβαλαν καθοριστικά στη διάδοσή τους στο πλαίσιο του «πολέµου κατά της τροµοκρατίας».
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιµετωπίζει τα κακόβουλα λογισµικά ως πιθανά όπλα και απαιτεί από τις Αρχές έκδοση αδειών εξαγωγής, ώστε να αποφευχθεί η κακή χρήση τους.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η πρόσφατη αναφορά της ευρωβουλευτή, Σοφία ιν ’τ Βελντ, εισηγήτριας της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του Pegasus και ανάλογων λογισµικών (PEGA), δεν αφήνει περιθώρια αµφισβήτησης, για ακόµη µία φορά. Ακόµη και αν λείπουν κάποια κοµµάτια από το παζλ µε την υπόθεση των παρακολουθήσεων και του κατασκοπευτικού λογισµικού, είπε, όλοι µπορούν να δουν τη γενική εικόνα.
Η κα Ιν ’τ Βελντ είπε µεταξύ άλλων ότι το βασικό θέµα είναι οι επιπτώσεις σε σχέση µε την υπονόµευση της δηµοκρατίας, µε τις κυβερνήσεις να έχουν σχεδόν απεριόριστες εξουσίες για έλεγχο των πολιτών, ιδίως δηµοσιογράφων και ακτιβιστών, µέσα από την κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισµικού.
