Άνοδος στα καταναλωτικά δάνεια και αγοράς κατοικίας τον Σεπτέμβριο

Άνοδος καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια για αγορά κατοικίας, αλλά και στα δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων.

Τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου για καταθέσεις και δάνεια κατοίκων της ευρωζώνης σε ευρώ, καθώς και στοιχεία για ποσά νέων δανείων προς κατοίκους της ευρωζώνης σε ευρώ για το μήνα αναφοράς Σεπτέμβριο 2021, δημοσιοποίησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤΚ, τα στοιχεία αφορούν νέες συμβάσεις καταθέσεων και δανείων, περιλαμβανομένων των συμβάσεων, οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2021 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €386,9 εκ., σε σύγκριση με €278,4 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €15,6 εκ., σε σύγκριση με €13,2 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν άνοδο στα €106,2 εκ., σε σύγκριση με €89,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. κατέγραψαν μείωση στα €43,2 εκ., σε σύγκριση με €44,1 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. σημείωσαν αύξηση στα €209,4 εκ., σε σύγκριση με €118,8 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια καταθέσεων

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά υποχώρησε στο 0,06%, σε σύγκριση με 0,07% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,11%, σε σύγκριση με 0,05% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια δανείων

Σε σχέση με τα επιτόκια δανείων, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια κατέγραψε άνοδο στο 2,95%, σε σύγκριση με 2,87% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,20%, σε σύγκριση με 2,17% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσε πτώση στο 3,27%, σε σύγκριση με 3,33% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. αυξήθηκε στο 3,05%, σε σύγκριση με 3,04% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι έχουν αναθεωρηθεί τα στοιχεία για τους υπό αναφορά μήνες από τον Δεκέμβριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021 σύμφωνα με τις ετήσιες ελεγμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των ΝΧΙ.  Αναφέρεται ότι τα εν λόγω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκδοση Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Οκτωβρίου 2021.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.