Ανοίγει αυλαία το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος

Με μια τελετουργική άφιξη, όπου θεατές και δημιουργοί αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, ανοίγει αυλαία απόψε, στο θέατρο «Ριάλτο», το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2023, που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το θέατρο «Ριάλτο».

Την έναρξη του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου, με προβολές στο θέατρο «Ριάλτο», στη Λεμεσό και στο Ζήνα Πάλλας, στη Λευκωσία, θα κηρύξει ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, στις 20:00.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η τελετή έναρξης φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Χειμώνα και της ομάδας συνεργατών του προγράμματος queer δράσεων «Sessions», ενώ όσοι θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν, «θα βιώσουν μια τελετουργική άφιξη στο φεστιβάλ, όπου θεατές και δημιουργοί αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Θα ακολουθήσει η προβολή της νέας ταινίας των Κύπριων σκηνοθετών Κόριννας Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη «ΙΜΑΝ», «ένα νευρώδες κοινωνικό δράμα που συνδέει τρεις ιστορίες όπου οι πράξεις των ηρώων σηματοδοτούν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

Μετά την προβολή του «IMAN», θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πάρτι έναρξης, στην παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, μελών της διεθνούς κριτικής επιτροπής, μελών της κινηματογραφικής κοινότητας, εκπροσώπων των διοργανωτών, των χορηγών και φυσικά του κοινού.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το πρόγραμμα της κορυφαίας κινηματογραφικής συνάντησης αρχίζει να ξεδιπλώνεται το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Απριλίου σε Λεμεσό και Λευκωσία, με συνολικά οκτώ ταινίες, από όλα τα τμήματα της φετινής διοργάνωσης, να προβάλλονται σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή, αφού παρακολουθήσει τις οκτώ ταινίες που συμμετέχουν φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα Glocal Images, θ’ ανακοινώσει τον κατάλογο με τους νικητές, το Σάββατο 29 Απριλίου, στο θέατρο Ριάλτο, κατά την τελετή λήξης. Οι ταινίες διεκδικούν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, το Βραβείο Authorwave και τιμητικές διακρίσεις.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι φέτος η διεθνώς καταξιωμένη Γαλλίδα σκηνοθέτρια, Julie Bertuccelli, πλαισιωμένη από τον πολύπειρο πράκτορα ταλέντων Georg Georgi (Γερμανία), τον επικεφαλής του τμήματος Generation της Berlinale Sebastian Markt, την επιμελήτρια κινηματογραφικών εκθέσεων του MoMA Sophie Cavoulacos (ΗΠΑ) και τη βραβευμένη Κύπρια σκηνοθέτρια Γιάννα Αμερικάνου.

Στο πλαίσιο επιμόρφωσης και δικτύωσης του Φεστιβάλ διοργανώνεται η 4η πλατφόρμας συμπαραγωγής Dot.on.the.Μap Industry Days, το διάστημα 27 με 29 Απριλίου. Στη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης, παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι από τις χώρες της Μεσογείου θα έχουν την ευκαιρία να διασυνδεθούν με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανάπτυξης και διανομής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com .

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy