Ανοίγει ο διάλογος για την ΑΤΑ εν μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων

Ανοίγει ο διάλογος για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), εν μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των μισθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, στην οποία συμφωνήθηκε όπως συγκληθεί ειδική συνεδρία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του Υπουργείου Εργασίας, για τη Δευτέρα 7η Νοεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι η μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ, η οποία έγινε το 2018 μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων) και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει ρητή πρόνοια με την οποία καθορίζεται ότι μετά τη λήξη της θα γίνει διάλογος από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για να επιτευχθεί νέα ρύθμιση και να συμφωνηθεί ο τρόπος καταβολής της ΑΤΑ από την 1η Ιανουαρίου 2023 στη βάση της φιλοσοφίας της.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να εισέλθουν στο διάλογο με τη θέση της πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ, αντί της απόδοσης του 50% που προνοεί η μεταβατική συμφωνία, ώστε η νέα ρύθμιση να ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία του θεσμού που είναι η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών λόγω της ακρίβειας. Επίσης, αναμένεται να προβάλουν το αίτημα για επέκταση του θεσμού ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδοτικές οργανώσεις αναμένεται να επικαλεστούν την οικονομική κρίση και να προβάλουν το πάγιο αίτημά τους για κατάργηση της ΑΤΑ ή υπογραφή νέας μεταβατικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφτασε στο 9%, ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

 

 

Διεύρυνση της κάλυψης συλλογικών συμβάσεων
Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος συμφωνήθηκε επίσης ότι θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα τα θέματα τα οποία αφορούν τη διεύρυνση της κάλυψης των Συλλογικών Συμβάσεων και τη ρύθμιση βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων, όπως το ωράριο και οι αργίες.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδηγία, η οποία προνοεί ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν τις κλαδικές και διακλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ουσιαστικό παράγοντα για προστασία των εργαζομένων. Μάλιστα, στην οδηγία καθορίζεται ότι τα κράτη-μέλη στα οποία λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού προστατεύεται από Συλλογικές Συμβάσεις, πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού (σ.σ.: στην Κύπρο το ποσοστό είναι κάτω από 50%). Επισημαίνεται επίσης ότι στη βάση του ίδιου πλαισίου αναμένεται να ανοίξει και η συζήτηση για τον ωριαίο κατώτατο μισθό.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy