Ανοίγει ο δρόμος για πλαφόν στα πετρελαιοειδή – Η πρόταση του ΑΚΕΛ οδηγείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής

Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή πλαφόν στα πετρελαιοειδή, αφού η σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

Η απόφαση για παραπομπή της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλή λήφθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, παρά τις ενστάσεις τις οποίες εξέφρασαν οι εταιρείες εισαγωγής καυσίμων αλλά και το Υπουργείο Ενέργειας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα υπάρξει αίτημα για αναβολή της συζήτησης κατά την αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε το θέμα να παραπεμφθεί για τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες για  αισχροκέρδεια. Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σημείωσε σημαντική μείωση, αφού υποχώρησε στα 100 δολάρια το βαρέλι περίπου σε σύγκριση με 125 δολάρια που βρισκόταν στις αρχές Ιουνίου, αλλά στην Κύπρο συνεχίζονται οι αυξήσεις.

Σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ, ο Κ. Κώστα υπενθύμισε ότι στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών. Ανάφερε συγκεκριμένα ότι αφαιρούνται από τη νομοθεσία οι υποκειμενικοί όροι, οι οποίοι καθορίζουν ότι για να επιβληθεί πλαφόν, πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας «εύλογα» να πιστεύει ότι το ύψος των τιμών είναι σε «υπερβολικά» πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, ενώ παράλληλα προστίθεται η δυνατότητα για καθορισμό ανώτατης λιανικής τιμής στις περιπτώσεις που επικρατούν «ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών». Επεσήμανε επίσης ότι η πιο πάνω ρύθμιση υπάρχει ήδη σε άλλη νομοθεσία, η οποία όμως αφορά μόνο ορισμένα βασικά αγαθά και δεν περιλαμβάνει τα πετρελαιοειδή.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ κατατέθηκε στη Βουλή από τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο παρέμεινε σε εκκρεμότητα κυρίως λόγω των ενστάσεων του Υπουργείου Ενέργειας και του ΔΗΣΥ. Επισημαίνεται επίσης ότι στο μεσοδιάστημα η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά 40,1 σεντ το λίτρο (από 1,426 ευρώ σε 1,827 ευρώ), ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 29,4 σεντ (από 1,693 ευρώ σε 1,987 ευρώ). Μάλιστα, σε πολλά πρατήρια οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.

 

 

Αυξήσεις 40 σεντ σε τέσσερις μήνες
Η πρόταση του ΑΚΕΛ κατατέθηκε στη Βουλή από τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο παρέμεινε σε εκκρεμότητα κυρίως λόγω των ενστάσεων του Υπουργείου Ενέργειας και του ΔΗΣΥ. Έκτοτε η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά 40,1 σεντ το λίτρο (από 1,426 ευρώ σε 1,827 ευρώ), ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 29,4 σεντ (από 1,693 ευρώ σε 1,987 ευρώ). Μάλιστα σε πολλά πρατήρια οι τιμές έχουν σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy