Ανοίγει ο δρόμος για πλαφόν στα πετρελαιοειδή με την πρόταση του ΑΚΕΛ

ΑΚΕΛ: «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία»

Ανοίγει ο δρόμος για επιβολή πλαφόν στα πετρελαιοειδή για προστασία των καταναλωτών, αφού κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας αποφασίστηκε η προώθηση της πρότασης του ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Η απόφαση πέρασε μέσα από συμπληγάδες αφού για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επιχείρησαν να βάλουν τρικλοποδιές, με σκοπό να παραπέμψουν τη συζήτηση για την πρόταση του ΑΚΕΛ για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Παρά ταύτα, το ΑΚΕΛ διά του Αντρέα Πασιουρτίδη επέμεινε στην άμεση προώθηση της πρότασής του στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, θέτοντας παράλληλα την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα προς των ευθυνών τους όσον αφορά την ανάγκη για προστασία των καταναλωτών από το τσουνάμι της ακρίβειας.


«Πλέον κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να τοποθετηθεί δημοσίως επί της πρότασης νόμου (του ΑΚΕΛ για τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στα πετρελαιοειδή) και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Πασιουρτίδης. Υπενθύμισε επίσης ότι η πρόταση αφορά τη διεύρυνση της δυνατότητας του Υπουργείου Ενέργειας να επιβάλλει πλαφόν στις περιπτώσεις στις οποίες επικρατούν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν τη συγκράτηση των τιμών για προστασία των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ το Υπουργείο Ενέργειας έκανε ένα βήμα πίσω, εγκαταλείποντας την αρνητική θέση την οποία εξέφρασε στην προηγούμενη συνεδρία. Επιχείρησε ωστόσο να βάλει τρικλοποδιά με άλλον τρόπο, αφού εισηγήθηκε όπως η δυνατότητα επιβολής πλαφόν περιοριστεί στον καθορισμό ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους, ώστε να μην επηρεαστούν οι εταιρείες. Ακόμη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, είπε πως σε δύο μήνες θα έχουν τα στοιχεία για το κόστος των καυσίμων με βάση τη νέα φόρμουλα υπολογισμού που εισήγαγε το Υπουργείο Ενέργειας. Επιπρόσθετα και ο ΔΗΣΥ επιχείρησε να βάλει τρικλοποδιά, αφού πρότεινε να συνεχιστεί η συζήτηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε όπως η πρόταση του ΑΚΕΛ προωθηθεί προς ψήφιση στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 7 Ιουλίου.


Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει επίσης πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, ώστε να μειωθούν οι τιμές. Ωστόσο, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

 

Νέες αυξήσεις
Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή. Χθες η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων έφτασε στα 1,823 ευρώ το λίτρο (φθηνότερη 1,755 ευρώ και ακριβότερη 1,881 ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 2,2 σεντ σε μια εβδομάδα, ενώ η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης έφτασε στα 1,979 ευρώ (1,888 – 2,030 ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 9,9 σεντ σε μια εβδομάδα.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.