Ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση μεσαζόντων και εισφορών σε ΔΗΣΥ από τα «χρυσά» διαβατήρια

Η λίστα αναμένεται να διαβιβαστεί στην Αρχή κατά της Διαφθοράς

 

Ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση δύο πτυχών της υπόθεσης των «χρυσών» διαβατηρίων που έπεσαν στα μαλακά τους προηγούμενους μήνες και αφορούν τους μεσάζοντες και τις εισφορές στον ΔΗΣΥ.

Μετά την πίεση του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων καθώς και την κατακραυγή της κοινωνίας, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι «έχει άμεσα αποστείλει» στην Ελεγκτική Υπηρεσία τη λίστα των μεσαζόντων (δικηγόρων, ελεγκτικών οίκων κτλ) μέσω των οποίων υποβλήθηκαν οι αιτήσεις για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα ζητήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία από τις 2 Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο για σχεδόν δύο μήνες το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείτο να την καταθέσει, υποστηρίζοντας ότι ο υπό αναφορά κατάλογος «άπτεται ευαίσθητων δεδομένων, των οποίων η εμπιστευτικότητα θα πρέπει να διαφυλαχθεί». Ως εκ τούτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναγκάστηκε να καταγγείλει δημόσια ότι «για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση παρακωλύει το έργο της και εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβασή της σε στοιχεία που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, δημιουργώντας προσκόμματα στη διαδικασία αναζήτησης λογοδοσίας». Αυτό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Ως εκ τούτου και για να αποφευχθεί νέα θεσμική κρίση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι «μετά τη λήψη γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή για παραχώρηση στοιχείων που αφορούν τους παρόχους του ΚΕΠ, έχει άμεσα αποστείλει τα ζητούμενα στοιχεία με σχετική επιστολή».

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να στείλει τα στοιχεία με τους μεσάζοντες -μαζί με καταστάσεις με τα πλήρη στοιχεία των ευρημάτων που προκύπτουν από την πρόσφατη έκθεσή της- «προς διαβίβαση στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Αρχή κατά της Διαφθοράς, για τυχόν ενέργειες με βάση τις δικές τους αρμοδιότητες».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, η οποία υποβλήθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη, και αφορά πρόσωπα τα οποία πήραν «χρυσά» διαβατήρια και στη συνέχεια έκαναν μεγάλες εισφορές στον ΔΗΣΥ.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μεσαζόντων περιλαμβάνονται γραφεία τα οποία συνδέονται με νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη. Μάλιστα στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρεται ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης», ενώ περιλαμβάνονται ιδιαίτερες αναφορές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρώην Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Παρά τα πιο πάνω, μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά έρευνα για την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων και τις μεγάλες εισφορές στον ΔΗΣΥ. Ωστόσο η διαβίβαση της λίστας στην Αρχή κατά της Διαφθοράς δίνει τη δυνατότητα για έναρξη ερευνών, εάν βεβαίως ληφθεί απόφαση από την Αρχή για κάτι τέτοιο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.