Με δυσπιστία στο Άστραζένεκα ανοίγει σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 57-58 ετών

Παραμένει χαμηλό το ενδιαφέρον για εμβόλια AstraZeneca

Εμβολιασμός κατά του COVID-19 Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, Κύπρος Πολίτες εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά του COVID-19. // Vaccination against COVID-19 State Fair, Lefkosia, Cyprus Citizens are vaccinated against COVID-19.

Χαμηλό ήταν και χθες το ενδιαφέρον για εμβόλια της AstraZeneca, με αποτέλεσμα περίπου τα 2/3 των διαθέσιμων ραντεβού να μείνουν αδιάθετα. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 3 το απόγευμα είχαν διατεθεί περίπου 4.500 ραντεβού από τα 15.020 που ήταν διαθέσιμα μόνο για άτομα 59 και 60 ετών. Σημειώνεται ότι σε αυτά υπήρχε διαθέσιμος και μικρός αριθμός εμβολίων Pfizer, τα οποία εξαντλήθηκαν.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι κατόπιν συνεννόησης με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, προς μείωση του ζητήματος με την υπερφόρτωση του συστήματος, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (από 61 ετών και άνω) θα παραχωρείται η δυνατότητα διευθέτησης ραντεβού κατ’ αναλογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Yγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει ο εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων οι οποίοι θεωρούνται «πρώτης γραμμής», με στόχο να μην υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του εμβολιαστικού πλάνου, μετά το φαινόμενο να μένουν αδιάθετα εμβόλια AstraZeneca. Όσον αφορά το περιστατικό θανάτου 91χρονης, η οποία απεβίωσε από Covid-19 την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ είχε εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις από τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Υγείας αναμένει τις γνωματεύσεις των ειδικών, οι οποίοι θα διερευνήσουν το συμβάν.

Ολοκληρώνονται οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί για κλινήρεις

Ολοκληρώνονται οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί για COVID-19 ασθενών που είναι κλινήρεις, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, που σημειώνει ότι συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα με εντατικούς ρυθμούς. Ένας από τους βασικούς στόχους του είναι ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί, αφού μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ενοίκων στεγών ευγηρίας, ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών, σε ποσοστό άνω του 80%, είναι σε προχωρημένο στάδιο η ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολιασμού ασθενών που είναι κλινήρεις και κατ’ οίκον.

Μέχρι στιγμή έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός 571 ατόμων. Εξάλλου, σήμερα από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ τα άτομα ηλικίας 57 και 58 ετών παίρνουν σειρά για εμβολιασμό κατά της COVID-19 έχοντας 15.000 ραντεβού διαθέσιμα. Διευκρινίζεται ότι για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας η Πύλη Εμβολιασμού δεν θα είναι διαθέσιμη στην παρούσα φάση. Η πιο πάνω αλλαγή γίνεται με στόχο να συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και λόγω της μη επίλυσης προς το παρόν των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στην Πύλη Εμβολιασμού, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας. Στόχος του υπουργείου είναι η επαναφορά το συντομότερο δυνατό της προηγούμενης διαδικασίας, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν προβεί σε προγραμματισμό του εμβολιασμού τους να το πράξουν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.