Ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας η προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών;

Επικίνδυνα προηγούμενα για το ίδιο το διεθνές δίκαιο δημιουργεί η προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.

Μιλώντας στον Διάλογο ο διεθνολόγος, Λέκτορας Τούρκικων και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ζήνωνας Τζιάρρας, εξέφρασε τη θέση ότι οι ενέργειες της Ρωσίας, θεωρητικά ανοίγουν την όρεξη της Τουρκίας σε σχέση με ενδεχόμενη προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.


Zenon Tziarras

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ρωσίας «δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο αντικατοπτρίζει ένα κενό νομιμότητας στο διεθνές σύστημα καθώς και την αδυναμία να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο έναντι της χρήσης σκληρής ισχύος» (στην προκειμένη ρωσική εισβολή).

Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, έτσι και για την Ουκρανία, το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται, σημείωσε ο κ. Τζιάρρας και διευκρίνισε ότι από μόνη της αυτή η εξέλιξη (η προσάρτηση στη Ρωσία) είναι παράνομη και ως εκ τούτου δεν ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα στην Τουρκιά. Παρόλα αυτά το κενό νομιμότητας και η ρευστότητα που υπάρχει στο διεθνές σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο για ενδεχόμενη έστω μερική αναγνώριση του ψευδοκράτος, διεμήνυσε ο διεθνολόγος.

 

Lillikas

Τη δική του ανάγνωση έκανε μιλώντας στον Διάλογο ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι αν και οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν άμεση σχέση, εντούτοις η δημιουργία προηγούμενων με προσαρτήσεις μέσω δημοψηφισμάτων στο διεθνές στερέωμα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στο διεθνές περιβάλλον, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει η Τουρκία.


Ο πρώην ΥΠΕΞ έφερε ως παράδειγμα την προσάρτηση Κριμαίας και των άλλων τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, την προσάρτηση μέρος των υψωμάτων Κολάν από το Ισραήλ, κάτι το οποίο η Ουάσιγκτον αναγνώρισε και χαιρέτησε. Πρόκειται για αναρτήσεις, τις οποίες δεν κατάφερε να αποτρέψει ή να ανατρέψει η διεθνείς κοινότητα.

Ήδη η Τουρκία έχει υπό πλήρη εξάρτηση τα κατεχόμενα από οικονομικής και στρατιωτικής πλευράς και επιχείρησε να τα εξαρτήσει και στο νερό και το ρεύμα, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δημιουργεί ήδη δεδομένα που προσομοιάζουν με κινήσεις προσάρτησης, «μια ανησυχία που έχω ενόψει εκλογών 2023».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.