Ανοίγει ξανά ο φάκελος για το κατασκοπευτικό βαν

Το Ευρωκοινοβούλιο έστησε εξεταστική επιτροπή για το Pegasus

Ανοίγει ξανά ο φάκελος για το κατασκοπευτικό βαν, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας για κουκούλωμα της υπόθεσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group Technologies, η οποία φέρεται να σχετίζεται και με την υπόθεση του μαύρου κατασκοπευτικού βαν που απασχόλησε την Κύπρο το 2019. Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα διερευνήσει τις καταγγελίες περί παραβίασης του δικαίου της ΕΕ κατά τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης. Θα εξεταστούν επίσης οι κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, σε σχέση με την παρακολούθηση. Ακόμη, θα εξεταστεί κατά πόσο το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς, για παράδειγμα κατά δημοσιογράφων, πολιτικών και δικηγόρων.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Υπουργός Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, σε επιστολή της προς τη Βουλή, σε απάντηση σε σχετική ερώτηση την οποία υπέβαλε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, παραδέχθηκε ότι διεθνείς οργανισμοί ψάχνουν στην Κύπρο στοιχεία για την NSO GROUP. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το Υπουργείο Εμπορίου έχει λάβει μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Γενεύης επιστολή από United Nations Human Rights Special Procedures, όπου μεταξύ άλλων είχε ερώτημα για οργανισμό με την ονομασία NSO GROUP TECHNOLOGIES (the NSO GROUP)». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «από έρευνα που έγινε στο μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας με τα αρχικά NSO GROUP ή NSO GROUP TECHNOLOGIES δεν φαίνεται να υπάρχει εγγεγραμμένος τέτοιος οργανισμός».

Σημειώνεται ότι η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι οι δύο χώρες της EE από τις οποίες φαίνεται ότι εξήχθη το λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων Pegasus.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρά την κατακραυγή για το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με την εταιρεία η οποία βρίσκεται πίσω από το Pegasus, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να απαλλάξει τα τρία πρόσωπα τα οποία φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, παρά το γεγονός ότι ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας Ws Wispear Systems Limited παραδέχθηκε, εκ μέρους της εταιρείας, ενοχή σε 42 από τις 90 κατηγορίες.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν έκλεισε με ένα πρόστιμο χάδι ύψους 76 χιλ. ευρώ στην εταιρεία, χωρίς να διερευνηθεί ποτέ κατά πόσο χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς ή άλλους σκοπούς.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι το κατασκοπευτικό βαν κυκλοφορούσε ανενόχλητο για μήνες στους δρόμους της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι 86 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν, με την οποία ζητούν επιτακτικά να απαγορευτεί η χρήση του κατασκοπευτικού προγράμματος «Pegasus» της ισραηλινής εταιρείας NSO. Μεταξύ αυτών μάλιστα περιλαμβάνονται η Διεθνής Αμνηστία, η Access Now και το Digital Rights Foundation. Επισημαίνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν βάλει την NSO στη «μαύρη λίστα» εταιρειών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.