
Αυτό που η ΟΛΤΕΚ ζητά, προκειμένου να επιστρέψουν τα μέλη της στις αίθουσες των τεχνικών σχολών είναι η πλήρης διασφάλιση της υγείας μαθητών και καθηγητών μέσω της τήρησης κατά γράμμα του πρωτοκόλλου που θα θεσπιστεί, υποδεικνύει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης των Καθηγητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Παναγιώτης Λυσάνδρου είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία στο Προεδρικό οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι στα σχολεία θα υπάρχουν όλα τα προβλεπόμενα αντισηπτικά υλικά, όπως προβλέπονται από τα πρωτόκολλα, σημειώνοντας ότι τις λεπτομέρειες των εξελίξεων θα τις συζητήσουν σε βάθος σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί, είπε, θα προσπαθήσουν να συμβάλουν όσο το δυνατόν καλύτερα για αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε.
OEΛΜΕΚ: Ανησυχία για τη διασφάλιση της υγείας
Την ανησυχία τους για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι αγγίζουν τις 60 χιλιάδες και θα προσέλθουν μαζικά στις 21 του μήνα στα σχολεία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Χατζησάββας τόνισε ότι η ΟΕΛΜΕΚ ζητά την αυστηρότατη εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την υγειονομική ασφάλεια, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για το πώς μπορεί να διεξαχθούν οι παγκύπριες εξετάσεις για την τρίτη λυκείου και ταυτόχρονα να παραδίδονται μαθήματα για τις υπόλοιπες τάξεις.
Ο κ. Χατζησάββας είπε ότι θέση της ΟΕΛΜΕΚ ήταν να δοθεί σημασία στους τελειόφοιτους μαθητές για να μη χάσουν τη χρονιά τους και παράλληλα να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων για τους υπόλοιπους μαθητές.
Επανέλαβε ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν μονομερώς από την Κυβέρνηση και σε αυτές καμία συμβολή είχε η ΟΕΛΜΕΚ, υποδεικνύοντας ότι την ευθύνη για όσα θα προκύψουν θα έχει η ίδια η Κυβέρνηση.
Ο κ. Χατζησάββας είπε ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα λάβει τις αποφάσεις της σε συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της που θα συνέλθει σήμερ στις 5.
Άλλα έλεγε ο ΥΠΠ στην ΠΟΕΔ
Άλλα έλεγε ο Υπουργός Παιδείας στην ΠΟΕΔ τη Δευτέρα και άλλα ανακοινώθηκαν στις εκπαιδευτικές οργανώσεις την Τετάρτη, υπέδειξε στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης των δασκάλων Χάρης Χαραλάμπους.
Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι σε τηλεδιάσκεψη της οργάνωσης με τον Υπουργό Παιδεία τη Δευτέρα, ο κ. Προδρόμου έλεγε ότι δεν επρόκειτο να ανοίξουν τα σχολεία εντός Μαΐου και ότι τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία μάλλον δε θα άνοιγαν καθόλου για την υφιστάμενη χρονιά.
Διερωτήθηκε τι άλλαξε από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.
Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι αυτό που ζητούν οι δάσκαλοι είναι η διασφάλισης της πλήρους ασφάλειας παιδιών και δασκάλων, σημειώνοντας ότι για τα παιδιά του δημοτικού και των νηπιαγωγείων η εφαρμογή των προβλεπομένων γίνεται πολύ πιο δύσκολη, ωστόσο οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.
Διερωτήθηκε αν αξίζει τον κόπο τελικά, τα παιδιά των δημοτικών θα παν πίσω στα σχολεία για ένα σύνολο δεκατριών ημερών και ποιο θα είναι το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα από αυτό.
Την ίδια ώρα, είπε, παραμένει το πρόβλημα με τα παιδιά των ίδιων των εκπαιδευτικών, όταν δεν έχουν που να τα αφήσουν, σημειώνοντας ότι δε μπορεί να αποτελεί λύση αυτό που λέχθηκε ότι μπορούν αυτοί οι δάσκαλοι να μεταφέρουν τα παιδιά τους μαζί τους στο σχολείο όπου εργάζονται.
Ανησυχία επικρατεί και στους Γονείς
Αυτό που οι γονείς ζητούν επιτακτικά είναι η επιτακτική τήρηση των πρωτοκόλλων προστασίας με αυστηρότητα ώστε να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά τους, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Χριστοφή σημείωσε ότι επικρατεί ανησυχία μεταξύ των γονιών για το ότι τα παιδιά τους πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο και την ίδια ώρα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις εργασίες τους από τη μία αλλά και είναι υποχρεωμένοι να βρουν τρόπο να προσέχουν τα παιδιά τους για τις μέρες που δε θα πηγαίνουν σχολείο από την άλλη.
Ο κ. Χριστοφή σημείωσε ότι η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να στηρίξει αυτούς τους γονείς.
