Άνοιγμα σχολείων ως παιδοφυλακτήρια;

O αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης μιλά στην εκπομπή «Διαδράσεις στη Καραντίνα» για το άνοιγμα των σχολείων.

Σε πρώτη φάση ανοίγουν μόνο οι τρίτες λυκείου για τους τελειόφοιτους, ενώ παραδόξως και χωρίς διαβούλευση δρομολογείται να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά αμέσως μετά τις 18 Μάϊου, στη δεύτερη φάση των μέτρων για άνοιγμα της οικονομίας. Τα Γυμνάσια ωστόσο παραμένουν κλειστά. «Είναι φανερό», ανέφερε, «ότι οι λόγοι που ανοίγουν τα σχολεία, ουσιαστικά μόνο για δύο βδομάδες, χωρίς ύλη ή εκπαιδευτικούς στόχους, μόνο για όσους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή που έχουν αδέλφια ή γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, που ανοίγουν είναι γιατί χρειάζονται παιδοφυλακτήρια». Αυτό συνάδει με την παραδοχή του επικεφαλής της επιστημονική ομάδας για την πανδημία, ιολόγου Λ. Κωστρίκκη στον Άστρα, ότι οι λόγοι επιστροφής στα σχολεία είναι οικονομικοί και όχι ιατρικοί.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ εξέφρασε την επιθυμία της οργάνωσης για επιστροφή σε κανονική λειτουργία των σχολείων, όταν ασφαλώς γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για ασφαλή και υγιεινή πρόσβαση για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, εξέφρασε την έκπληξη του για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και δημοτικών, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις για κάτι τέτοιοι.

Αναφέρει ότι, τόσο οι νηπιαγωγοί, όσο οι εκπαιδευτικοί δημοτικής, έχουν θέσει μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα, τα οποία μένουν αναπάντητα.

Ρωτήθηκε για τις εμπειρίες άλλων χωρών όπως την Δανία και την Γερμανία όπου το άνοιγμα των σχολείων οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Ενώ εξέφρασε ανησυχία το όλο ζήτημα, τόνισε ότι υπάρχει ακόμα διάσταση στη Κύπρο: «Φαίνεται να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι από αύριο, οι παππούδες και γιαγιάδες αναλαμβάνουν την ευθύνη των παιδιών» – με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων «είναι οι παππούδες και γιαγιάδες που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά από το σχολείο».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.