«Ανοίγουν» χωρίς να ανοίγουν γυμναστήρια και φροντιστήρια

Άνοιξαν τα γυμναστήρια...χωρίς να τα ανοίγουν - Ιδιαίτερα μαθήματα με 1:1 - Σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρό κύμα αντιδράσεων προκάλεσαν οι συντηρητικές χαλαρώσεις μέτρων που εξήγγειλε στις 13:00 σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κων/νος Ιωάννου, αφού γυμναστήρια και φροντιστήρια-ιδιαίτερα, ανοίγουν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Και το «ανοίγουν», δέχεται αμφισβήτησης καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, δεν θα υπάρχει επιστροφή την ελεύθερη εκγύμναση του κόσμου, αλλά θα γίνεται με προσωπική εκγύμναση με «ταβάνι» τα πέντε άτομα σε χώρο 200 τμ συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή..

Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, διευκρινίζοντας ότι η εκγύμναση θα γίνεται για σκοπούς ατομικής άθλησης με γυμναστή ως εξής:

–       Κλειστές αθλητικές αίθουσες μέχρι 80 τ.μ. η εκγύμναση θα γίνεται με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή (ένας προς ένα).

–       Κλειστές αθλητικές αίθουσες πέραν των 80 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ., με φυσική παρουσία 3 ατόμων (1 προς 2 αθλούμενους).

–       Κλειστές αίθουσες ενιαίου χώρου πέραν των 200 τ.μ. φυσική παρουσία 5 ατόμων (1 προς 4 αθλούμενους).

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ιδιαίτερα μαθήματα που θα γίνονται με φυσική παρουσία ενός μόνο μαθητή ανά καθηγητή κάτι που καθιστά αδύνατο το  προγραμματισμό των μαθημάτων ή των τάξεων τέχνη, όπως ο χορός.

Τα φροντιστήρια, είπε ο Υπουργός Υγείας, θα λειτουργήσουν με ένα μαθητή και έναν εκπαιδευτικό.

 

Σφοδρές αντιδράσεις στα ΜΚΔ

Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης προκάλεσαν τον περεταίρω εκνευρισμό των επαγγελματιών που περίμεναν σήμερα πως θα άκουγαν ότι θα άνοιγαν ξανά τις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα πολλοί από αυτούς διερωτούνται πως γίνεται από τη στιγμή που ανοίγουν τα σχολεία με την πολύωρη παρουσία μαθητών, να μην επιτρέπεται να διδάξουν στις τάξεις των φροντιστηρίων τους.

Μάλιστα αντιπαραβάλλουν το γεγονός ότι επιτρέπεται η μαζική συνάθροιση σε malls, αλλά απαγορεύονται τα ομαδικά μαθήματα.

Οι νέες χαλαρώσεις με ισχύ από την 1η Μαρτίου

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τα ακόλουθα, με ισχύ από τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου:

1. Επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.

2. Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).

3. Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

4. Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

5. Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.

6. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.

7. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.

8. Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

Επιπρόσθετα, με ισχύ από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021:

9. Επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Τα πιο πάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με Διάταγμα και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν εντός της ημέρας.

Από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021

Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.