Ανοίγουν στις 12 Νοεμβρίου τα οδοφράγματα – Συζήτησαν «σε καλό κλίμα» για το Κυπριακό

Ç ÅéäéêÞ Áíôéðñüóùðïò ôïõ Ãåíéêïý ÃñáììáôÝá ôïõ ÏÇÅ óôçí Êýðñï êá Elizabeth Spehar, öéëïîåíåß óõíÜíôçóç ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïõ ÁíáóôáóéÜäç êáé ôïõ Ôïõñêïêýðñéïõ çãÝôç ê. Mustafa Akinci, Ëåõêùóßá 26 Ïêôùâñßïõ 2018.

Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Απλικίου- Λεύκας και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου αποφάσισαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζιή στη συνάντηση που είχαν στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Τη διάνοιξη των δύο σημείων διέλευσης ανακοίνωσε επιστρέφοντας στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γνωστοποιώντας ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα συνάντηση στις 12 του Νοεμβρίου στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος σε κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα της διασύνδεσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στον Τ/κ ηγέτη τη θέση του για αποκέντρωση των εξουσιών του ομοσπονδιακού κράτους, με στόχο τη λύση διαρκείας που να δημιουργεί, όπως είπε, ένα κράτος, απόλυτα λειτουργικό και συμβατό με τα όσα αξιώνει η ΕΕ.

Επιδιώκουμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που να δημιουργεί ένα λειτουργικό κράτος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00  η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, υπό την παρουσία της ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο ΠτΔ είπε ότι δεν θα είναι παρών στη διάνοιξη με τον Μ. Ακκιντζί ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη μετά από μια σειρά ΜΟΕ, όπως το να υπάρχει εξέλιξη δηλαδή σε υποθέσεις όπως η κινητή τηλεφωνία στο νησί.

CNA T983416b888684bfd8d4e945f60de0dcb

 

 

Με τις καλύτερες προθέσεις ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό που να οδηγήσει σε μια λειτουργική λύση, μεταβαίνει στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανέφερε ο ίδιος σήμερα το πρωί.

CNA Te6794524b8a746a6be80f62c5aa4c5d9

 

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε σήμερα την προσήλωση στις παραμέτρους του ΟΗΕ δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Τκ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζιή. Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο Τκ ηγέτης δήλωσε πως κατά τη συνάντηση ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πως δεν θα πετάξει στα σκουπίδια τις παραμέτρους του ΟΗΕ και ξεκαθάρισε πως η Τκ πλευρά δεν προτίθεται να ξανασυμμετάσχει σε μια διαδικασία ανοικτού τέλους. Σήμερα, είπε, άκουσε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως δεν ξεφεύγει από τις παραμέτρους του ΟΗΕ, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ΔΔΟ και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν ως τώρα, αλλά θέλει, πρόσθεσε, να αξιολογήσει μια κεντρική δομή με λιγότερες αρμοδιότητες στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και περισσότερες στις πολιτείες.

Επέστρεψε είπε, ικανοποιημένος από τη συνάντηση γιατί ορίστηκε ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων και για το λόγο ότι στην κατ ιδίαν συνάντηση, προσπάθησαν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον.

Όπως ανέφερε, σήμερα, δεν άρχισαν οι συνομιλίες, κάτι για το οποίο μπορεί σημείωσε να υπάρξει συζήτηση με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ κ Λουτ. Επεσήμανε πως εάν υπάρξει συμφωνία στο θέμα της σύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας τότε δεν αποκλείεται νέα συνάντηση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.