Ανοικτά εμπορικά κέντρα, «κέρφιου» και κλειστοί χώροι εστίασης – Ποια η εξήγηση από το Υπ. Υγείας

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν στον κορωνοϊό δίνει σήμερα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργείο διευκρινίζει μεταξύ άλλων γιατί παραμένουν ανοικτά εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και άλλα μεγάλα καταστήματα, ενώ οι χώροι εστίασης λειτουργούν μέχρι τις 7 το βράδυ και γιατί αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ -και όχι αργότερα- ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι χώροι εστίασης.

Σε σχέση με τα εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και άλλα μεγάλα καταστήματα, τα οποία έμειναν ανοικτά, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κόσμος δεν παραμένει συγχρωτισμένος και σταθερός σε ένα σημείο, αλλά μετακινείται και μένει στο ίδιο σημείο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι εντός των εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων, η χρήση μάσκας από τους πολίτες είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια που βρίσκονται εντός των υποστατικών.

Για τους χώρους εστίασης, αναφέρει ότι μετά τον εντοπισμό συρροών κρουσμάτων σε χώρους εστίασης, προκλήθηκε δυσκολία στον εντοπισμό των στενών επαφών των κρουσμάτων, τον περιορισμό και την ιχνηλάτησή τους, ενώ συμπληρώνει ότι σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC, οι χώροι εστίασης έχουν αυξημένη επικινδυνότητα ως προς τη μετάδοση του ιού, ενώ παράλληλα η λειτουργία τους εμπίπτει στη γενική φιλοσοφία των μέτρων για περιορισμό της κινητικότητας και των επαφών.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ και όχι αργότερα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι χώροι εστίασης, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αποφασίστηκε στη βάση της ευρύτερης προσέγγισης για μείωση των μετακινήσεων και κατ’ επέκταση των επαφών, ενώ προσθέτει πως κρίθηκε ότι η έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ δίνει το περιθώριο στην κοινωνία να λειτουργεί κατά το δυνατό φυσιολογικά.

Σχετικά με τον μέγιστο αριθμό ατόμων, που επιτρέπεται στις εκκλησίες/χώρους θρησκευτικής λατρείας, που καθορίστηκε στα 75 πρόσωπα, διευκρινίζει πως λειτουργία των εκκλησιών/χώρων θρησκευτικής λατρείας διέπεται ήδη από πρωτόκολλο και συγκεκριμένες οδηγίες.

Συγκεκριμένα, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι πιστοί είναι καθήμενοι και χρησιμοποιούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στον ναό/χώρο θρησκευτικής λατρείας.

Σε ό,τι αφορά στον μέγιστο όριο προσώπων, που μπορεί να βρίσκεται σε έναν ναό, αυτό καθορίστηκε στα 75 άτομα, διευκρινίζεται ότι το μέγιστο όριο των 75 ατόμων αφορά στους εσωτερικούς χώρους των ναών, αφού τα προαύλια των χώρων θρησκευτικής λατρείας θεωρούνται δημόσιοι χώροι, όπου με βάση το Διάταγμα, απαγορεύεται η συνάθροιση προσώπων.

Παράλληλα, αναφέρει πως ο αριθμός των παρευρισκόμενων εξαρτάται και από τα τετραγωνικά μέτρα ενός ναού/χώρου θρησκευτικής λατρείας, για να προσθέσει ότι «εάν μια εκκλησία διαθέτει 60 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν είναι 20 πρόσωπα, εάν ένας χώρος θρησκευτικής λατρείας είναι 450 τ.μ., ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα, ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκόμενων είναι τα 75 πρόσωπα».

Σε απάντηση για το ποιο είναι το ανώτατο όριο ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε κηδεία τόσο στην εκκλησία όσο και στην ταφή, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε μια κηδεία είναι 10 άτομα, ενώ το όριο των συνολικά 10 ατόμων εφαρμόζεται τόσο στο τελετουργικό μέρος της κηδείας στην εκκλησία (εσωτερικά και εξωτερικά) όσο και στην ταφή στο κοιμητήριο.

Για τις βόλτες των σκύλων μετά τις 9 το βράδυ, αναφέρει ότι μπορεί κάποιος να βγάλει βόλτα τον σκύλο του μετά της 9 το βράδυ, νοουμένου ότι η βόλτα θα περιοριστεί έξω από το σπίτι και δεν θα απομακρυνθεί από τη γειτονιά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στην ερώτηση εάν μπορούμε να μεταβούμε στο αεροδρόμιο για να μεταφέρουμε ή να παραλάβουμε επιβάτες μετά τις 9 το βράδυ, το Υπουργείο Υγείας απαντά πως «νοουμένου ότι θα υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο (εισιτήριο) με την ώρα και την ημερομηνία αναχώρησης/άφιξης, επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τις 9 το βράδυ και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη μετακίνηση από/προς το αεροδρόμιο».

Για τα άτομα που εμπίπτουν στις ομάδες πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό, πώς θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και αν θα μπορεί κάποιος να αγοράσει το εμβόλιο ιδιωτικά, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο κατά της Γρίπης Α, αναφέρει πως τα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικό στάδιο για αδειοδότηση και κυκλοφορία παρασκευάζονται με πολύ συγκεκριμένες τεχνολογίες.

«Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα εξαρτηθεί από το ρυθμό παραγωγής της κάθε εταιρείας, ενώ η μεταφορά και φύλαξή τους θα γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα θέσει η παρασκευάστρια εταιρεία κατά την αδειόδότησή τους. Συγκεκριμένα για τα εμβόλια νέας τεχνολογίας όπως της Pfizer, η φύλαξη και μεταφορά διέπεται από πολύ ιδιάζουσες και ευαίσθητες συνθήκες και θα φυλαχθούν σε ψυγεία και χώρους ειδικά διαμορφωμένους, και θα μεταφέρονται στα σημεία εμβολιασμού με συγκεκριμένη διαδικασία», διευκρινίζει.

Εξάλλου, προσθέτει πως η πρόθεση της Κυβέρνησης για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εφόσον πρόκειται για ζήτημα Δημόσιας Υγείας, και θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός εμβολιασμού μέσω των Κέντρων Εμβολιασμών που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα και τις τμηματικές παραδόσεις των εμβολίων σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των κατηγοριών που θα πρέπει να το λάβουν, δωρεάν.

Καταληκτικά αναφέρει πως η κυκλοφορία ενός φαρμακευτικού προϊόντος και στον ιδιωτικό τομέα εξαρτάται από την πρόθεση του Κάτοχου Αδείας Κυκλοφορίας, αφού εξασφαλίσει μέγιστη χονδρική τιμή πώλησης και διασφαλίσει την ασφαλή διανομή και χορήγησή του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy