Άνοικτα όλα τα ενδεχόμενα για τον προϋπολογισμό με ΔΗΣΥ να “κοιτάζει” προς ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ

Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, καθώς το κρισιμότερο νομοσχέδιο για τον τόπο, φαίνεται ότι δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Μέχρι στιγμής υπέρ τάσσονται οι 18 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο Βουλευτές της Αλληλεγγύης και οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συνεργασίας.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Άρα έδαφος υπάρχει με τους τρεις Βουλευτές του ΕΔΕΚ, τον ένα Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών και των δύο Βουλευτών του ΕΛΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση στις 17 Δεκεμβρίου.

[yarpp]

Στεφάνου: Ακολούθησε την πεπατημένη η κυβέρνηση

Το ΑΚΕΛ εμμένει στη θέση για καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι την ερχόμενη Παρασκευή (11 Δεκεμβρίου) θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να λάβει την τελική απόφαση επί του θέματος, αλλά υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό από την κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού. Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί ριζικά με την κοινωνικο-οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2021 δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία όπως η αντιμετώπιση των ΜΕΔ και εκποιήσεων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με εξώσεις και ενοίκια και ουσιαστική στήριξη μικρομεσαίων και εργαζομένων. Όπως είπε ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε προβλέψεις που είναι δύσκολο να πραγματωθούν, ενώ δεν υπάρχει πλάνο Β’ σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις.
Ο Στέφανος Στεφάνου επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη, αντί να φροντίσει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού

Λεωνίδου: Τελεσίδικη η απόφαση του ΔΗΚΟ για καταψήφιση

Το ΔΗΚΟ αποφάσισε επίσημα και τελεσίδικα να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να παραδώσει τους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί και να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση να δώσει τους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή. Σημείωσε ότι η απόφαση για καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, δεν έχει να κάνει με «εκβιασμό» αλλά ούτε για να κερδίσει κάτι το ΔΗΚΟ.

Δίπλαρος: Το ΔΗΚΟ «εκβιάζει» με εμμονές και πείσματα

Για «εκβιασμό» της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών κατηγορεί το ΔΗΚΟ ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος σχετικά με την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος για καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2021. Κατηγόρησε δε το ΔΗΚΟ για εμμονές και πείσματα ενώ σημείωσε ότι παίζει με τη σταθερότητα της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας. Ανέφερε επίσης ότι δε μπορεί να μοιράζει το ΔΗΚΟ πιστοποιητικά εντιμότητας και μόνο όσοι είναι στο πλευρό τους να θεωρούνται έντιμοι κατά την άποψη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Παράλληλα ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες και επαφές έτσι ώστε η οικονομία του τόπου να μη οδηγηθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια με την καταψήφιση του προϋπολογισμού. Σημείωσε ότι είτε με την ΕΔΕΚ, είτε με άλλο κόμμα και βουλευτές, μπορούν να συνεργαστούν για το καλό της κοινωνίας. Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού προκειμένου να μην οδηγηθεί η κοινωνία σε δύσκολους ατραπούς. Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021.

Παναγιώτου: Στις 14 Δεκεμβρίου αποφασίζει η ΕΔΕΚ

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΕΔΕΚ και στο τι θα αποφασίσει. Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μαρία Παναγιώτου μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ αρκέστηκε να αναφέρει ότι η απόφαση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, θα ληφθεί από το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος το οποίο θα συνεδριάσει στις 14 Δεκεμβρίου. Η κ. Παναγιώτου δε θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΕΔΕΚ αλλά και την απόφαση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021.

.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy