Ανοικτά ζητήματα στην Παιδεία-Σε αναμονή των θέσεων στα ελληνικά ΑΑΕΙ

Δεν αναμένεται ότι θα επηρεαστεί ο αριθμός εισακτέων στα ΑΑΕΙ Ελλάδας

Δεν αναμένεται ότι θα επηρεαστεί ο αριθμός εισακτέων στα ΑΑΕΙ Ελλάδας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε χθες η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, οι διαβεβαιώσεις θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ έθεσε την επιτακτική ανάγκη τα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου να αυξήσουν τον αριθμό των θέσεων, ώστε να δοθεί στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό Κυπρίων υποψηφίων φοιτητών η ευκαιρία να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του τόπου. «Όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν αρχές Ιουλίου και ευχόμαστε να μην υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη», συμπλήρωσε.

Για τα δίδακτρα που αφορούν αλλόγλωσσα προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι υπήρξε συναίνεση και διαμορφώθηκε κείμενο κανονισμών, το οποίο αποδέχθηκε η εκτελεστική εξουσία, που διαλαμβάνουν ότι η βάση καθορισμού των διδάκτρων θα είναι το πραγματικό κόστος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την προσέγγιση που τείνει να ρυθμίσει την έναρξη των ξενόγλωσσων προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια. Είπε ακόμα ότι ο ανταγωνισμός των κυπριακών δημοσίων πανεπιστημίων δεν είναι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, αλλά με πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι στην ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται οι κανονισμοί με τους οποίους εκχωρείται η εξουσία στον Υπουργό Παιδείας να ρυθμίζει τη λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης σε έκτακτες καταστάσεις, όπως η πανδημία, με διατάγματα. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, είπε ότι επικράτησε η λογική στο Υπουργείο Παιδείας και αποσύρθηκαν οι κανονισμοί για τη Δημοτική Εκπαίδευση, καθώς η θέση που διατυπώθηκε από το ΑΚΕΛ είναι ότι ήταν αχρείαστοι για αυτή βαθμίδα της εκπαίδευσης. «Σε ό,τι αφορά του κανονισμούς για τη Μέση Εκπαίδευση, έφυγαν οι πρόνοιες που αφορούσαν την έναρξη και τη λήξη των μαθημάτων και έχουμε ένα βελτιωμένο κείμενο κανονισμού, επί του οποίου θα τοποθετηθούμε τελεσίδικα την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής», πρόσθεσε ο Α. Καυκαλιάς.

Χωρίς στήριξη η αρχαιολογική κληρονομιά

Σε μια άλλη εξέλιξη, χθες στην Επιτροπή Παιδείας άρχισε η συζήτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία των μουσείων και αρχαιολογικών μνημείων. Σύμφωνα με τον βουλευτή Α. Καυκαλιά δεν υπάρχει από το κράτος, και ειδικά από την παρούσα κυβέρνηση, η ανάλογη ευαισθησία και η πολιτική βούληση για να στηριχθεί αυτή η σπουδαία κληρονομιά. «Οι πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς διαμορφώνουν ένα αρνητικό έως εχθρικό περιβάλλον για την αρχαιολογική- πολιτιστική κληρονομιά μας. Ενδεικτικά, να αναφερθώ στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο μνημείο στη Γεροσκήπου και την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, όπου κυριάρχησαν άλλες σκοπιμότητες και συμφέροντα παρά να υπηρετήσουμε και να στηρίξουμε αυτή τη σπουδαία κληρονομιά μας».

Το ΑΚΕΛ έθεσε μεταξύ άλλων την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την πολιτιστική αρχαιολογική κληρονομιά, επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των μουσείων και άλλα, ενώ τέθηκε και το θέμα της ανέγερσης νέου Κυπριακού Μουσείου, το οποίο καθυστερεί απαράδεκτα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy