Παράθυρα

Ανοικτές τεχνολογίες: Η ιστορία τους, το νομοθετικό τους πλαίσιο και το φύλο

Εργαστήρι με τη Ναταλία- Ροζαλία Αυλώνα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Kατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών τα ψηφιακά κοινά έχουν θεμελιώσει εικονικούς τόπους ελεύθερης, συμμετοχικής και κατανεμημένης παραγωγής άυλων αγαθών.

Η δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, η Κοινή Ομότιμη Παραγωγή (CBPP), τα κινήματα του Ελεύθερου Λογισμικού και του Λογικού Ανοιχτού Κώδικα (FOSS) και του Ελεύθερου Πολιτισμού (Free Culture) έχουν δημιουργήσει νέα πεδία διακυβέρνησης και παραγωγής των αγαθών, καθώς και νομικών εργαλείων και εικονικών κοινοτήτων, oι οποίες χαρακτηρίστηκαν από το ήθος του χάκερ. Οι αξίες του διαμοιρασμού, της ανοιχτότητας, της συνεργατικότητας και της αποκέντρωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο, ως μετακαπιταλιστικές αξίες οι οποίες δοκιμάζουν την έννοια της Ιδιοκτησίας, ως το κύριο θέμα και καρδιά του παραδοσιακού δικαίου της διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η ραγδαία ανάδυση της οικονομίας της πλατφόρμας οικειοποιήθηκε τις αξίες και τις δομές του μοιράσματος και της αποκέντρωσης, που ήταν συνυφασμένες με τα ψηφιακά κοινά, σε μία άνιση απόσπαση της αξίας προς όφελος της πλατφόρμας (δικτύο κρατικός καπιταλισμός).

Τα τελευταία χρόνια, η ανάδυση των makerspaces, ως ανοιχτών χώρων, στους οποίους ηγούνται οι τοπικές κοινότητες, και το ανοιχτό λογισμικό και υλισμικό χρησιμοποιείται συνεργατικά από τα άτομα (Kostakis, Niaros & Drechsler 2017) και επανεδαφικοποιεί τις πρακτικές των ψηφιακών κοινών , μέσα από τη χρήση προσθετικών και αφαιρετικών τεχνολογιών παραγωγής (3D printers, CNC machining), με στόχο την παραγωγή υλικών αγαθών στο “Ψη-φυσικό” πεδίο.

Ωστόσο, παρότι αυτές οι πρακτικές πρωτοπορούν στη δημοκρατικοποίηση της τεχνολογίας, αποσυναρμολογώντας τις κυρίαρχες νομικές και τεχνικές δομές, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο συμπεριληπτικές είναι και μπορούν να γίνουν. Επομένως, οι φεμινιστικές προσεγγίσεις των ανοιχτών τεχνολογιών μένει να εξερευνηθούν ως μέθοδος και εργαλείο που θα μπορέσει να εκθέσει τα κύρια προβλήματα και δυνατότητές τους.

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να παράσχει μία συστηματική επισκόπηση του ως άνω πεδίου, εστιάζοντας στο μεν πρώτο μέρος του στις ιστορικές και νομικές πλευρές των ανοιχτών τεχνολογιών και στο δεύτερο μέρος του στις φεμινιστικές προσεγγίσεις και προκλήσεις που προκύπτουν από την αναμέτρησή τους με τα θέματα του φύλου.

Το εργαστήρι οργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στα πλαίσια του έργου Phygital [http://phygitalproject.eu/]

  • Η Nαταλία-Ροζαλία Αυλώνα είναι νομικός και ερευνήτρια, η οποία εργάζεται ως βοηθός ερευνήτρια στο πρόγραμμα TARGET στο ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής) στην Αθήνα.Εξειδικεύεται στον τομέα των ψηφιακών κοινών και στους τρόπους με τους οποίους η Τεχνολογία, η Νομική και το Φύλο τέμνονται σε αυτό το πεδίο.
  • Το Phygital είναι ένα πρόγραμμα του Interreg V 2014-2020 BalkanMed, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει δράσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Κύπρο. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν makerspaces -ένα σε κάθε χώρα- τα οποία θα συνεργάζονται με την τοπική κοινότητα.

Παρασκευή 08/03/2019 | 14:30 – 20:00

 Κτίριο Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 29 Μιχαήλ Γιωργαλλά, Έγκωμη, Λευκωσία

Για περισσότερες πληροφορίες: Ευανθία Τσελίκα- [email protected] Τηλ. +35722842694

Φωτοκολάζ και κείμενο: Ναταλία-Ροζαλία Αυλώνα

Απαραίτητος ο φορητός υπολογιστής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy